Doğadaki En Öldürücü Canlıyı Öğrenince Şoke Olacaksınız! Sadece 2018 Yılında 725 Bin Kişinin Ölümüne Neden Oldu

Doğadaki En Öldürücü Canlıyı Öğrenince Şoke Olacaksınız! Sadece 2018 Yılında 725 Bin Kişinin Ölümüne Neden Oldu

Dünyanın en ölümcül hayvanları dediğimizde aklımıza hemen yılan, aslan, akrep gibi hayvanlar geliyor. Ancak sürekli yanı başımızda olan ve ısırıklarıyla insanları rahatsız eden sivrisinekler adeta ölüm saçıyor. Sadece 2018 yılında yaklaşık 725 bin insan sivrisinek ısırığı nedeniyle hayatını kaybetti. Yaz aylarının yaklaşmasıyla da sivrisineklerde artış yaşanmaya başladı. Peki, sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? İşte cevapları...

Havaların ısınmasıyla sivrisineklerde artış yaşanmaya başladı. İnsanlar dışarıda, evde ya da oturdukları bir kafede her gün bir sivrisineğin ısırığına maruz kalıyor. Ancak büyük tehlikenin farkında değiliz. Sivrisinekler ısırıklarıyla yaydıkları hastalıklar yüzünden her yıl binlerce insanın ölümüne neden oluyor. Her ne kadar biz bu ısırıkları dikkate almasak da her dakika ölümle burun buruna gelmekteyiz. Peki sivrisinek ısırıklarından kurtulmanın çözümü ne? Sivrisinekler kimleri daha çok ısırıyor?

DÜNYANIN EN ÖLÜMCÜL CANLISI

Yapılan incelemelere göre sivrisinekler ve yaydıkları hastalıklar, tarihteki tüm savaşların toplamından daha fazla insanın ölümüne yol açtı. Sadece 2018 yılında yaklaşık 725 bin ölüme neden oldu. Aynı yıl, en çok can kaybına yol açan ikinci faktör, 437 bin kişiyi öldüren insanın ta kendisiydi. Kısacası, sivrisinekler taşıdıkları pek çok hastalık sebebiyle, her yıl binlerce insanın yaşamını kaybetmesine neden oluyor.

a1-23.png

YAZ AYLARI EN TEHLİKELİ OLDUKLARI DÖNEM

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sivrisinekler çoğaldı. Çoğu insan bu korkunç tehlikenin farkında değil ancak her an ölümle karşı karşıya kalabiliriz. Şuana kadar yapılan çalışmalarda ölüm saçan hayvanların başında sivrisinek, yılanlar, köpekler, zehirli salyangozlar, timsahlar, su aygırları, filler, aslanlar, kurtlar ve köpekbalıklarının geldikleri belirlendi.

EN ÇOK HANGİ İSANLARI ISIRIYORLAR?

Peki sivrisinekler daha çok hangi insanları ısırıyor? Sivrisineklerin belirli insanlara daha fazla ilgi duymasını sağlayan başka fiziksel ve kimyasal işaretler var. Bunlar arasında ısı, su buharı, nem, görsel sebepler ve en önemlisi deriden yayılan kokular bulunuyor. Hangi aromaların sivrisinekleri daha çok çektiği henüz tam olarak anlaşılmamış olsa da, birçok çalışmada indol, nonanol, oktenol ve laktik asit gibi moleküller öne çıkıyor.

a2-13.png

SİVRİSİNEKLERİ ÇEKEN KOKU NE?

Öte yandan, son araştırmalara göre, dang ve Zika virüsleri, farelerin ve enfekte ettikleri insanların kokularını değiştiriyor ve onları sivrisinekler için daha çekici hale getiriyor. Bu durum da hasta kişiyi ısırarak enfekte kanını almaları ve ardından virüsü başkalarına taşımaları durumunu destekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN