Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Tel Abyad'da 8, Rasulayn'da 4 km içeri girdik

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Tel Abyad'da 8, Rasulayn'da 4 km içeri girdik

Tel Abyad'da 8, Rasulayn'da 4 km içeri girildiğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasından bu yana Suriye tarafında hiçbir sivilin de hayatını kaybetmediğini ifade ederek, "Ancak Türkiye tarafına yüzlerce roket ve havan topu saldırısı oldu. Bu saldırılarda 6 sivil şehit düştü. Bunlardan biri 9 aylık bebek. Tüm dünya farkı görmeli. Bir tarafta terörle mücadele eden sorumlu bir devlet var, diğer tarafta terör örgütü" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, harekâtın başında olduğunu ve sürekli bilgi aldığını belirten Oktay, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Suriye Milli Ordusu’nun yürüttüğü harekâtın başarıyla devam ettiğini belirtti.

Oktay, “Tel Abyad’dan 8 kilometre kadar Suriye’nin içine girildi. Resulayn’dan ise yaklaşık 4,5-5 kilometre derinliğe kadar ilerlenmiş durumda. Savaş uçaklarımız ise daha derine indi.” diye konuştu.

19-10/11/resimid_13182209.jpgCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

Oktay, hedefin 30 kilometre derinliğe kadar inmek olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“Suriye ile 911 kilometre sınırımız var. Biz daha önce de dünyaya ilan ettik. En başından beri bölgemizde terör koridoru, terör devleti oluşmasına izin vermeyeceğimizi söyledik. Bölgeyi teröristlerden temizleyinceye kadar devam edeceğiz.”

Harekâtın bir diğer önemli amacını, “güvenli bölge oluşturmak” şeklinde ifade eden Oktay, “Biz yaklaşık 4 milyon Suriyeliyi ağırlıyoruz. Bu sayede bu kişiler gönüllü olarak kendi topraklarına dönebilecek.” dedi.

9 AYLIK BEBEĞİ DE ŞEHİT ETTİLER

Oktay, Türkiye’nin sivil kayıp olmamasına özen gösterdiğini vurgulayarak, “Belli bir bölgede teröristlerin bulunduğunu gösteren yeteri kadar veri olmadıkça orayı bombalamayacağız.” şeklinde konuştu. Oktay, şöyle devam etti:

“Harekâtın başlamasından bu yana Suriye tarafında hiçbir sivil hayatını kaybetmemiştir. Ancak Türkiye tarafına yüzlerce roket ve havan topu saldırısı oldu. Bu saldırılarda 6 sivil şehit düştü. Bunlardan biri 9 aylık bebek. Tüm dünya farkı görmeli. Bir tarafta terörle mücadele eden sorumlu bir devlet var, diğer tarafta terör örgütü. Sadece PKK değil, DEAŞ da var.”

Oktay, hiçbir ülkenin, sınırındaki terör örgütüne ve bu örgütün saldırısıyla vatandaşlarının zarar görmesine müsaade etmeyeceğini, Türkiye’nin de buna izin vermeyeceğini vurguladı.

Terör örgütü IŞİD mensupları ve bunların ailelerinin durumu hakkındaki bir soruyu yanıtlarken, oluşturulacak güvenli bölgede hiçbir teröristin veya IŞİD teröristinin yaşamasına izin vermeyeceklerini dile getiren Oktay, tutuklu IŞİD’lilerin da geldikleri ülkelere gönderileceğini aktardı.

DEAŞ İLE DE MÜCADELE EDİYORUZ

Oktay, şunları kaydetti:

“Bunların birçoğu Avrupa’dan gelmişti. Kadınları ise DEAŞ teröründen kurtarmak için programlar uygulayacağız. Türkiye’nin DEAŞ’lı teröristler listesinde 75 binden fazla kişinin ismi var. Bu listeyi bir filtre olarak kullanıyoruz. Böylece Türkiye’ye girmelerine veya (Türkiye’yi) Suriye’ye geçiş ülkesi olarak kullanmalarını engelliyoruz. Şu ana kadar 7 bin 500 kişiyi Türkiye’den sınır dışı ettik, 8 bin 500 kişinin ülkeye girişine izin vermedik. Bunlarla mücadele etme imkanımız var. Türkiye içinde de DEAŞ ile mücadele ediyoruz. Birkaç yıl önce meydana gelen saldırıları hatırlayın. Birçok sivil vatandaşımız hayatını kaybetti. Türkiye belki de DEAŞ ile samimi ve sistematik şekilde mücadele eden tek ülkedir. Bu mücadelemiz de devam edecek.”

SAVAŞ UÇAKLARI 30 KM DERİNLİĞE İNDİ

TSK'ya ait savaş uçaklarının, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Rasulayn'ı vurmasıyla havadan başlayan harekat, karadan obüslerin destek vermesiyle devam etti.

Operasyonun ilk gününde, obüs atışlarıyla Rasulayn'ın yanı sıra Akçakale'nin karşısında denk düşen Tel Abyad daki terör unsurları hedef alındı.

Türk savaş uçakları, Fırat Nehri'nin doğusunda 30 kilometre derinliğe kadar girerek, YPG/PKK hedeflerini ve YPG/PKK işgalindeki Rakka'ya bağlı Ayn İsa beldesi çevresini vurdu.

19-10/11/20191010_2_38674757_48368479-1.jpg

TSK, ilk günün sonunda, 22.30 sularında Tel Abyad'dan Fırat'ın doğusundaki topraklara giriş yaptı.

İKİNCİ GÜNDE 11 KÖY KURTARILDI

Havadan ve karadan gerçekleşen harekatın ikinci günü, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarına da Özgür Suriye Ordusu adı altında destek veren Suriye Milli Ordusu (SMO) öğle saatlerinde Tel Abyad'a, akşam saatlerinde ise Rasulayn'a girdi. 

Her iki hatta, toplam 11 köy terörden arındırıldı. Tel Abyad'daki El Yabse, Tel Fander, Müşeyrfe, Dedat, Bir Aşık, Hamidiye, Berzan, Cüdeyde ve Gısas ile Rasulayn'daki Kişto ve Aşağı Kişto köyü kurtarıldı. 

SMO, Rasulayn-Dırbasiye arasındaki örgüte ait ikmal yolunu da kesmeyi başardı. 

ÜÇÜNCÜ GÜNDE İKİ KÖY DAHA TEMİZLENDİ

Barış Pınarı Harekatı'nın ilk 48 saati dolarken, üçüncü gününde Asfar Neccar ve Tel Halef köyleri de teröristlerden temizlendi.

19-10/11/haritason-2cuzguqqcugx1u5onei0fg.jpg

SMO bir yandan ilerleyişini sürdürürken, diğer yandan kurtarılan köylerde güvenlik tedbirleri alarak sivillere güvence veriyor.

ŞU ANA KADAR 342 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Planlanan şekilde başarıyla devam eden harekatta şu ana kadar 342 terörist etkisiz hale getirildi.

 

AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN