Erzurum seçim sonuçları 2018 | 24 Haziran seçimleri Erzurum oy oranları

Erzurum seçim sonuçları 2018 | 24 Haziran seçimleri Erzurum oy oranları

Erzurum seçim sonuçları 24 Haziran'da sayfamızda olacak. Erzurum oy oranları kaç? Partiler kaç milletvekili çıkardı? gibi soruların yanıtlarını karar.com'dan sizlere aktarıyoruz. AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi arasında kıyasıya geçecek oylama sonrasında cumhurbaşkanı ve 27. dönem milletvekilleri belli olacak. 1 Kasım 2015'deki genel seçimlerde AK Parti % 68,1 oy oranıyla dikkat çekmişti. İşte Erzurum seçim sonuçları ve bölgenin oy oranları.

Erzurum seçim sonuçları diğer iller gibi merakla bekleniyor. 24 Haziran cumhurbaşkanı ve 27. dönem milletvekili seçimlerinde Erzurum halkı oyunu kimden yana kullanacak? Erzurum oy oranları kaç olacak? Erzurum seçim sonuçları 24 Haziran akşamı açıklanmaya başladığı anda sitemizden sizlere aktaracağız. Bu yıl ilk kez uygulanacak olan 'Seçim İttifakı' uygulamasıyla vatandaşlar oy verirken hem ittifaktan hangi partiye oy vereceğini seçecek hem de cumhurbaşkanı adayını belirleyecek. Erzurum'da oy kullanması beklenen yaklaşık 450 bin seçmenin 1 Kasım 2015 Seçimlerindeki gibi oyunu AK Parti'den yana mı yoksa millet ittifakından yana mı kullanacağı merak konusu. 24 Haziran 2018 Erzurum seçim sonuçlarını, oy oranlarını ve son dakika gelişmelerini karar.com'dan takip edebilirsiniz. 

İŞTE İLK SONUÇLAR

18-06/24/screenshot_5.jpg

ERZURUM SEÇİM SONUÇLARI

Erzurum seçim sonuçları 24 Haziran akşamı ilk oylar sayılmaya başlandığı andan itibaren sayfamızda olacak. Seçim 2018'in en önemli illerinden biri olan Erzurum'da partilerin kaç milletvekili çıkaracağı ve oy oranlarının ne olacağı merak ediliyor. 1 Kasım 2015'deki genel seçimlerde AK Parti'nin yüzde 68,1'lik oy oranı bulunuyordu.  24 Haziran seçimlerinde Erzurum'da hangi parti önde? Milletvekili dağılımında son durum nedir? İşte son dakika gelişmeleri ve Erzurum seçim sonuçlarına dair tüm detaylar.

1 Kasım 2015 genel seçimleri öncesinde yapılan 7 Haziran 2015 seçimlerinde bölgede Ak Parti %52,02 , Cumhuriyet Halk Partisi %2,75 , Milliyetçi Hareket Partisi %23,47 ve Halkların Demokratik Partisi %17,78 oy oranları ile Erzurum ilinde en çok oy oranına sahip partiler olmuştu. 

18-06/11/erzurum.jpg

ERZURUM SEÇİM SONUÇLARI NE OLUR?

24 Haziran akşamı Erzurum'daki vatandaşlar sonuçlara kilitlenecek. Son genel seçimde (1 Kasım 2015) AK Parti Erzurum'da % 68,1 oy oranı alırken, MHP % 14,3, HDP % 12,2, CHP ise % 3 oy almıştı. Son seçimlerde Erzurum'daki bu duruma bakıldığında yine benzer sonuçların çıkması muhtemel. Fakat bu yıl ilk kez uygulanacak olan seçim ittifakı kapsamında oylarda önemli değişimler olabilir. 

18-06/11/erzurum-1528727616.jpg

ERZURUM MİLLETVEKİLİ SEÇİLENLER

AK Parti: Recep Akdağ, Mustafa Ilıcalı, Zehra Taşkesenlioğlu, İbrahim Aydemir, Orhan Deligöz,

MHP: Kamil Aydın.

ERZURUM MİLLETVEKİLİ ADAYLARI 2018

Erzurum'da AK Parti'den Recep Akdağ ve Eski Emniyet Müdürü Selami Altınok dikkat çeken isimler arasında. MHP'de ise Kamil Aydın ve Şimşek Akpınar dikkat çekiyor. 24 Haziran'daki seçimler için aday olan milletvekillerini yazımızdan görebilirsiniz. 

ERZURUM AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Recep Akdağ
Zehra Taşkesenlioğlu
Selami Altınok
İbrahim Aydemir
Zafer Tarikdaroğlu
Fazilet Dağcı Çığlık

ERZURUM CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Naci Turan
Namiye Sınırkaya
Gençay Uğraş
Serhat Can Eş
Tacettin Kızıloğlu
Yunus Polat

ERZURUM MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Kamil Aydın 
Şimşek Akpınar
Ahmet Gökhan Yazıcı 
Adem Yurdigül 
Serhat Kılıç 
İzzettin Genç

ERZURUM İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Muhammet Naci Cinisli
Canan Uçar
Yılmaz Ceyran
Alpaslan Küni
Deniz Sinici

İLÇE İLÇE ERZURUM SEÇİM SONUÇLARI

Erzurum'daki ilçelerin seçim sonuçlarını 24 Haziran akşamı açıklandığında anlık olarak sayfamızdan görebilirsiniz. Erzurum'daki 20 ilçenin seçim sonuçlarına aşağıda verdiğimiz linklerden erişebilirsiniz.

Aşkale seçim sonuçları
Aziziye seçim sonuçları
Çat seçim sonuçları
Hınıs seçim sonuçları
Horasan seçim sonuçları
İspir seçim sonuçları
Karaçoban seçim sonuçları
Karayazı seçim sonuçları
Köprüköy seçim sonuçları
Narman seçim sonuçları
Oltu seçim sonuçları
Olur seçim sonuçları
Palandöken seçim sonuçları
Pasinler seçim sonuçları
Pazaryolu seçim sonuçları
Şenkaya seçim sonuçları
Tekman seçim sonuçları
Tortum seçim sonuçları
Uzundere seçim sonuçları
Yakutiye seçim sonuçları

BAŞBAKAN YARDIMCISI RECEP AKDAĞ, OYUNU ERZURUM'DA KULLANDI

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, oyunu Erzurum’da kullandı. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, annesi Zekiye Akdağ ve eşi Fatma Şeyma Akdağ ile birlikte sabah saatlerinde Tevfik İleri Anadolu Lisesine gelerek 1123 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Seçimlerin ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunan Akdağ, “Vatandaşlarımız büyük bir sorumlulukla sandıklara koştular. Sabah erken saatlerde de bazı sandıkları ziyaret etmiştim. Gerçekten inanıyorum ki büyük bir katılım olacak. Bu seçimin Cumhuriyet tarihinin en yüksek katılımlı seçimlerinden biri olacağına inanıyorum. Demokrasinin güzelliği bu günlerdir. İki aya yakın süredir partiler, cumhurbaşkanı adayları hepimiz vatandaşlarımızla hemhal olduk, çalıştık, koşturduk. Bugün inşallah bunun semeresini milletçe alacağız” diye konuştu.
 
Akdağ, Tevfik İleri Anadolu Lisesine oyunu kullanması için yatağa bağlı bir hastayı getiren sağlık çalışanlarına da teşekkür etti. Oyunu kullanmasının ardından Başbakan Yardımcısı Akdağ’a emekli gazeteci Cem Bakırcı tarafından 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri’nde oy kullandığı fotoğrafı hediye edildi. Öte yandan, Erzurum’da oy kullanma işlemi sabah saat 08.00 itibariyle başladı. Toplam 493 bin 586 seçmenin 2 bin 205 sandıkta oy kullanacağı Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimleri’nde oy kullanma işlemi saat 17.00 itibari ile sona erecek.

ERZURUM COĞRAFİ KONUMU VE TARİHİ

Anadolu'da deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikteki tek büyük yerleşim yeri olan Erzurum yüksek bir yaylanın güney batı bölümünde yer alır. Yerleşme alanı yer yer 2000 metreye kadar yükselen bir ova üzerinde bulunur. Bölge kuzeyde Dumlu , güneyde Palandöken dağları ile çevrilmiştir. Buradan geçen İpek Yolu ve verimli ovaları bölgenin tarih boyunca yerleşme alanı olarak seçilmesinde önemli rol oynamıştır. Bu arada yer yer şiddetli depremlere maruz kalan şehir ve çevresi önemli ölçüde zarar görmüştür.

Türkiye'nin en şiddetli iklimi bu bölgede hüküm sürer Baharları yağışlı , yazları sıcak ve kurak geçer , kışları soğuk ve karlıdır. Yıllık ortalama sıcaklık 6 derece, en soğuk ay ortalaması -8,3 derece'dir. En sıcak ay ortalaması 20.2 derece'dir. Yılın yaklaşık 220 günü boyunca ortalama sıcaklık 8 derece'nin altında seyreder. Yıllık yağış ortalaması 460.5 m2 olarak kaydedilmiş olup yağışlar düzensizdir. Nispi nem %60.3 dür.

İlin toplam nüfusu 1990 sayımına göre 848.201 dir. Şehir ve banliyölerinde oturan nüfus 362 bin civarındadır. Arazinin %20 si tarıma elverişlidir. Halkın başlıca geçim kaynağı hayvancılıktır.

Erzurum'un jeolojik yapısından dolayı bölgede birçok kaplıca mevcuttur. Bu kaplıcalardan en önemlileri Ilıca (15 km) Hasankale (38 km) ve Soğuk çermik (60 km) kaplıcalarıdır. Bu kaplıcalar romatizma, siyatik ve çeşitli kadın hastalıkları tedavisi için tavsiye edilmektedir. Bu kaplıca merkezlerinde konaklamak için otellerde mevcuttur.

NÜFUS BİLGİSİ

Yüzölçümü 25.355 km2 olan Erzurum ilinde kilometrekareye 30 insan düşmektedir. Erzurum nüfus yoğunluğu 30/km2'dir. Erzurum 2015 nüfusu, tahmini verilere göre 762.230.
Bu nüfus verisi, eski yıllarıdaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır. Erzurum 2015 resmi nüfus bilgileri 2016 yılının başında açıklanacaktır.

İklim ve Bitki Örtüsü

Tarım: Erzurum tarımında hayvancılık tarla ürünlerinden önce gelir. İklim çok sert olduğu için yetişen ürünler sayılıdır. Buğday, arpa, çavdar, fiğ (hayvan yemi), mercimek, pancar, ayçiçeği, korunga yetişir. Yetişen sebze yeterli olmayıp, ihtiyacının mühim kısmı güney illerden gelir. Meyve olarak, elma, armut, erik, vişne, kiraz, ceviz, ayva, kayısı ve kızılcık yetişir. Erzurum ve Pasinler ovasında sulama tesisleri yapılmıştır. Sulu tarım ile verim artmıştır. Erzurum ili Türkiye’nin en yüksek ve en soğuk illerinden biridir. Sert kara iklimi hüküm sürer. Kışlar çok soğuk ve karlı, yazlar çok sıcak ve kurak geçer. Senenin 150 günü karla örtülüdür. Yağış miktarı 460 mm’dir. Eriyen karlar akarsuları besler.

Erzurum ilkbaharda yemyeşil, kışın beyaz, yaz ve sonbaharda sapsarı (bozkır) görünümündedir. Orman ve fundalıklar yüzölçümün % 9’udur. 1900-2000 m yükseklikte sarıçam ve meşe ağaçlarından ibârettir. Çayır ve mer’aları arâzinin % 68’ini kaplarken, ekili ve dikili arâzi % 18’dir. Ormanlar kuzeydeki dağların güneye bakan yamaçlarındadır.

Ekonomi: Ekonomisi tarıma dayanır. Sanâyi yeni gelişmektedir. Faal nüfûsun % 80’i tarım, hayvancılık, ormancılıkla uğraşır. 1969’dan beri açılan “Doğu Fuarı” bölgenin ekonomik gelişmesini dünyâya duyurmakta, turizme hizmet etmektedir. 650 bin m2lik sahada kurulan fuara genellikle 300’den fazla kuruluş katılıp, 500 binden fazla kişi ziyâret etmektedir. 23 Temmuz-23 Ağustos târihleri arasında açılmaktadır.

Hayvancılık: Hayvancılık Erzurum ekonomisinin bel kemiğidir. Nüfûsun büyük kısmı hayvancılıkla uğraşır. Çayır, mer’a ve yaylalar hayvancılığa müsâittir. Koyun, sığır ve kıl keçisi beslenir. Arıcılık da çok gelişmiştir. Kovan sayısı 60 bine yakındır. Ilıca’da modern at harası vardır.

Ormancılık: Orman varlığı zengin değildir; 200 bin hektardır. Ormanları verimsizdir. 107 köy orman içinde ve kenarındadır. Her sene 42 bin m3 sanâyi odunu ile 22 bin ster yakacak odun elde edilir. Ağaçlandırma faâliyeti devâm etmektedir. 1984-88 târihleri arasında şehir içinde 650.000’e yakın ağaç dikilmiş olup, yeşil alanlar gitikçe çoğaltılmaktadır.

Mâdencilik: Mâden bakımından zengin değildir. Linyit, bakır, civa, mâden kömürü, kurşun, çinko, perlit, krom, mangenez ve alçıtaşı rezervleri mevcuttur. Şark linyitleri işletmesinde 60 bin ton linyit ile az miktarda krom ve alçıtaşı istihsal edilir. Kömürü bölgeye yetecek kapasiteye gelmiştir.

Sanâyi: Erzurum soğuk iklimi sebebiyle sanâyi bakımından az gelişmiş illerimizdendir. Başlıca sanâyi kuruluşları şunlardır: Et Kombinası, Şeker Fabrikası, Pasinler Tuğla ve Kiremit Fabrikası, Erzurum Yün İşletmesi, Yem Fabrikası, Aşkale Çimento Fabrikası, Süt Fabrikası, Nebâtî Yağ Fabrikası, Deri ve Ayakkabı Fabrikası, Bütangaz Dolum Tesisleri, Sümerbank Yünlü Sanâyi ve Yapağı Yıkama Tesisleri, İspir Ayakkabı Fabrikası ve Tekele âit Tuzlalar. Son yıllarda alınan kararlarla doğuda yatırımlar teşvik edilmiştir. Erzurum-Ilıca yolu üzerinde 75 parsellik organize sanâyi bölgesinin alt yapı tesis ve hizmetleri bitirilmiştir. Erzurum’un Oltutaşı, kürkleri, halı ve bıçakları meşhurdur. 1983-88 târihleri arasında, döküm, un, lastik-kauçuk, ham deri işleme, yem, boya, et ve et mâmulleri üretimi, yünlü ve sentetik iplik, oto ve iş makinaları lastik kaplama ve rejinere kauçuk fabrikaları kurulmuştur.

Ulaşımı: Erzurum kara, hava ve demiryolu ile yurdun her tarafına bağlanmış bulunmaktadır. Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars yolu Horasan’dan Ağrı-Doğubeyazîd- Gürbulak sınır kapısına bağlanır. Aşkale’den ayrılan bir yol E-390 karayolu ile Trabzon’a ulaşır. Her türlü uçakların inebileceği modern bir hava pisti ve havaalanı tesisleri vardır. Her gün Ankara-İstanbul istikâmetine yolcu uçağı kalkar. Ayrıca, İzmir, Adana, Diyarbakır, Elazığ, Van, Malatya, Dalaman, Antalya, Sivas, Trabzon, Kayseri ve Gaziantep’e yurt içi seferler yapılmaktadır. Haydarpaşa-Erzurum-Kars, Kars-Mersin, Kars-İzmir arasında sefer yapan yolcu trenleri ile altı doğuya, altı batı istikâmetine giden yük trenleri ile demiryolu güzergâhında kesif bir trafik vardır. Horasan ile Karasu’ya banliyö trenleri çalışır. Otobüs terminali Türkiye’nin en geniş terminallerinden biridir.

Erzurum seçim sonuçları 24 Haziran'da sayfamızda olacak. Erzurum oy oranları kaç? Partiler kaç milletvekili çıkardı? gibi soruların yanıtlarını karar.com'dan sizlere aktarıyoruz. AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi arasında kıyasıya geçecek oylama sonrasında cumhurbaşkanı ve 27. dönem milletvekilleri belli olacak. 1 Kasım 2015'deki genel seçimlerde AK Parti % 68,1 oy oranıyla dikkat çekmişti. İşte Erzurum seçim sonuçları ve bölgenin oy oranları.

Erzurum seçim sonuçları 24 Haziran'da sayfamızda olacak. Erzurum oy oranları kaç? Partiler kaç milletvekili çıkardı? gibi soruların yanıtlarını karar.com'dan sizlere aktarıyoruz. AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi arasında kıyasıya geçecek oylama sonrasında cumhurbaşkanı ve 27. dönem milletvekilleri belli olacak. 1 Kasım 2015'deki genel seçimlerde AK Parti % 68,1 oy oranıyla dikkat çekmişti. İşte Erzurum seçim sonuçları ve bölgenin oy oranları.

İL İL 24 HAZİRAN CUMHURBAŞKANLIĞI VE 27. DÖNEM MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİM SONUÇLARI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN