Çevrecilerden 'Astbest bombası' uyarısı: İzmir'de durum daha da ağırlaşacak

Çevrecilerden 'Astbest bombası' uyarısı: İzmir'de durum daha da ağırlaşacak

Brezilya'dan söküm için İzmir Aliağa'ya getirilen NAe São Paulo gemisi için çevrecilerden bir uyarı daha geldi. Gemide asbest dışında ağır metal ve toksit maddelerin olduğunu ifade eden Ege Çevre ve Kültür Platformu, zehirli maddelerin Aliağa'daki tüm canlıları ölüme götüreceğini belirtti.

Brezilya'dan İzmir'e gelmekte olan ve tonlarca asbest ve tehlikeli atık barındırdığı söylenen NAe São Paulo adlı savaş-uçak gemisinin söküm için çevre platformları tepki göstermeye devam ediyor.

NAe São Paulo adlı savaş-uçak gemisinin söküm için Aliağa'ya gelecek olmasına dair son olarak Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) yazılı bir açıklama yayımlayarak gemideki toksit madde miktarının Aliağa'daki tüm canlıları ölüme götüreceğini belirtti. Açıklamada "Aliağa'ya, İzmir'e, Ege Denizi'ne ve çevredeki tüm tarım havzalarına kıyılıyor. Geleceğimiz karartılmak isteniyor. Ülkemiz, dünya gemilerinin çöplüğü değildir" denildi.

“TONLARCA AĞIR METAL ZEHİRLEYECEK”

EGEÇEP açıklamasında, NAe São Paulo gemisinde asbestin yanı sıra kurşun başta olmak üzere tonlarca ağır metalin, ağır yağların, zehirli gazların, hidrokarbonların, radyoaktif maddelerin, vektörlerin daha birçok insan sağlığı ve çevreyi olumsuz etkileyecek madde olduğuna dikkat çekildi.

Bu toksik maddelerin varlığının, Aliağa'daki tüm canlıları hastalık ve ölüme götüren koşulları daha da ağırlaştıracağının vurgulandı. Bianet'te yer alan açıklamada "Önceki sökümlere bakıldığında, bu tehlikeli maddelerin, gemi söküm tesislerine güvenli bir şekilde sökülüp bertaraf edileceğine, çıkan hurda metallerin ergitilme sürecinde yaşam ve tarım havzalarına zehir saçmayacağına inancımız yok.

Ölüm gemisinin Aliağa'ya gelmesi; tehlikeli atıklardan ilk olarak doğrudan etkilenecek olan gemi söküm emekçilerinin, Aliağa, İzmir ve hurda-metal fabrikalarının olduğu havzalarda yaşayan tüm yurttaşların, tüm canlıların yaşam haklarının ihlali anlamına gelmektedir" ifadelerine yer verildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN