Cumhurbaşkanı Erdoğan Angola'da: Adil bir dünya talebimiz var

Cumhurbaşkanı Erdoğan Angola'da: Adil bir dünya talebimiz var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola'da mevkidaşı Manuel Gonçalves Lourenço ile ortak basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Angola'nın başkenti Luanda'da Cumhurbaşkanı Lourenço tarafından resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Akar, İletişim Başkanı Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın da eşlik etti.

Angola ile mevcut ilişkilerin ilerletilmesi gerektiği düşüncesini paylaşan Erdoğan, "Bütüncül bir ortaklık yaklaşımıyla hareket ediyoruz. 3. Türkiye-Afrika İş Forumu'nu 22 Ekim'de İstanbul'da düzenleyeceğiz. Zatı devletlilerini aramızda görmekten mutluluk duyacağım. Gelecek yıl 11-13 Mart tarihlerinde düzenleyeceğimiz Antalya Diplomasi Forumu'na katılımınızdan da ayrıca memnuniyet duyacağız" diye konuştu.

'TİCARİ İLİŞKİLERİMİZ OLMASI GEREKEN HACİMDE DEĞİL'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

Afrika kıtası ile ilişkilerimizde Angola'nın bulunması bilhassa mutlu ediyor. Mevut işbirliği ve dostluğumuzun her alanda gelişmesi gerektiğini teyit ettik. Temmuz ayında imzaladığımız anlaşma ve protokollerin bir an önce onaylanarak ilişkilerimizin gelişmesine hizmet etmeleri önemlidir.

Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin özellikle son yıllarda geliştiğini memnuniyetle görüyoruz. Ancak ikili ticari ilişkilerimiz olması gereken hacimde değil.

VİZE SERBESTLİĞİ

THY'nin 13 Ekim'de Angola'ya doğrudan uçuşları başlattığını hatırlatan Erdoğan, "Bunun ikili ilişkilerimizde çarpan etkisi yapacağına inanıyorum. Vize konusunda atacağımız adımlarla insan ve ürün hareketliliği artıracaktır. Bu konuda dostum (Lourenço) 'Süratle adım atılması konusunda bir endişe yoktur' dedi.

Maarif Vakfı eliyle iş birliğimizi daha da geliştirmeye hazırız.

Koronavirüs salgını sağlık alanında küresel dayanışmaya ne kadar ihtiyaç duyulduğunu gösterdi. Sağlık anlaşmamız dayanışmamızı güçlendirecek ve kurumsallaştıracaktır. En kısa zamanda imzalanmasında fayda görüyorum. Türk özel sektörü hastane inşaatı ve yönetiminden, ilaç tedarikine iş birliğine hazırdır.
3 ay gibi kısa sürede gerçekleştirdiğimiz karşılıklı ziyaretlerin ülkelerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bakanlıklarımızın bu ziyaretleri devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Görüşmemizin; Siyasi, askeri, ticari, kültürel alanlarda 7 anlaşmayla teyit edilmiş olması aramızdaki ilişkilerin ne noktada olduğunu göstermesi bakımından önem taşıyor.

Gerek eğitim, tarım, gümrük, sanayi, ortak ticari ve ekonomi komisyonu, TRT ile anlaşma olmak üzere 7 anlaşmayı imzaladık.

Temmuz ayında ikili ticaret hacmini 500 milyon dolar olarak belirledik. Tabi şu anda 177,5 milyon dolar.
Türk özel sektörünün yapacağı kazan kazan yatırımlarla Angola'daki etkinlik artacaktır. Tabii bu Angola'da istihdamı da artıracaktır. Terörle mücadele konusunda da desteklerimizi sürdüreceğiz."

'TÜRKİYE'NİN SAVUNMA SANAYİNDE ATTIĞI ADIMLAR ANGOLA'NIN DİKKATİNİ ÇEKİYOR'

Her iki ülkenin Cumhurbaşkanları toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtladı:

Bu iş birliğinde savunma sanayinin yeri nedir?

Erdoğan: Angola'nın 3 ay önce yaptığı ziyarette özellikle İHA ve SİHA'larla ilgili talepleri olmuştu. Zırhlı taşıyıcılarla ilgili bugün de görüşmeler yaptık. Türkiye'nin son 19 yılda savunma sanayinde attığı adımlar kendilerinin de dikkatini çekiyor. Savunma bakanları ne gibi ürünlerin alım satımı yapılabilir konularını görüşüyor. Bu konuda gerekli adımları atacağız. Bu konularda biliyorsunuz tutucu değiliz.

Türkiye'nin bu anlaşmalarla Angola'ya nasıl bir katkısı olacak?

Lourenço: Angola'nın bölgede büyük bir güç olarak yer aldığını biliyoruz. Barışçıl yollarla daha iyi ve modern bir ülke olmaya çalışacağız. Türkiye ile kazan kazan faydalar olacak. Türkiyeli yatırımcıların buraya gelmesi ile 3. ülkelere de faydası olacak.

Erdoğan: Yapılan 7 anlaşma bunun adımlarıdır. Üniversiteler ve tarım alanında gerekli adımları atıyoruz. Angola tarım arazisi olarak büyük bir alana sahip. Gümrük konularıyla karşılıklı idari yardım yapma şansımız var.

Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu'nun süratle kurulması iyi olacak. İki ülkenin turizm alanında çok iyi destinasyonları var. Hepsinden ötede savunma sanayine yönelik atacağımız adımlarla birlikte neler yapabiliriz bu konuda adım atma şansımız olacak.

Adil bir dünya talebimiz var. Adil bir dünya için de el ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor. Korktukça bu zulüm Afrika'yı kuşatacaktır. Libya'da, Somali'de olanları görüyorsunuz. Zulüm hala devam ediyor. Bunları aşmak için daha adil bir dünyayı hep beraber inşa etmemiz gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (35)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
35 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN