Erdoğan: Slovenya ile dayanışmamız daha da güçlenecek

Erdoğan: Slovenya ile dayanışmamız daha da güçlenecek

Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor, Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Erdoğan ile Pahor, ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, "Slovenya ile dostluk ve stratejik ortaklık temelindeki dayanışmamızın, Türkiye'nin AB'ye katılım süreci dahil her alanda daha da güçleneceğine inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor'u resmî törenle karşıladı. Pahor'un bulunduğu makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti.

Erdoğan ve Pahor'un tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Borut Pahor, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı, Türkçe "Merhaba asker" diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında, Erdoğan ve Pahor, merdivenlerde Türkiye ve Slovenya bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

5169140.jpg

Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Pahor, heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları özetle şöyle:

"Sayın Pahor, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ertesinde Türkiye'yi ziyaret eden ilk Avrupa Birliği ülke lideri olmuştur. Bu sene diplomatik ilişkilerimizin otuzuncu yılını kutluyoruz. İş birliğimizin ticaret, bilim, sanayi, ekonomi başta olmak üzere gelişmesinden dolayı memnunuz. Geçtiğimiz sene 2,3 milyar dolar seviyesine ulaştık. Bunu daha da yukarı çekmek istiyoruz. Ülkemizde düzenleyeceğimiz 9. toplantı çok faydalı olacak. İki NATO müttefiki olarak beraber atacağımız çok fazla adım var. Şirketlerimizin karşılıklı olarak yatırımlarını artırmasını teşvik ediyoruz.

Dostluk ve stratejik ortaklık temelindeki dayanışmamızın, Türkiye'nin AB'ye katılım süreci dahil her alanda daha da güçleneceğine inanıyorum.

Değerli dostumla Ukrayna ve Balkanlar'daki gelişmeler başta olmak üzere görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Cumhurbaşkanı ve heyetine ziyaretleri için bir kez daha teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde ülkemizde düzenleyeceğimiz Türkiye - Slovenya Karma Ekonomik Komisyonu'nun 9. Toplantısı çok faydalı olacaktır."

5169405.jpg

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor'un açıklamaları ise şöyle:

"Resmi ziyarette güzel ülkenizde çok güzel ağırlandı. Hem Slovenya hem Türk medyasına şunu söylemek isterim. İş komisyonu konferansı için çalışıyor olacağız. İş birliğimizin daha da güçlenmesi için çalışıyor olacağız. Ukrayna savaşı Balkanlar için de görüşmelerimiz oldu. Bu konuda da Sayın Cumhurbaşkanı'na çabaları için teşekkür etmek isterim. Arabuluculuk rolünü Slovenya olarak takdir ediyoruz. Beklenenden daha uzun sürerse savaş gerginlik Balkanlar'a da inebilir. Bu bölge barışı güvenliği ve refahı hak ediyor. Her ikimiz de görüştüğümüz konularda hem fikir olduk. Türkiye önemli dostlarımızdan bir tanesi ve ikili ilişkilerimiz mükemmel. Bizler müttefikiz. NATO'nun Ukrayna savaşı sırasında ne kadar önemli olduğu bir kez daha kanıtlandı."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN