Deniz salyası bitti mi? Uzmanı tehlikeye karşı uyardı

Deniz salyası bitti mi? Uzmanı tehlikeye karşı uyardı

Marmara Denizi'ni aylarca etkisi altına alan müsilaj yüzeyde görünmeyince vatandaşlar 'deniz salyası bitti mi?' sorusunu sormaya başladı. Prof. Dr. Tecer ise deniz suyunun sıcaklığının düşmemesi ve durağanlık nedeniyle müsilaj tehlikesinin devam ettiğini belirtti.

Marmara Denizi aylardır müsilaj deniz salyası ile mücadele ediyor. Deniz salyası olarak da bilinen bu yapı denizdeki canlı yaşamını ciddi şekilde tehdit ederken yüzeyde birikerek balıkçı teknelerine ve ağlarına dahi zarar veriyor.

Yüzeydeki görünümü yok olsa da dibe çöken deniz salyası burada oksijen seviyesini düşürüyor. Deniz salyasının neden oluştu ve deniz salyasına ne neden oldu gibi sorularda ise ilk cevap kirlilik oluyor. Bununla birlikte iklim krizinin getirdiği sıcaklık artışı ve denizdeki durağanlık da diğer faktörler arasında yer alıyor.

DENİZ SUYU SICAKLIĞI HALA DÜŞMEDİ

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Tecer, Marmara Denizi'nde durağan deniz koşullarının devam ettiği sürece müsilaj tehlikesinin de olduğunu söylüyor. Deniz suyunun henüz olması gereken sıcaklığa düşmemesi ise tekrar deniz salyası tehdidini gündeme getiriyor.

Prof. Dr. Tecer de son dönemde Marmara Denizi'nin soğumadığını iddia eden ya da ortaya koyan çalışma sonuçları olduğunu söyledi.

'DURAĞANLIK DEVAM EDER SICAKLIK DÜŞMEZSE MÜSİLAJ GÖRÜLEBİLİR'

Müsilajın oluşmasında deniz suyu sıcaklığının önemli bir faktör olduğunu belirten Tecer, "Diğer bir faktör durağan olması. Ve diğer üçüncü faktör ise kirlilik deşarjlarının yapılıyor olması. Sıcaklığın düşmemesi bir etmen. Fakat deşarjların da bu bölgede Marmara Havzası genelinde günlük 8 milyon metreküp civarında olduğu düşünüldüğü zaman; bu da bir etken.

Dolayısıyla eğer denizlerdeki akışkanlık, durağanlık devam ettiği sürece ve sıcaklıkların da düşmediği öngörülürse, deşarjların da hala var olduğu değerlendirildiğinde önümüzdeki günlerde müsilajın olası etkilerinin görülmesi muhtemel. Ama sürece de bakmak ve bir panik havasında olmamak gerekiyor. Balıkçılar ve bu denizdeki müsilajdan etkilenen diğer sektörler için bu havası oluşturmamaya özen göstermeliyiz" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN