Dünya ticaretinde iki önemli geri adım

Dünya ticaretinde iki önemli geri adım

Çin ve ABD arasında başlayan gümrük savaşlarının yeni dozu ertelendi. Daha önce 1 Mart’a ABD ek gümrük vergilerini artıracaktı fakat Donald Trump, Çin lideriyle yeni bir zirve planlandığını söyleyerek “Anlaşmayı sağlama alabiliriz” dedi. İngiltere Başbakanı Theresa May ise anlaşmasız ayrılma olasılığına karşı, Brexit’in ertelenebileceği açıklamasını yaptı.

Dünya ticaretinin gündeminden düşmeyen Çin-ABD savaşı ve Brexit karmaşasında önemli gelişmeler yaşanıyor. ABD ve İngiltere hükümetleri şu sıralar iki gündem için olumlu mesajlar verdi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e uygulanan ek gümrük vergilerinin artırılmasına ilişkin 1 Mart takvimli düzenlemeyi ‘verimli görüşmeler’ sonrasına erteleyeceğini duyurdu. İngiltere Başbakanı Theresa May ise anlaşmasız ayrılma olasılığına karşı, Brexit’in ertelenebileceği açıklamasını yaptı. Trump, Çin ile ilgili olumlu görüşlerini dile getirdi. İki ülke arasında gerçekleşen ticari misillemeler ile 200 milyar dolar değerinde Çin ürününü kapsayan ek vergiler yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkarılıyordu. Trump, Florida’da Çin lideri Şi Cinping ile bir zirve planladığını ve bu buluşmada anlaşmayı “sağlama alabileceklerini” söyledi. Çin’in resmi yayın organı Resmi Şinhua Haber Ajansı da gelişmeyi, teknoloji transferi, fikri mülkiyet hakları ve tarım sektörü başlıklarında “önemli ilerleme” ifadesiyle duyurdu. Beyaz Saray ise hangi başlıklarda ilerleme sağlandığına ilişkin bir bilgi vermedi. Konuyu değerlendiren J.P. Morgan piyasa analisti Tai Hui, gelişmeyi, iki devletin de sorunu ortadan kaldırmak konusunda uzlaşı arayışında olmasıyla değerlendirdi. Hui, ek vergilerin artırılmasının, ABD’nin büyüme beklentisi ile ilgili endişeleri artırabileceğinin değerlendirildiğini de söyledi. ABD Başkanı Trump’ın “ABD ve Çin için çok güzel bir haftasonu” diyerek duyurduğu gelişme sonrası ise Asya piyasaları, haftanın ilk gününe yükselişle başladı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, anlaşmasız ayrılma olasılığına karşı, Brexit’in ertelenebileceği açıklamasını yapması için partililer tarafından da baskı altına alındı. Bazı Muhafazakar parti milletvekilleri tarafından oluşturulan yeni plan “müzakerelerin sonlandırılabilmesi için” Brexit’in 23 Mayıs’a ertelenmesini öngörüyor. May, süreç içinde birçok kez, 29 Mart takvminin ertelenmesi ile ilgili çağrıları reddetmişti. May, ayrılık planı üzerinde yeni bir parlamento oylaması için 12 Mart tarihini işaret etti. Ancak birçok milletvekilli, bu tarih öncesinde anlamlı bir oylamanın gerçekleşmesini istiyor. Muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, May’in “saati erittiğini” savunarak, milletvekillerini “kötü bir anlaşma ile felaket bir anlaşma arasından tercih yapmaya mecbur bırakacağını” savundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN