Çevre katliamına rekor ceza

Bakanlık, Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde çevre kirliliğine neden olan bir işletmeye 12 milyon lira ceza kesti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "çinko ve kurşun cevher zenginleştirme" alanında faaliyet gösteren bir işletmeye, 2872 sayılı Çevre Kanunu'na istinaden en üst sınır olan 12 milyon 71 bin 949 lira idari ceza uygulandığı ve işletmenin faaliyetten men edildiği duyuruldu.

Üç vardiyayla bölgedeki çalışmaların kesintisiz sürdüğü belirtilen açıklamada, dere yatağının atıktan tamamen arındırılması işleminin birkaç gün içinde tamamlanacağı, ardından Bakanlığın "çevresel izleme ve iyileştirme" çalışmalarına başlayacağı bildirildi.

Ayrıca 1 Ocak 2021 itibarıyla atıklarla ilgili 11 bin 641 denetim yapıldığı, 670 cezai işlemde toplam 141 milyon 249 bin lira idari ceza uygulandığı ve 57 işletmenin faaliyetten men edildiği de açıklamada belirtildi.

ŞİRKETİN ATIK BARAJI SEDDESİ ÇÖKMÜŞTÜ

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde faaliyet gösteren cevher zenginleştirme işletmesine ait atık barajı seddesinin bir bölümü çökmüş, Bakanlığın koordinasyonunda bölgeye ekipler sevk edilerek işletmenin faaliyetleri durdurulmuştu.

Ekipler, ilk etapta dere yatağı üzerine "biriktirme seti" olarak bilinen 5 "tersip bendi" inşa etmiş, bu sayede atıkların derenin doğal akış suyuyla Kılıçkaya Barajı'na taşınmasına engel olmuştu.

Bunun yanında, dere yatağının paraleline 4 kilometre uzunluğunda derivasyon kanalı açan ekipler, yatağın yönünü değiştirerek temiz suyun atığa karışmadan baraja ulaşmasını sağlamıştı.

Ekipler, dere yatağındaki atıkların taşınması ve dere yatağına hapsedilen atığın temizlenmesi işlemine başlamıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN