CHP'li Çakırözer'den ‘Dünya Kupası Kalkanı Harekatı’ tepkisi: Karşılığı ekonomik kolaylık mı?

CHP'li Çakırözer'den ‘Dünya Kupası Kalkanı Harekatı’ tepkisi: Karşılığı ekonomik kolaylık mı?

Polisin Katar’da düzenlenecek dünya kupasında görev almasına dönük onayın ardından bu kez Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, ‘Dünya Kupası Kalkanı Harekatı’ kapsamında görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, TBMM’ye sunuldu. Tezkerede ‘Doha’yla siyasi, ekonomik, askeri işbirliği’ne vurgu yapıldı. Tartışma yaratan karara ‘Askerimiz, polisimiz ne uğruna tehlikeye atılıyor’ eleştirileri yöneltildi. CHP'li Utku Çakırözer ise iktidara tepki göstererek "Karşılığı ekonomik kolaylık mı?" dedi.

Türkiye ile Katar arasında imzalanan ve Dünya Kupası finalleri için Katar’a polis gönderilmesini öngören anlaşma TBMM Genel Kurulu’nda 14 Nisan’da görüşülmüş ve onaylanmıştı. O dönemde tartışmalara yol açan gelişmenin ardından bu kez Mehmetçik için benzer adım atıldı. 21 Kasım-18 Aralık 2022 tarihleri arasında düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası organizasyonunun güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla Katar Silahlı Kuvvetleri ile Katar Hükümeti tarafından davet edilen ülkelerden unsurların katılımlıyla ‘Dünya Kupası Kalkan Harekâtının’ müştereken icra edileceği belirtildi. TSK’nın altı ay süreyle görev yapmasını içeren Cumhurbaşkanlığı tezkeresinde şu ifadeler yer aldı:

‘DOHA’YLA SİYASİ, EKONOMİK ALANDA MÜSTESNA İŞBİRLİĞİ...’

“Katar Devleti hükümeti, bahse konu Harekât çerçevesinde dost ve müttefik ülkelerden silahlı kuvvetlere ait unsurlar ile katkıda bulunmalarını talep etmiş olup ülkemizden de aynı kapsamda talepte bulunmuştur. Dünya Kupası Kalkanı Harekâtına ülkemizin yanı sıra ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ve Pakistan’ın askerî unsurlarıyla katkıda bulunmaları söz konusudur. Katar ile sahip olduğumuz tarihi, kültürel ve beşeri bağlar ile siyasi, ekonomik, askerî ve diğer alanlarda geliştirdiğimiz müstesna işbirliği; Körfez bölgesinin istikrar ve güvenliğinin tüm bölge bakımından taşıdığı önem muvacehesinde Katar Devleti Hükümetinin söz konusu talebine olumlu yanıt verilmesinin yararlı olacağı değerlendirilmiştir. Dünya Kupası Kalkanı Harekâtı kapsamında görevlendirilecek Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları tüm görevlendirme süresince milli komuta altında bulunacak olup Harekât çerçevesinde unsurlarımızca icra edilebilecek faaliyetler de yine millî komuta dahilinde yapılacak değerlendirme suretiyle gerçekleştirilecektir.”

TERÖR TEHDİDİNE KARŞI ORTAK TUTUMA VURGU

“İki ülke halkları arasındaki güçlü dostluk ve kardeşlik bağları, Katar Devletiyle önemli bölgesel sorunların çözümüne yönelik görüş birlikteliğimiz, bölgesel ve uluslararası platformlarda karşılıklı destek ve dayanışmamız ile terörizm ve benzeri tehditlerle mücadelede izlediğimiz ortak kararlı tutum ışığında, Katar ile ilişkilerimizin stratejik önemi haiz olduğu değerlendirilmektedir. Bu mülahazalarla, Katar Devleti Hükümeti tarafından talep edilen desteği sağlamak ve Dünya Kupası Kalkanı Harekâtına iştirak etmek üzere hudut, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde TSK’nın Katar sınırları içerisinde görevlendirilmesi için Anayasa’nın 92’nci maddesi uyarınca altı ay süreyle izin verilmesi hususunda gereğini bilgilerinize sunarım.”... TBMM’ye sunulan tezkereye ilişkin sosyal medyada eleştiriler yöneltildi. Paylaşımlarda ‘Bu görevin için ortaya konulan gerekçe yeterli değil’ değerlendirmeleri yapıldı.

"KARŞILIĞI EKONOMİK KOLAYLIK MI?"

Türkiye ile Katar arasında imzalanan ve Dünya Kupası finalleri için Katar’a polis gönderilmesini öngören anlaşma TBMM Genel Kurulu’nda 14 Nisan’da görüşülmüş ve onaylanmıştı. O karara itirazlarda bulunan TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TSK tezkeresine de sert tepki gösterdi:

"Türkiye’nin toprak bütünlüğüne, vatandaşlarımızın can güvenliğine yönelik bir tehdit yok. Buna rağmen Türkiye’nin binlerce asker ve polisi ile bu organizasyonun ana güvenliğini üstlenmesinde nasıl bir ulusal çıkarımız var anlamış değiliz. Korumada Türkiye’nin ana sorumluğu üstleniyor olması askerimiz ve polisimiz açısından güvenlik riski oluşturuyor. İktidar kendisine ekonomik kolaylıklar sağlanması karşılığında riskli bir uluslarararası organizasyonun güvenlik sorumluluğunu Mehmetçik ve Türk polisinin omuzlarına yıkıyor. Kahraman askerimizin polisimizin Türkiye’de ve dünyada üstlendiği her görevi başarıyla yerine getireceği konusunda en ufak tereddüdümüz yok. Ama ortada ülkemize, halkımıza, topraklarımıza yönelik bir saldırı, tehdit yokken askerimizin polisimizin canını riske atmaya değer mi?"

krs1-utkuuu-kopyasi.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN