Doğu Türkistan iddiası: Çin TV’si duymak istediğini duyurdu

Doğu Türkistan iddiası: Çin TV’si duymak istediğini duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin ziyaretinde en dikkatle izlenen başlıklardan biri de Doğu Türkistan’daki işkence kampları oldu. Ancak Çin devlet TV’si Erdoğan’ın konuyla ilgili “Sincan’da insanlar mutlu bir yaşam sürüyor” ifadesini kullandığını iddia etti. İYİ Parti Sözcüsü Cihan Paçacı “Çin medyasına yansıyan sözler Türkiye’nin Doğu Türkistan’daki itirazlarını havada bıraktı. Acilen ‘tevil’e ihtiyaç var” dedi.

Çin hükümeti Sincan bölgesinde yaşayan Müslüman azınlığa yönelik uygulamaları nedeniyle uluslararası alanda eleştirilirken, Pekin’de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu bölgedeki insanların mutlu bir yaşam sürdürdüğüne dair açıklamalarda bulunduğu iddia edildi. İddianın kaynağı ise Çin devlet televizyonu. Bu haberi önce Rus yarı resmi haber sitesi Sputnik aktardı ardından Reuters yine aynı kaynaklara dayanarak abonelerine geçti. Uluslararası haber ajansı, Türkiye’nin BM nezdinden Uygurlara yönelik uygulanan baskı politikalarına karşı sesini yükselten tek ülke olduğunu hatırlattı. Pekin ziyaretinde bu konunun gündeme geldiğini vurgulayan Reuters Erdoğan’ın söylediklerini, “Çin’in Sincan bölgesindeki insanların Çin’in gelişimi ve refahı içinde mutlu bir yaşam sürdüğü bir gerçektir. Türkiye, Türk-Çin ilişkilerindeki uyumu kimsenin bozmasına izin vermez. Türkiye aşırılığa kesin bir şekilde karşıdır ve Çin ile karşılıklı siyasi güveni ve güvenlik işbirliğini güçlendirmeyi arzu etmektedir” diye aktardı.

Çin devlet televizyonundaki haberde Devlet Başkanı Şi’nin Erdoğan’a iki ülkenin terörizmle mücadele konusunda pratik adımlar atmasının önemine değindiği de aktarıldı. Şi’nin Erdoğan’ın açıklamalarından memnuniyet duyduğu bildirildi.

Çin hükümeti Sincan bölgesinde yaşayan Uygur ve diğer etnik gruplardan oluşan Müslüman azınlığa yönelik uygulamaları “teröristlerle mücadele” olarak nitelendiriyor. BM bir milyona yakın Uygur ve diğer Müslüman azınlık grupların üyelerinin keyfi olarak kamplarda tutulduğunu tahmin ediyor.  

Paçacı: Erdoğan’ın Uygur sözleri bizi ümitsizliğe sevketti

Genel Başkan Meral Akşener başkanlığında toplanan Başkanlık Divanı’nın ardından gündemi değerlendiren İYİ Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı, bugün mevcut sistemin işlemediğini savunda. “Bu nakıs ve sakatlanmış siyasal yapı kuvvetler ayrılığını, hukuku yok etmekte ve çoğulcu demokrasiyi zaafa uğratmaktadır” ifadelerini kulanan Paçacı şöyle devam etti: “Yargıya olan güven neredeyse sıfırlanmış, ekonomide kriz derinleşmiştir. Bu kayıplarımızın telafisi, ancak partili cumhurbaşkanlığının terk edilerek, güçlendirilmiş parlamenter sisteme bir an önce dönülmesiyle mümkün olacaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin ziyaretinde Doğu Türkistan için söylediği ‘Oradakiler mutlu’ sözlerini hatırlatan Paçacı şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanının Çin devlet başkanının yaptığı ikili görüşme sonrası, Çin medyasına yansıyan Erdoğan’ın ifadeleri, milletimizi ve Doğu Türkistan’daki soydaşlarımızı üzmüş ve ümitsizliğe sevk etmiştir. Medyada yer alan haberlere göre, Cumhurbaşkanı, Çin devlet başkanı ile yaptığı görüşmede, Sincan bölgesindeki halkın mutlu bir hayat yaşadığını ülkemizin kabul ettiğini ifade etmiştir. Birleşmiş Milletler ve dünya kamuoyu, Çin’de soydaşlarımıza yapılan zulmü kabul etmiş olmasına rağmen, Cumhurbaşkanının bu ifadeleri Türkiye’nin Doğu Türkistan’daki rezervlerini ve itirazlarını havada bırakan skandal ifadeler olmuştur. Sözler, devletimizin dış Türkler konusundaki asırlık politikasına, milli ve manevi kabullerine uymayan sözler olup acilen “Tevil” e ihtiyaç duyulmaktadır.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN