Çocuklar gelinliği çıkarıyor

Çocuklar gelinliği çıkarıyor

TÜİK’in ‘çocuk gelin’ araştırmasından dikkat çeken sonuçlar çıktı: 16-17 yaşında evlendirilen kız çocuklarının sayısı son 10 yılda yüzde 57 azalarak 20 bin 779’a düştü. Böylece, bu oran ilk kez yüzde 4’ün altına gerilemiş oldu. Kız çocuk evlilikleri yüzde 14.8 ile en çok Ağrı’da yaşandı. Ağrı’yı Muş ve Bitlis izledi. Bu listede son sırayı Bolu aldı. Çocuk gelinlerin oranı İzmir’de yüzde 1.9, İstanbul’da ise yüzde 1.3 oldu.

Türkiye’nin kanayan yaralarından biri olan ‘Çocuk gelin’ sorununda yüreklere su serpen bir gelişme yaşandı. 16-17 yaş grubunda evlenen kız çocuklarının sayısı son 10 yılda yaklaşık yüzde 57 azaldı. Böylece, çocuk gelinlerin oranı ilk kez yüzde 4’ün altına indi. TÜİK’ten alınan verilere göre,  çocuk yaşta “gelin” olan kız çocuklarının sayısı 10 yılda 47 bin 859’dan 20 bin 779’a düştü. Kız çocuklarının taraf olduğu resmi evlenmelerin toplam evlenmeler içindeki payı 2009’da yüzde 8.1, geçen yıl yüzde 3.8 olarak belirlendi. Bu oran evlenen erkek çocuklarda yüzde 0.4’ten yüzde 0.2’ye geriledi. İllere göre bakıldığında, geçen yıl kız çocuk evlenmelerinin en yüksek görüldüğü il yüzde 14.8 ile Ağrı, en düşük olduğu il ise yüzde 0.7 ile Bolu oldu. Bu dönemde Ağrı’da 635 kız çocuk, “gelin” olurken, Bolu’da bu şekilde sadece 12 evlilik gerçekleşti.      

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN