Cinayet gibi iki ihmal

Cinayet gibi iki ihmal

Türkiye, Çorlu ve Ankara’da meydana gelen iki tren kazasında hayatını kaybeden 34 cana ağladı. İki kazanın ardından da zincirleme ihmalleri işaret eden bulgular elde edildi. Ankara’da YHT hattının sinyalizasyon sistemi bulunmadan sefere açıldığı ortaya çıktı.

2018’de Türkiye’nin yüreğini yakan iki cinayet gibi tren kazası yaşandı. İlki Uzunköprü-Halkalı seferini yapan trenin Çorlu’da kaza yapmasıydı. Trenin raydan çıkamasıyla 8 Temmuz’da meydana gelen kazada 25 kişi öldü, 317 kişi de yaralandı. Kazanın yağış nedeniyle rayların altındaki toprak menfezin kayması sonucu 5 vagonun devrilmesiyle meydana geldiği açıklandı. Ancak rayları kontrol eden kişilerin bir gün önce bu görevden alındığı, rayların da kısa süre önce kontrol edildiğiyle ilgili kayıt yapıldığı ortaya çıktı. İkinci kaza ise yılın son günlerinde 13 Aralık’ta Ankara’da yaşandı. Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Marşandiz İstasyonu’nda yol kontrolü yapan klavuz treni ile çarpıştı. Faciada 9 kişi öldü 90’dan fazla kişide yaralandı. Bu kazadan sonra da YHT için olmazsa olmaz durumda olan sinyalizasyon sisteminin bulunmadığı, bu sistem olmadan hattın seferlere açıldığı ortaya çıktı.

395 KADIN KATLEDİLDİ

2017’de olduğu gibi 2018’de de kadına karşı şiddet vahşete dönüştü. Türkiye genelinde 11 ayda 394 kadın cinayete kurban gitti. Cinayeti işleyenler yine ‘kıskandım’, ‘ayrılmak istedi’, ‘boşanmak istedi’, gibi bahanelere sarılan eşler, sevgililer veya kocalardı.

Geride bıraktığımız yılda Türkiye’de kadına karşı işlenen suçlar ve kadına karşı şiddet yine durdurulamadı. Türkiye geneli 11 ayda 394 kadın cinayetlere kurban gitti. Kadınların failleri ise yine bilindik kişilerdi. Kıskandım, boşanmak istedi, ayrılmak istedi veya sevgilisi vardı gibi bahanelere sarılan sevgililer, eşler, eski kocalar veya babalar silahla sarıdı. Kadınların çoğu da bireysel silahlanmadan dolayı evinde silah bulunduran erkeklerin tetiğe basmasıyla katledildi. Bu kişilerin ölüm silahlarına bu kadar kolay sahip olması ise ayrı bir müdahale edilmesi gereken durumu ortaya çıkardı. Korkunç tablo Türkiye’nin kanayan yarası olan kadın cinayetlerinin durdurulması için daha radikal önlemlerin alınması gerektiğini ortaya koydu. Kadınların erkek şiddetine kurban gitmesine tepki gösteren STK’lar “Kadınların öldürülmediği bir Türkiye mümkün, yeterki şiddet normalleştirmesin” diyor.

19-01/01/kayip.jpg

2018 KAYIP ÇOCUKLAR YILI OLDU

Yeşil gözlü Leyla yüreğimizi yaktı (16 HAZİRAN)

Ağrı’da bayramlaşmak için ailesiyle dedesinin köyüne giden 4 yaşındaki Leyla Aydemir kayboldu. Bölgede Leyla’nın bulunması için OHAL ilan edildi. Ancak Leyla bulunamadı. Türkiye’nin müjde beklediği Leyla’nın cansız bedeni 2 Temmuz’da köyün bir kilometre uzağında bulundu. 

Amanoslar Ufuk’u geri vermedi (1 TEMMUZ)

Türkiye’yi sarsan kayıp çocuklar olayları ard arda gelmeye başladı. Hatay’ın Hassa ilçesinde Amanos Dağları eteklerinde amcasıyla çeşmeye giden işitme engelli 6 yaşındaki Ufuk Tatar kayboldu. 8 gün  süren aramaların sonunda minik Ufuk ölü bulundu.      

Evrim 5 buçuk aydır aranıyor (10 TEMMUZ)

Tokat’ın Turhal ilçesinde Dilek-Burhan Atışçiftinin 2 çocuğundan biri olan 3 yaşındaki kızı Evrim Atış kayboldu. Yayla’da kayıplara karışan kız haftalarca bulunamadı. Annesi ile babası çelişkili ifadeler verince tutuklandı. Ancak yürümekte zorlanan minik kız hala bulunamadı. 

Eylül cinayet isyan ettirdi (26 TEMMUZ)

Leyla daha bulunmadan bu kez de Ankara’nın Polatlı ilçesinde 8 yaşındaki Eylül Yağlıkara kayboldu. Polatlı’da 8 gün süren aramaların ardından minik kızın cansız bedeni gömülü halde bulundu. Küçük kızın komşuları tarafından öldürüldükten sonra gömüldüğü ortaya çıktı.

Sedanur da Türkiye’yi özdü (9 EYLÜL)

Türkiye Leyla, Eylül ve Ufuk’a ağlerken Kars’ın Kağızman ilçesi Paslı köyünde 9 yaşındaki Sedanur Güzel de kayboldu. Ailesi yıkıldı. Vakit kaybetmeden aramalara başlandı. Ancak bir hafta sonra 9 yaşındaki Sedanur Güzel’in cesedi üzeri taşlarla örtülmüş bir şekilde bulundu. 

SERİ CİNAYETLER

Kayseri ve Ordu’da işlenen cinayetleri soruşturan emniyet güçleri seri katilleri ortaya çıkardı. Kayseri’de bir güvenlik görevlisini silahını beğendiği için öldüren Hamdi Kayapınar’ın daha önce 7, Ordu’da yakalanan Mehmet Ali Çayıroğlu’nun ise hırsızlık yaptığı evlerde 13 kişiyi öldürdüğü belirlendi.

7 kişinin katili yine zevk için öldürdü(5 NİSAN)

Kayseri’de, özel güvenlik görevlisi Sami Yılmaz cinayetini araştıran polis Hamdi Kayapınar’a ulaştı. Operasyonla yakalanan Kayapınar’ın kardeşinin de aralarında bulunduğu 7 kişiyi öldürdüğü geçtiğimiz yıl cezaevinden çıktığı belirlendi. Polis ifadesinde “Sami Yılmaz’a silahı hoşuma gittiği için öldürdüm” diyerek caniliğini soğukkanlılıkla anlattı.

Akademisyenlere şikayet kurşunu (1 AĞUSTOS)

Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde bir araştırma görevlisi Volkan Bayar, aralarında dekan yardımcısının da bulunduğu 4 kişiyi öldürdü. Meslektaşlarına karşı sözlü saldırıda bulunan Bayar hakkında idari soruşturma olduğu belirlendi. Soruşturma sırasında ayrıca Bayar’ın birçok akademisyeni ‘FETÖ’cü’ iftirası attığı ve soruşturmaların açılmasına neden olduğu da ortaya çıktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN