CHP lideri Kılıçdaroğlu kadınlara seslendi: Sizi erkeklere muhtaç etmeyeceğim

CHP lideri Kılıçdaroğlu kadınlara seslendi: Sizi erkeklere muhtaç etmeyeceğim

Partisinin Kadın Kolları il ve ilçe başkanları ve üyeleri ile bir araya gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde kadınları, erkeklere muhtaç etmeyecek bir düzen kuracaklarını vurgulayarak "Düzce’de konuşurken söyledim, bütün kadınlara; sizi erkeklere muhtaç etmeyecek bir düzeni kuracağım diye, Aile Destekleri Sigortası’nın temelinde de o yatıyor. En büyük alkışı da buradan aldığımı ifade edeyim. Demek ki kadınlar bu konuda biraz dertli" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’nde partisinin Kadın Kolları il ve ilçe başkanları ve üyeleri ile bir araya geldi.

Ev kadınlarının sorunlarına değinen CHP lideri, Kılıçdaroğlu, daha önce açıkladığı ve iktidara geldikleri takdirde yürürlüğe koyacakları Aile Destekleri Sigortası'nı hatırlatarak "Düzce’de konuşurken söyledim, sizi erkeklere muhtaç etmeyecek bir düzeni kuracağım diye, evet Aile Destekleri Sigortası’nın temelinde de o yatıyor. Kadınları, erkeklere muhtaç etmeyeceğimiz, onların getirebileceği üç, beş kuruşla veya gıdayla sadece ailenin geçinemeyeceğini, kadının da bir sosyal güvenliğinin olmasını ve bunun da Aile Destekleri Sigortası ile hayata geçirebileceğimizi söyledim" dedi.

Siyasetin Türkiye'de erkek egemenliği altında olduğunu söyleyen CHP lideri, "Bizde siyaset biraz erkek egemen bir yapı içinde. Aslında bütün dünyada biraz böyle. Ama bu belli aşamalarda kırılıyor ve kadınlar da bir şekliyle siyasetin içinde ana özne olarak yerlerini alıyorlar. Sizden isteğim şu; stratejik çalışmayı öğrenin. Kiminle konuşmalıyız, sohbet etmeliyiz, kimi partiye kazandırmalıyız. Belki hayatında hiç politik söylemi dinlememiş veya politik söylemden gelmeyen veya evinde hiç siyaset konuşulmayan bir ailede oturup konuştuğunuz zaman dünyanın derdini dinleyebilirsiniz. Asıl o dertleri çözecek olan siyaset kurumu, başka bir şey değil. Onlara siyasetin ne kadar önemli olduğunu aktarmak ve kendi haklarını eğer arayacaklarsa arama yolunun siyasetten geçtiğini de bir şekliyle anlatmanız gerekiyor" açıklamasında bulundu.

İktidara gelmeleri halinde kadınları, erkeklere muhtaç etmeyeceğini kaydeden Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Bir evde yaşayan dramı en derinden hisseden evdeki kadındır. Onu da biliyoruz. Şiddete uğrayan kadın, baskı altında olan kadın, düşüncesini özgürce ifade edemeyen kadınlar var. Dolasıyla bir şekliyle bunları da sizin kucaklamanız lazım. Ona çözümleri anlatmanız lazım. Aile Destekleri Sigortası, kız çocuğunun okuması, onun yurt sorununun çözülmesi, oğlunun varsa yurt sorununun çözülmesi, evde huzurun olması, asgari bir gelir güvencesinin eve sağlanması, o gelir güvencesi içerisinde annenin gelecek açısından bir endişe hissetmemesi, bu görevin sosyal bir devlete ait olduğunu Anayasa’nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen maddelerinden birisinin de sosyal devlet olduğunu; sosyal devletin fakirin, fukaranın yanındaki devlet tanımı, halkın diliyle; devlet olduğunu ve bütün dünya anayasalarında da devletin sosyal olması gerektiğinin yazıldığını bir şekliyle anlatmamız lazım.

SİZİ ERKEKLERE MUHTAÇ ETMEYECEĞİM

En büyük sorunu yaşayan ev kadınları. Ev kadınlarını dinlememiz, onların sorunlarının nasıl çözüleceğini anlatmamız, Düzce’de konuşurken söyledim, bütün kadınlara; sizi erkeklere muhtaç etmeyecek bir düzeni kuracağım diye, evet Aile Destekleri Sigortası’nın temelinde de o yatıyor. Kadınları, erkeklere muhtaç etmeyeceğimiz, onların getirebileceği üç, beş kuruşla veya gıdayla sadece ailenin geçinemeyeceğini, kadının da bir sosyal güvenliğinin olmasını ve bunun da Aile Destekleri Sigortası ile hayata geçirebileceğimizi söyledim, aktardım. En büyük alkışı da buradan aldığımı ifade edeyim. Demek ki kadınlar bu konuda biraz dertli.

ASIL O YÜRÜYÜŞ O ZAMAN BİTECEK

Adalet Yürüyüşü bir başlangıçtı, henüz sonuçlanmış değil. İktidar olduğumuzda Adalet Yürüyüşü’nde ve iktidar olduktan sonra da adaleti sağladığımızda asıl o yürüyüş o zaman bitecek. Büyük adaletsizliklerin olduğunu biliyorum. Bir evde üç, dört çocuğun işsiz olduğunu, annenin, babanın dertli olduğunu biliyorum. Sorunların büyük olduğunu biliyorum. Birileri çocuğuna iş bulamazken birilerinin dört, beş yerden maaş aldığını biliyorum. Bütün bunların hepsini çözeceğiz. Ama kim çözecek, biz çözeceğiz. Kadını ile erkeği ile, yaşlısıyla genciyle beraber çözeceğiz. Bu mücadeleyi verdiğimiz zaman bu ülkeye gerçekten görevimizi yapmış oluruz. Asıl hedefimiz de bunu sağlamak.

Sizin gücünüz var. Gücünüzü kullandığınız zaman göreceksiniz ki pek çok sorun da kendiliğinden çözülmüş olacaktır. Biz bazen iktidarı eleştirerek de çözüm yolları ortaya koyarak da iktidarın bazı şeyleri yapmasını sağlıyoruz, zaten. Taşeron işçilere kadro verilmesi, emekliye bayramda ikramiye verilmesi gibi pek çok uygulama bizim ısrarlı eleştirilerimiz üzerine ve biz bunları çözeceğiz dememiz üzerine geldi. EYT’lilerin sorunlarının çözülmesi, 3600 ek gösterge… Bütün bunların hepsi var.

ALIN TERİ DÖKENİN HAKKINI ALDIĞI BİR DÜZENİ İNŞA ETMİŞ OLACAĞIZ

Kırsalda her kadın ve her genç sigortalı olacak ve sigortasını devlet ödeyecek. Bu önemli, bunu anlatın. Kırsal boşalıyor, kırsalın boşalmaması lazım. Kırsalın boşalması demek, 84 milyonun aç kalması demek. Oradaki insanların desteklenmesi gerekiyor. Gençler çalışıyorsa sosyal güvenliklerini her ay devlet düzenli yatıracak. Kadın çalışıyorsa ki çalışıyor, erkekten daha fazla çalışıyor, özellikle Karadeniz’de bunu biliyorum, dolasıyla onların da sosyal güvenliği olacak, o sosyal güvenlik primlerini de devlet ödeyecek. Onlar kendi emeklilik haklarını kazanmış olacaklar. Bunu sağladığımız zaman kırsalda daha güçlü bir yapılanma, daha güçlü bir üretim ve çalışanın, alın teri dökenin hakkını aldığı bir düzeni de inşa etmiş olacağız.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN