Diyanet'ten tartışılacak TOKİ fetvası: Kamu bankasının faizi caizdir

Diyanet'ten tartışılacak TOKİ fetvası: Kamu bankasının faizi caizdir

Diyanet, 'TOKİ'nin Sosyal Konut Projesi'nin dini hükmü nedir' sorusuna cevap verdi ve çok tartışılacak bir fetvaya imza attı. TOKİ'nin sosyal konutlarının 'faiz getirisi elde etmek amacı taşımadığı'nın belirtildiği cevapta "Bu projede, peşinat haricindeki tutar, kamu bankaları vasıtasıyla kredilendirilmekte olup devletin söz konusu borçlandırmadaki amacı, faiz geliri elde etmek değil" ifadeleri kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) sosyal konut projelerinde ev satmak için kullandırılan kredilerin 'faiz getirisi elde etmek amacı taşımadığı' belirtildi. 

Çok tartışılacak bir fetvaya imza atan Diyanet, TOKİ'nin sosyal konutları için şu ifadeleri kullandı: "Bu projede, peşinat haricindeki tutar, kamu bankaları vasıtasıyla kredilendirilmekte olup devletin söz konusu borçlandırmadaki amacı, faiz geliri elde etmek değil. Belirtilen niyet ve amaçlar doğrultusunda söz konusu projeden yararlanmak caizdir."

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 'Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından uygulanan Sosyal Konut Projesinin dini hükmü nedir' sorusuna cevap verdi:

"SÖZ KONUSU BORÇLANMADAKİ AMAÇ..."

"İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.

TOKİ aracılığıyla devreye alınan son uygulama ise devletin, alt veya orta gelirli vatandaşlarına yönelik olarak ürettiği bir sosyal konut projesidir. Bu projede, peşinat haricindeki tutar, kamu bankaları vasıtasıyla kredilendirilmekte olup devletin söz konusu borçlandırmadaki amacı, faiz geliri elde etmek değil, aksine ödeme güçlüğü içindeki vatandaşlarının ev sahibi olmalarına yardımcı olmaktır.

Bu itibarla, devlet TOKİ’nin bu uygulamasında başka bir yolla konut alma imkânı tanımadığından, belirtilen niyet ve amaçlar doğrultusunda söz konusu projeden yararlanmak caizdir."

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN