CHP'li Gürer'den aspir bitkisi için araştırma önergesi: Yağ açığını giderir

CHP'li Gürer'den aspir bitkisi için araştırma önergesi:  Yağ açığını giderir

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sağlığa yararlı mineraller ve vitaminler içeren, yemeklik yağ ve hayvan yemi yapımında kullanılan aspir bitkisinin kısıtlı üretimin nedenleri konusunda Meclis'te araştırma açılmasını isteyerek ''Aspir bitkisi ekim alanlarının arttırılması için ekim alanı ve ürün artırımı çalışması yapılması önem teşkil etmektedir. Yağ açığını da giderecek olan bu bitki için neden gereken sağlanmamaktadır?'' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sağlığa yararlı mineraller ve vitaminler içeren, yemeklik yağ ve hayvan yemi yapımında kullanılan aspir bitkisinin kısıtlı üretimin nedenleri konusunda Meclis'te araştırma açılmasını isteyerek üretimin desteklenmesini gerektiğini belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklığa dayanıklı ve ülkenin her yerinde yetiştirilebilen aspir bitkisinin üretiminin yeterince yapılmamasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi veren Gürer, Türkiye’de aspir bitkisinin 1970’li yıllarda 2 bin 200 hektara ulaşmasına rağmen bugün ekim alanlarında yaşanan kıtlık sorununa değindi.

“EKİM ALANLARI GENİŞLETİLMELİ”

Aspir bitkisinin bugün çiftçiler tarafından belirli miktarlarda ekildiğine ve yağı çıkarılıp bölgesel olarak tüketildiğine değinen Gürer, yeterli ekim alanı ve yeterli üretim olmadığı için aspir bitkisinin piyasaya arz edilmeyen bir bitki konumuna düştüğüne işaret ederek “Aspir bitkisi ekim alanlarının arttırılması için ekim alanı ve ürün artırımı çalışması yapılması önem teşkil etmektedir” açıklamasında bulundu.

“EKONOMİK GETİRİSİ YÜKSEK”

Gürer, aspir bitkisinin çay olarak tüketilebileceği gibi barındırdığı yararlı amino asitler, mineral maddeler ve bazı vitaminlerin (B1, B2, B12, C ve E) bulunması nedeniyle sağlık acısından da kıymetli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Ülkenin her yerinde yetişmesi olası ekonomide getirisi yüksek olan aspir bitkisinin ülkemizdeki durumu araştırmalar yapmaya değerdir. Tohum kabukları sanayide kullanılabilen yoğun ve sert yüzeyli kağıt yapımında kullanılan ve farklı alanlarda yararlanılan aspir bitkisi yeşilken hayvan otlatılması içinde uygundur.”

YEM AÇIĞINI BİLE GİDEREBİLİR

Yem olarak besleyici olan yonca ve yulafa eşdeğer görülen aspir bitkisinin yem açığının giderilmesinde de değerlendirilebileceğin belirten Gürer, “Gıda boyası ve tekstilde kumaş boyası olabildiği gibi pek çok ülkede geniş ekim alanları mevcutken ülkemizde bu konuda gereken atılım sağlanamamıştır. Yağ açığını da giderecek olan bu bitki için neden gereken sağlanmamaktadır?” sorusunu yöneltti.

Gürer, aspir bitkisinin yağı alınarak yemek olarak tüketildiği gibi geriye kalan küspe kısmının da içerdiği yüzde 25’e varan ham protein oranıyla hayvancılıkta çok iyi bir yem kaynağı olarak kullanılabileceğine işaret etti.

“ÜRETİCİYE EKİM DESTEĞİ SAĞLANMALI”

Aspir bitkisi için ekim desteği sağlanması gerektiğinin altını çizen Gürer, araştırma öneresinde şu ifadelere yer verd:

“Aspir bitkisinin faydalarını bilen ülkelerin yüksek miktarlarda ekim yaptıkları ve ürünün hemen her bölümünden yararlandıkları görülmekte olmasına rağmen ülkemizdeki ekim alanlarının yetersiz olduğu görülmekte olduğundan gerekli çalışmaların yapılması adına bu konuda Meclis Araştırması açılmalıdır”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN