Cumhurbaşkanı Erdoğan: Beyaz sayfa açmakta kararlıyız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Beyaz sayfa açmakta kararlıyız

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, kritik görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı. Türkiye ve ABD müttefikliğinin NATO ve Ortadoğu için çok önemli bir güç olduğunu vurgulayan ABD Başkanı Donald Trump, "Suriye'deki durumu görüştük. Erdoğan'a iş birliği için teşekkür ederim" dedi. "ABD ile ilişkilerimizde beyaz sayfa açmakta kararlıyız" ifadelerini kullanan Erdoğan, Türkiye ile ABD arasında diplomatik krize neden olan mektup için de "Mektupları bugün Sayın Başkan'a tekrar takdim ettim" dedi.

Beyaz Saray'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan ile ABD BAşkanı Donald Trump'ın görüşmesi sona erdi. İki lider görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda önemli mesajlar verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından önemli noktalar şu şekilde;

'BEYAZ SAYFA AÇMAKTA KARARLIYIZ'

- Öncelikle değerli dostum Trump'a ve değerli eşine teşekkür ediyorum. Köklü müttefiklik bağımıza uygun bir şekilde ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmakta kararlıyız. Trump ile milli güvenliğimizi tehdit eden terör oluşumlarıyla mücadele konusunda karşılıklı irademizi teyit ettik. Türkiye ve ABD, DEAŞ'ı tamamen bitirmek ve Suriye'ye barış ve istikrar getirmek için birlikte çalışabilir

FETÖ ELEBAŞININ İADESİ

Görüşmelerimizde, FETÖ'nün ABD'deki mevcudiyetinin sona erdirilmesi yönündeki talebimizi ve beklentilerimizi bir kez daha vurguluyoruz.  (FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi) Birçok belgeleri özellikle bu seyahatimizde de takdim ettik. Bu olayların faili birinin ABD'de, 400 dönüm arazide yaşayarak dünyadaki diğer yerleri idare etmesi kabul edilebilir değil. Temenni ederim belgeler ışığında, nasıl teröristler istendiği zaman biz veriyorsak, onlar da bu teröristi bize verirler. 

MEKTUPLARI TRUMP'A TAKDİM ETTİ

Ferhat Abdi Şahin denilen teröristin Amerika gibi bir ülkenin Başkanı tarafından muhatap alınmasını üzüntüyle karşıladım. (Mazlum Kobani) CIA'in bu adamın terörist olduğuna dair belgesini de kendilerine takdim ettim. CIA bunun terörist olduğunu belgelemiş.

(Trump'ın Erdoğan'a gönderdiği mektup) Mektupları bugün Sayın Başkan'a tekrar takdim ettim.

'KÜRTLERLE SORUNUMUZ YOK'

Teröristin ırkı, milleti, dini, vatanı olmaz. Terörist, teröristtir. Eğer mücadeleyi vermezseniz bedelini yarın çok ağır ödersiniz. Nasıl Kuzey Irak'taki Kürt kardeşlerimizle münasebetlerimiz gayet iyiyse, Kuzey Suriye'deki Kürt kardeşlerimizle de bir sorunumuz yok. Esed'in Kuzey Suriye'deki Kürtleri kabul etmediği dönemde, ben o zaman Esed'e 'yanlış yapıyorsun, pasaportlarını ver' demişimdir. Şu anda parlamentoda benim partimin 50'yi aşkın Kürt milletvekili vardır. Bizim Kürtlerle sorunumuz yok.

Sayın Başkan'a şayet istenen şartlarda teklif verilmesi halinde Patriot alabileceğimizi tekrar söyledim, söylüyorum. S-400 sistemi ve F-35 programı başta olmak üzere bu alanda karşılaştığımız sınamaların üstesinden ancak diyalogla gelebiliriz. 

19-11/14/resimid_13627840.jpg

TRUMP: ERDOĞAN'I DESTEKLİYORUM

ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Türkiye'nin DEAŞ elebaşı Bağdadi'ye yönelik operasyondaki iş birliği ve katkısından dolayı teşekkür etti.

Donald Trump'ın açılamasından önemli noktalar şu şekilde;

- Öncelikle Serkan Gölge'nin serbest bırakılması nedeniyle Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde geri dönecek. Türkiye stratejik bir ortak. Erdoğan’la Suriye’deki durumu müzakere ettik.

- Türkiye, NATO'ya karşı yükümlülüklerini yerine getiren ülkelerden; buradaki ortaklık IŞİD'in yenilmesi için çok önemli oldu. Türkiye'nin S-400 alımı bizim için çok ciddi zorluklar çıkarıyor, umarız sorunu çözeriz.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Kürtlerle çok iyi ilişkisi var, Türkiye’de de çok fazla Kürt var ve her türlü imkanları var. 

- Ben Erdoğan'ı çok destekliyorum. Ateşkes oldukça olumlu ilerliyor.

- Çok harika ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük bir fanıyım

- Öncelikle Serkan Gölge'nin serbest bırakılması nedeniyle Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde geri dönecek.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapıcı bir görüşme geçirdik. Türkiye stratejik bir ortak. Erdoğan'ın büyük bir hayranıyım.

- 100 milyar dolarlık ikili ticaret anlaşması konusunda görüştük.

- Azil soruşturmasının bir dakikasını bile izlemedim, daha önemli bir konuğum vardı. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm. AB ülkeleri Suriyeli göçmenler konusunda para ödemeli.

ABD Başkanı Donald Trump: Çok harika ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük bir fanıyım

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN