CHP'li Tanrıkulu'ndan 19 Mayıs 2022 Gençlik Raporu: Yurt dışına göç gruplarının üyeleri binlerle ölçülüyor

CHP'li Tanrıkulu'ndan 19 Mayıs 2022 Gençlik Raporu: Yurt dışına göç gruplarının üyeleri binlerle ölçülüyor

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yol açtığı savunulan gençlik sorunlarıyla ilgili bir rapor yayımladı. "'Türkiye’nin geleceği' gençlerimiz akın akın yabancı ülkelere gidiyor, gitmeye çalışıyor" diyen Tanrıkulu, "Sosyal medyada yurtdışına gitmeyi amaçlayan gençlerin kurduğu haberleşme gruplarının üye sayıları binlerle ölçülüyor" dedi.

Türkiye'nin son dönemdeki en büyük sorunlarından birisi olan ve beyin göçü olarak da tabir edilen durum gittikçe karmaşık bir hal alıyor.

Çok sayıda genç yurtdışı fırsatlarını değerlendirirken Türkiye'de yaşamak istemeyip de ekonomik durumu ve eğitimi imkân vermediği için burada kalmak zorunda olduğunu söyleyen gençlerin sayısında da ciddi bir artış yaşanıyor.

CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, '19 Mayıs 2022 Gençlik Raporu'nu yayımladı.

"GENÇLER 19 MAYIS'I KUTLAYAMIYOR"

Raporunda gençlerin 19 Mayıs'ı kutlayamadığına dikkat çeken Tanrıkulu, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz yıldan itibaren en çok konuşulan konulardan biri de yurtdışına “taşınan”, “taşınmak isteyen” gençlerimiz… Festivallerin bile çok görüldüğü bir ortamda “Türkiye’nin geleceği” gençlerimiz akın akın yabancı ülkelere gidiyor, gitmeye çalışıyor.

Sosyal medyada yurtdışına gitmeyi amaçlayan gençlerin kurduğu haberleşme gruplarının üye sayıları binlerle ölçülüyor…

Gençlerimiz iş kaygısı, alanı dışında düşük ücret karşılığı çalışma gibi kaygılarla ne sosyal anlamda kendilerine nefes alacak alan bulabiliyor ne de coşku ile bayram kutlayabiliyor…"

TÜİK VERİLERİNİ KAYNAK GÖSTERDİ

Raporunda TÜİK'in yurtdışına göç verilerine yer veren Tanrıkulu, "TÜİK verilerine göre 2019 yılında 330.289 kişi yurtdışına göç etti. Bu kişilerin çok büyük kısmını da 25-29 yaş arasındaki gençler oluşturdu" dedi.

Beyin göçüne AK Parti'nin yol açtığını savunan Tanrıkulu, göçteki en büyük etkenin ise işsizlik olduğuna dikkat çekti.

PLATFORMLARA DEĞİNİLDİ

Raporunda işsizlik nedeniyle örgütlenen gençlerin aradığı çarelere dikkat çeken Tanrıkulu, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’de işsizlik sorunu, özellikle de gençlerin iş bulamaması, atama bekleyen üniversite mezunlarının durumu sürekli tartışılmaktadır…

Bu konuda istatistikler, araştırmalar yayınlanıyor, ancak, işsizlerin örgütlenip “gencissizler.org”, “atanamayan öğretmenler platformu” gibi isimler altında bir araya gelmesi, sadece bu konuya ilişkin internet siteleri, sosyal medya hesapları açılması bile ülkemiz gençlerinin içinde bulunduğu vahim durumu ortaya koymaktadır…"

KYK BORÇLARI

Üniversitelilerin KYK borçlarının uzun iş arama süreleri nedeniyle geri ödenemediğine dikkat çeken CHP'li Tanrıkulu, şunları söyledi:

"1 yıldan fazla süredir iş arayan üniversiteli sayısı da 227 bin ile yüksek düzeyde seyretmektedir. Üniversite mezunlarının uzayan iş arama süreleri KYK kredi borçlarının ödenememesine yol açmaktadır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN