CHP'den pandemide kız çocukların okullaşma oranı araştırılsın talebi

CHP'den pandemide kız çocukların okullaşma oranı araştırılsın talebi

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Karabıyık, pandeminin kız çocuklarının okullaşma oranına etkisinin araştırılmasını istedi. Meclis'e soru önergesi veren Karabıyık, "720 bin çocuğun okul dışında olması, eğitime erişimde ciddi sorunların olduğunu göstermektedir" dedi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bir yılı aşkın bir süre okullar uzaktan eğitim modeline geçti. Ancak uzaktan eğitim tekonolik araçlar gerektirmesi tüm çocukların eğitime katılmasının önünde engel olarak ortaya çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık da TBMM'ye araştırma önergesi sunarak pandeminin kız çocuklarının okullaşma oranına etkisinin araştırılmasını istedi.

Karabıyık, önergesinde zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasının ardından, en 18 yaşa kadar olan çocukların okulda olmaları gerektiği halde açıklanan verilerden 6 ila 18 yaş aralığında olan yüz binlerce çocuğun örgün eğitim kapsamında olmadığının anlaşıldığını belirtti.

'EĞİTİME ERİŞİMDE CİDDİ SORUNLAR VAR'

Karabıyık, "2019-2020 eğitim öğretim yılı okullaşma oranları ve TÜİK tarafından rapor edilen toplam çocuk sayısı verilerine göre yapılan hesaplamalar, zorunlu eğitim çağında olması gereken 6-17 yaş arasındaki yaklaşık 720 bin çocuğun okul dışında kaldığını göstermektedir. 720 bin çocuğun okul dışında olması, eğitime erişimde ciddi sorunların olduğunu göstermektedir. Bu çocukların neden okul dışında kaldığı ile ilgili MEB’in bir rapor ya da verisinin bulunmaması da çok önemli bir eksiği göstermektedir" dedi.

'ÜLKEMİZ İÇİN ACI BİR GERÇEK'

Ortaöğretim kademesinde, okuldan ayrılma riskinin, en çok; kırsalda yaşayan, sosyal güvenliği olmayan, anne ve babasının eğitim düzeyi düşük, kalabalık ve yoksul ailelerde yaşayan kız çocukları için olduğunı aktaran Karabıyık benzer şekilde, özellikle kırsal kesimlerde eğitim düzeyi düşük ailelerin kız çocuklarının okumasını istemediği, ev işlerinde bir yardımcı olarak gördüğünün de ülkemiz için acı bir gerçek olduğunu söyledi.

Karabıyık önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Salgın döneminde eğitime erişemeyen ve sonrasında okula dönmeme riski altında olan çocuklarla ilgili bir çalışma yapan UNICEF; Covid-19 nedeniyle, 10 milyon kız çocuğunun çocuk yaşta evlilik riski altında olduğunu açıkladı. Eğitime erişimde salgın öncesinde de var olan makasın derinleştiği, öğrenme yoksulluğunun arttığı salgın dönemi nedeniyle okul terklerinin, dolayısıyla çocuk işçiliği ve erken yaşta evliliklerinin artması tehlikesi ile karşı karşıyayız.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN