Dünya Kadın Hakları Günü Atatürk sözleri

Dünya Kadın Hakları Günü Atatürk sözleri

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Atatürk sözlerini yazımızdan bulabilirsiniz. En güzel kadın hakları günü mesajlarını sevdiklerinize yollayabilir günlerini kutlayabilirsiniz. Tüm dünyada kutlanan Kadın Hakları Gününde kadınlara yönelik ayrımcılık, kadına şiddet konuları yüksek sesle dillendiriliyor. Dünya Kadın Hakları Günü yurdumuzda ve dünyada çeşitli etkinlikler ile kutlanacak. İşte 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Atatürk sözleri ve en güzel kadın hakları günü mesajları..

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Atatürk sözlerini bu günü kutlamak ve anlamını daha iyi kavramak isteyenler için derledik. En güzel kadın hakları günü mesajlarını sevdiğiniz tüm kadınlara gönderebilirsiniz. Kadına karşı şiddete hayır dediğimiz ve cinsiyet ayrımına karşı mücadelinin sürdüğü şu günlerde Dünya Kadın Hakları gününde kadınların karşılaştığı tüm sorunlar yüksek sesle dillendiriliyor.

Türk kadını Atatürk sayesinde Avrupa'daki pek çok ülkeden çok daha önce seçme ve seçilme hakkında kavuştu. İşte 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Atatürk sözleri ve sevdiklerinize gönderebileceğiniz en güzel kadın hakları günü mesajları...

5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ ATATÜRK SÖZLERİ

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Atatürk sözlerini haberimizden bulabilir bu özel günün önemini vurgulamak istediğiniz sevdiklerinize kısa mesaj olarak gönderebilirsiniz. İşte en güzel kadın hakları günü mesajları ve sözleri...

18-12/05/kadin-haklari-gunu.jpg

ATATÜRK'ÜN KADINLARA VERDİĞİ ÖNEM

Atatürk'ün Türk toplumunu yüceltme çabaları doğrultusunda, gelenekçi tutumu ortadan kaldırarak yenileşme arayışı içinde, çağın gereğine uygun kurumları, örgütleri yerleştirmek çabasıyla yaptığı inkılaplar, yeni neslin bu çizgide yetişmesi amacını taşıyordu. Bu nesil Türkiye Cumhuriyetini geleceğe taşıyacaktı. Nitekim Atatürk yeni neslin yetişmesi ve eğitiminde birincil rol oynayan Türk toplumunun temeli kabul ettiği aileye ve ailenin de direği olarak gördüğü Türk kadınına çok büyük önem vermiştir. Özellikle hukuk alanında kadınlara geniş haklar tanımıştır.

Atatürk, 1923 yılında "...şuna inanmak lazımdır ki dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir" ya da ''...toplumun başarısızlığının asıl sebebi kadınlara karşı olan bilgisizlikten ileri gelir, bir toplumun bir organı faaliyette iken diğer bir organı işlemez ise o toplum felç olur" derken bu yaklaşımını dile getirmektedir. Bu hedef için önemli bir başlangıç olarak 1924 yılında yürürlüğe konulan Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile eğitim merkezileştirilmiş, aynı zamanda kızlarımıza ilkokul, ortaokul ve yüksekokul öğreniminin kapıları açılmıştır. Bunun anlamı cinsiyet ayrımı gözetilmeden eğitimde eşitlik olanağının yaratılmasıdır. 

18-12/05/en-guzel-kadin-haklari-gunu-mesajlari.jpg

ATATÜRK SAYESİNDE DÜNYA KADINLARINDAN ÇOK ÖNCE TÜRK KADININA SEÇME SEÇİLME HAKKI

5 Aralık 1934 tarihinde de Türk kadını seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. Anayasada bu madde yer alırken Atatürk, kadınların haklarını salahiyet ve liyakatle kullanmaları gerektiğini de vurgulamıştır. Türk kadınları pek çok Avrupa kadınından çok önce bu hakka sahip olmuştur. 5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi. Kadınlar seçme/seçilme hakkına Fransa'da 1944, İtalya'da 1945, Yunanistan'da 1952, Belçika'da 1960 ve İsviçre'de 1971 yılında kavuştular.

DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ ÖNEMİ NEDİR?

5 Aralık 1934 tarihinde “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” veren yasanın kabulü ile her yıl “Kadın Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır.

Osmanlı Devleti döneminde, toplum hayatındaki rollerini kaybeden Türk kadını, Tanzimat'la birlikte gelişen özgürleşme ve eğitim talepleriyle değişmeye başlamış, Tanzimat Dönemi yazarlarının da, bu taleplerin artması ve ses getirmesinde önemli payı olmuştur. Özellikle 19. yüzyılın sonlarına doğru önemli bir çıkış olarak "Hanımlara Mahsus Gazete" üzerinde durmak gerekir. Kadın yazarların önemli katkıları olarak çıkan bu gazeteye ek olarak birçok entelektüel erkek de kadın özgürleşmesinin gereği üzerinde durmuşlardır. Hüseyin Rahmi Gürpınar, Halit Ziya Uşaklıgil, Namık Kemal önemli isimlerdir. Kadınlara yönelik yazı ve dergiler de sayıca artmış, okur kitlesi genişlemiştir.

5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ SÖZLERİ

GüzeI bir kadın göze, iyi bir kadın da kaIbe hoş görünür, birincisi pırIanta, ikincisi hazinedir. Dünya kadın hakIarı günü kutIu oIsun.

MiIIetin kaynağı, sosyaI hayatın esası oIan kadın, ancak faziIetkâr oIursa vazifesini ifa edebiIir. HerhaIde kadın, çok yüksek oImaIıdır. Dünya kadın hakIarı günü kutIu oIsun.

umhuriyet ile kazanılmış çağdaş haklar ve özgürlüklerle birlikte, yaşamın her alanında baarıyla yer almış kadınlarımızın kadın hakları gününü kutluyorum.

 Kadınlar olmasaydı dünyadaki hiçbir şeyin önemi kalmazdı. En kıymetli varlık olan kadınların dünya kadınlar günü kutlu olsun

Senin sevgin dünyamı ısıtan tek güneştir. Hiç ışığın eksilmeyecek biliyorum. Varlığınla mutluyum. Kadınlar günün kutlu olsun sevgili annecigim..

Tüm dünya, ülkemiz ve üyelerimiz arasında görev yapan kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Hakları kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

5 Aralık, dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini dile getirdikleri gündür. Kadınlarımızın bu anlamlı gününü yürekten kutluyorum.

Emek veren, acı çeken, özlem duyan, hakkını savunan tüm kadınlar 5 Aralık Kadın Hakları Günü Kutlu Olsun

KadınIar güIIer gibidir, bir defa açıIdıIar mı, yaprakIarı hemen döküImeye başIar. Dünya kadın hakIarı günü kutIu oIsun.

Şuna inanmak Iâzımdır ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir. Dünya kadın hakIarı günü kutIu oIsun.

Bir kadının sevgiIisine söyIedikIeri, rüzgarIarın ve hızIa akan suIarın üzerine yazıImaIıdır. Dünya kadın hakIarı günü kutIu oIsun.

KadınIar güçsüz oIana kendini bir idoI, güçIü oIana bir eşya gibi sunar. Dünya kadın hakIarı günü kutIu oIsun. Dünya kadın hakIarı günü kutIu oIsun.

Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir miIIetinde AnadoIu köyIü kadınının üstünde kadın mesaisi zikretmek oIanağı yoktur. Dünya kadın hakIarı günü kutIu oIsun.

KadınIar istediIer mi sahiden hasta oIurIar, hatta kibirIeri uğruna öIürIer biIe… Dünya kadın hakIarı günü kutIu oIsun.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN