CHP'li Karabıyık: Zorunluyken yapılmayan dersin gönüllü telafisi olmaz

CHP'li Karabıyık: Zorunluyken yapılmayan dersin gönüllü telafisi olmaz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, MEB Bakanı Selçuk'un açıkladığı 'eğitim telafi' programını eleştirdi: Zorunluyken öğrencilerin imkansızlıklar nedeniyle katılım sağlayamadığı uzaktan eğitimin gönüllü telafisi bir ütopyadır. Telafi eğitimi göstermelik değil, salgının neden olduğu kayıpların katlanarak artmasını önlemek amacıyla, çok boyutlu bir planlama ile yapılmalıdır

Pandemi nedeniyle öğrenciler yaklaşık bir yıldır eğitimlerine uzaktan devam ederken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dün 'eğitimde telafi' programının detaylarını açıklamıştı. Selçuk, okulların fiziksel imkanlarından faydalanmak isteyen öğrenciler için 2 Temmuz'dan yeni eğitim-öğretim dönemi tarihine kadar okulların açık olacağını duyurdu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Bakan Selçuk'un dün açıkladığı ‘gönüllü telafi eğitimi’nin tek başına öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayamayacağına dikkat çekerek, “Zorunluyken öğrencilerin imkansızlıklar nedeniyle katılım sağlayamadığı uzaktan eğitimin gönüllü telafisi bir ütopyadır. Telafi eğitimi göstermelik değil, salgının neden olduğu kayıpların katlanarak artmasını önlemek amacıyla, çok boyutlu bir planlama ile yapılmalıdır” dedi.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

İHTİYAÇLAR KARŞILANMADAN YÜZ YÜZE EĞİTİME DÖNÜLÜYOR

23 Mart 2020 tarihinden günümüze genel olarak uzaktan öğretim yapılmaya çalışıldı. Bu süreçte ek öğretmen, sağlık ve temizlik görevlisi ataması yapılmadı, okulların fiziksel ihtiyaçları da tam anlamıyla karşılanmadı. Geçtiğimiz aylarda okullarda yüz yüze eğitime geçildiği süreçte, öğretmenler ve idareciler ‘maske, mesafe, hijyen’ kuralının sağlanamadığı, okulların fiziki şartlarının salgın koşullarına uygun olmadığı ve okullarda yeterli personel bulunmadığı gibi sorunlara dikkat çekmekteydi. Aradan geçen süreçte yüz yüze eğitime dönüş için bu eksiklerin tamamlanmasına yönelik çağrılarda bulunduk. Ancak bu yönde göstermelik önlemlerin ötesine geçilebilmiş değil!

EĞİTİMCİLER AŞILANMALI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu noktada yalnızca bir ‘Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzu’ hazırlaması yeterli değildir. Tüm eğitim emekçilerinin aşılarının vakit kaybetmeden tamamlanması ve okullarda salgın riskini önlemek için hızlı test yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde, öğrenciler için evlerinden sonra en güvenli yer olması gereken okullar, bir salgın riski merkezine dönüşecektir.

Öğretmenlerimizin öğrencilerine, öğrencilerimizin sınıflarına ve arkadaşlarına, öğretmenlerine kavuşmasını hepimiz isteriz; ancak bunu sağlamak için gereken tedbir ve önlemleri dikkate almak önceliğimiz olmalıdır.

VELİLER BİLİNMEZLİKLERLE BAŞ BAŞA BIRAKILIYOR

Yüz yüze eğitimin velilerin tercihine bırakılması ile, MEB yine sorumluluk almadı ve yaşanan tüm ikilemlere rağmen salgın sürecinde veliler yeniden bilinmezliklerle baş başa bırakıldı. Çocuğunu okula göndermeyi tercih eden ya da zorunda kalan veli, ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının, sosyal mesafeye uygun olmayan sınıfların, hijyen eksikliğinin, test ve aşı yoksunluğunun sorumluluğunu da üstlenmek zorunda kalacak. Uzaktan eğitim ise eş zamanlı olarak devam edecek.

BAKANLIK 1 MİLYON ÖĞRENCİYE HİÇ ULAŞAMADI

Ancak bu noktada uzaktan eğitime geçildiği 23 Mart 2020 tarihinden bu güne, yani tam 436 gündür eğitime uzaktan ya da yüz yüze erişememiş öğrencileri unutmamak gerekiyor. MEB’in 26 Mayıs 2021 tarihli verilerine göre, pandemi döneminde 2 milyon 339 bin 809 öğrenci EBA’ya ulaşamadı. Ayrıca Milli Eğitim Bakanı 2 milyon öğrenciye ulaşmakta zorlandıklarını, 1 milyon öğrenciye hiç ulaşamadıklarını belirtti.

EĞİTİMDE YAŞANAN SORUNLAR YALNIZCA ‘TELAFİ’ İLE ÇÖZÜLEMEZ

Uzaktan eğitim, eğitimde var olan eşitsizliklerin artmasına ve öğrenciler arasında var olan makasın derinleşmesine neden oldu. Pandemi döneminde öncelik, eğitimde açılan makasın kapatılması ve eşitsizliklerin giderilmesiydi, bu doğrultuda ek programların yapılmasıydı; ancak Milli Eğitim Bakanlığı bu yönde yeterli bir girişimde bulunmadı. Eğitimde yaşanan sorunlar yalnızca bir ‘telafi’ ile çözülmekten çok daha büyük boyutta ve etkidedir. Önemli olan, makasın kapatılması için bu konuda tamamlayıcı çözümler üretip, bütünleşik çabalar sarf edilebilmesidir.

ÇOK BOYUTLU BİR EĞİTİM SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMALI

Eğitimde derinleşen bu makasın ivedilikle, doğru bir eğitim sistemi ve planlamasıyla kapatılması gerekiyor. Bir planlama yapılırken bu makasın ekonomik boyutu da göz önüne alınmalı, sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışma ve olanakları ile değil, ilgili bütün Bakanlıkların da sorumluluğunu yerine getirdiği, çok boyutlu bir eğitim seferberliği başlatılmalıdır.

EK KAYNAK AYRILMADIĞI GİBİ BAKANLIK TASARRUFA YÖNELTİLDİ

Diğer ülkelere bakıldığında eğitime erişim eşitsizliği ve pandemide yaşanan sorunların çözümü için ciddi bir kaynak ayrıldığı görülmektedir. Bizde ise bir kaynak ayrılmadığı gibi Bakanlık tasarrufa yöneltilmiştir. Bu makasın kapatılması ciddi olarak hedefleniyorsa (- ki iktidar tarafından makas hiç ifade edilmiyor, hep telafi deniyor) buna ciddi bir kaynak ayırmak gerekiyor. İktidar bu makasın varlığını uzun süredir görmezden geliyor. Oysa kabul edilip çözüm üretilmelidir.

ZORUNLU İKEN KATILIM OLMAYAN DERSİN GÖNÜLLÜ TELAFİSİ ÜTOPYADIR

Zorunluyken öğrencilerin imkansızlıklar nedeniyle katılım sağlayamadığı uzaktan eğitimin gönüllü telafisi bir ütopyadır. Telafi eğitimi göstermelik değil, salgının neden olduğu kayıpların katlanarak artmasını önlemek amacıyla, çok boyutlu bir planlama ile yapılmalıdır.

Eğitim ailesi resmi ve özel okullarda okuyan öğrenciler ile üniversite öğrencilerimizle birlikte 28 milyon kişiye yaklaşmaktadır. Pandemi döneminde okul öncesi eğitimden üniversite son sınıfa kadar bütün öğrencilerimiz çeşitli sorunlar ile karşılaşmasına rağmen, bu sorunların çözümü için önceliğin kendilerine verilmediğini, sorunlarına kulak tıkandığını gördü. Siyasetin arka bahçesi olmuş bir eğitim sistemi ile bu sorunlar çözülmez."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN