Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hafter'in barış gibi bir derdi yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hafter'in barış gibi bir derdi yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gambiya ziyaretinde yaptığı açıklamada, "Gerek Berlin süreci gerekse Moskova, her ikisinde de Hafter varılan veya hazırlanan metne imza atmamıştır. Berlin süreci geniş katılımlı bir süreç olmasına rağmen Hafter oteldeki odasından takip etmiştir. Hafter'in ateşkes diye, barış diye bir derdi yok" diye konuştu. Öte yandan uçakta gazetecilere konuşan Erdoğan, Elazığ depreminden zarar gören KOBİ'lerin anlaşmalı bankalarda 100 bin TL'ye kadar bir yıl ödemesiz, 24 ay vadeli faizsiz kredi kullanabileceği bilgisini paylaştı.

Afrika ülkelerine bir dizi ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

* Bu güzel ülkeye ilk resmi ziyareti yapan bir cumhurbaşkanı olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

* 2018 sona ermeden THY'nin seferlerini süratle başlattık.

* FETÖ'nün faaliyetlerini ilk durduran ülke Gambiya'dır. Gambiya'nın bu kararlı adımı diğer Afrika ülkelerine FETÖ ile mücadele konusunda örnek oldu. Biz de Gambiyalı evlatlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamasına müsaade etmedik.

* Vakfımız daha nitelikli nesiller yetiştirecektir.

* 9 yılda 170 Gambiyalı öğrenciye burs sağladık.

* Gambiya ile ekonomik ilişkilerimiz arzu ettiğimiz seviyede değil.

* Türkiye olarak Afrika ile ekonomik ilişkilerimizi her zaman adil, dengeli ve her iki tarafın da yararına olacak şekilde geliştirmeye çalışıyoruz.

* Gambiya ile ekonomik ve ticari ilişkilerimiz maalesef arzu ettiğimiz seviyede değildir. Türkiye ile Gambiya arasında 2019 yılında ticaret hacmi 55 milyon dolar oldu. İkili ticaretimizi daha dengeli bir yapıya kavuşturmak istiyoruz.

* Yatırımcılarımız ürün satmanın ötesinde istihdam oluşturan Afrika'nın güçlenmesine katkı sağlayan projelere ağırlık veriyor.

* Özellikle turizm, tarım, enerji, inşaat, savunma gibi sektörlerde Türk firmaları Gambiya'da örnek gösterecek yatırımlara imza atacaktır.

* Komşu ülkelerde başarıyla gerçekleştirdiği başarılı projeler Gambiya için en önemli referanstır.

* Gambiya hükümetinin yeni Gambiya vizyonunda müteahhitlerimize daha fazla sorumluluk vereceğine inanıyorum. Bu düşüncelerle ziyaretimizin ülkelerimiz arasında yeni işbirliği kapılarının açılmasına vesile olmasını diliyorum.

* Değerli kardeşim Barrow'a bize ve heyetimize gösterdiği sıcak misafirperverlik için şahsım ve heyetim adına teşekkür ediyorum.

20-01/27/eptq6r5x4aav8d3.jpg

Barrow'un açıklamalarının satır başları ise şu şekilde:

* Türkiye'nin desteği bizi memnun etmektedir.

* İki ülke arasındaki direkt uçuşların başlaması son derece önemli.

Soru: Libya'da akan kanın durması için geçtiğimiz günlerde Berlin'de önemli zirve yapıldı, mutabakata varıldı. Ancak darbeci Hafter saldırılarına devam etti. Bundan sonraki süreçte Türkiye nasıl adım atacak?

Değerli arkadaşlar gerek Berlin süreci gerekse Moskova her ikisinde de bildiğiniz gibi Hafter varılan veya hazırlanan metne imza atmamıştır. Sarrac imzasını atmıştır ama Hafter atmamıştır.

* Uluslararası toplantılarda eğer taraflar bu tür metinlere imza koymuyorlarsa bir mutabakat sağlanmıştır denilemez.

* Berlin'de hafter otel odasından süreci takip etti. Burada bir nokta çok önemli, Hafter bu süreçte sürekli kaçmıştır, bu süreçten sonra da şimdi kendi sözcüsünün şu açıklaması çok manidardır: Libya'daki süreç namlunun ucundadır.

* Bu şunu gösteriyor, Hafter'in ateşkes diye bir derdi yok, barış diye bir derdi yok. Temenni ederiz ki Berlin'e gelenler de bu ifadeleri duymuştur ve buna göre de tavırlarını belirlerler.

20-01/27/uy.png

"HAFTER ATEŞKESİ İHLAL EDİYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cezayir'den Gambiya'ya seyahat ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"Hem Moskova'dan hem Berlin'den kaçan Hafter ateşkesi ihlal ediyor. Libya'da barış olacaksa Hafter'in durdurulması gerekiyor." şeklinde konuşan Erdoğan, "Hafter'in (Libya'da) çok çirkin girişimleri var ve biz de bunların takipçisiyiz. Gereği neyse sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz."dedi.

"KURUMLARIMIZ KOORDİNELİ MÜCADELEYİ BAŞARILI OLDULAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son depremle bir şey kazandık. AFAD, Kızılay, Jandarma, Silahlı Kuvvetlerimiz çok ciddi bir koordine içinde mücadeleyi başarılı verdiler." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Depremden zarar gören KOBİ'lerimiz anlaşmalı bankalarda 100 bin TL'ye kadar bir yıl ödemesiz, 24 ay vadeli faizsiz kredi kullanabilecek" bilgisini paylaştı.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN