Evinize en yakın deprem toplanma alanının nerede olduğunu biliyor musunuz? e-Devlet'ten tek tuşla öğrenin

Evinize en yakın deprem toplanma alanının nerede olduğunu biliyor musunuz? e-Devlet'ten tek tuşla öğrenin

AFAD tarafından Türkiye genelinde deprem toplanma alanları belirlenerek e-Devlet'te yayınlandı. Olası bir afet durumunda devlet ve özel kurumların çadır, erzak, giysi gibi yardımları, AFAD'ın her mahalle için belirlediği acil toplanma alanlarında yapılıyor. e-Devlet portalına girerek bulunduğunuz yere en yakın afet toplanma alanını öğrenmeniz mümkün. İşte, 81 il için deprem toplanma alanı sorgulama ekranı...

Kahramanmaraş'ta bugün (6 Ocak 2023 Pazartesi günü) saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 1762 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 385 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

Deprem fay hatları üzerinde bulunan ülkemizde, afet acil toplanma alanları önem arz ediyor. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde vatandaşların deprem anında ve sonrasında ne yapacağını konusunda hâlâ bilgi eksikliği bulunuyor. Türkiye genelinde devlet tarafından belirlenen deprem toplanma alanlarını e-Devlet'ten öğrenmek mümkün.

DEPREM TOPLANMA ALANLARI NEREDE, NASIL ÖĞRENİLİR?

Mahallenizdeki en yakın acil toplanma alanını, e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/afet-ve-acil-durum-yonetimi-acil-toplanma-alani-sorgulama internet adresinden sorgulayabilirsiniz. e-Devlet'e TC kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra, arama çubuğuna 'Acil Toplanma Alanı Sorgulama' yazdıktan sonra çıkan aynı adlı başlığa tıklayarak ikamet ettiğiniz bölgedeki deprem toplanma alanını tespit edebilirsiniz.

Olası bir afetin ardından vatandaşlara yapılacak yardımlar, devlet tarafından belirlenen bu toplanma alanlarında yapılacak. Bu nedenle bulunduğunuz konumdaki en yakın acil toplanma alanını öğrenmeniz ve afet durumunda buraya sığınmanız önemli.

ACİL TOPLANMA ALANI SORGULAMA SAYFASI

deprem-toplanma-alani-sorgulama-e-devlet.jpg

deprem-toplanma-alani-sorgulama-afad.jpg

TOPLANMA ALANLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Her açık ya da boş alan, toplanma alanı olmaya uygun nitelik taşımıyor. Toplanma alanları belirlenirken çeşitli kriterler bir arada değerlendiriliyor. Her bir kriterin önemi ağırlıklı olarak hesap ediliyor ve kriterleri karşılama durumuna göre o yerin toplanma alanı olup olamayacağı tespit ediliyor.

Afet ve acil durum toplanma alanı tespit kriterlerini, bölgedeki nüfus yoğunluğu, alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı, alanın mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması, ikincil tehlikelerden uzaklığı, mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması, konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması, elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması oluşturuyor.

Bu kriterleri ağırlıklı hesaplamaya uygun olarak karşılayan yerler, toplanma alanı olarak tespit ediliyor.

deprem-toplanma-alani-nerede.jpg

DEPREM TOPLANMA ALANI SORGULAMA EKRANI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN