EYT'de son durum ne? EYT'li ne istiyor?

EYT'de son durum ne? EYT'li ne istiyor?

EYT'de son durum ne? EYT'li ne istiyor? Milyonlarca EYT'li EYT son dakika gelişmelerini yakından takip ediyor. Emeklilikte yaşa takılanlar heyecanla çıkacak yasayı bekliyor. EYT'liler İstanbul'da 1 milyon katılımın hedeflendiği büyük bir miting yapacak. Peki Meclis’te konuşulmaya başlanan EYT'de son durum ne? EYT'li ne istiyor? İşte EYT son dakika gelişmeleri...

EYT'de son durum ne? EYT'li ne istiyor? Emeklilikte yaşa takılanlar kısca EYT'liler son dakika gelişmelerini yakından takip ediyor. Hükümet kanadından EYT için bugün müjdeli haber var mı merak ediliyor. Milyonlarca EYT'li pazar günü İstanbul'da eyleme hazırlanıyor. EYT'de son durum ne? EYT'li ne istiyor? EYT son dakika gelişmeleri ve tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz... 

Meclis’te konuşulmaya başlanan EYT’de yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Vatandaşın uzun süredir araştırdığı EYT’de son durum ne? EYT'li ne istiyor? Vatandaşın uzun süredir araştırdığı EYT’de son durum bugün müjdeli haber var mı araştırılıyor. Şimdi ise akıllarda tek soru yerel seçim öncesi EYT çıkacak mı? oldu. Emeklilikte yaşa takılanlar heyecanla çıkacak yasayı bekliyor. Konuya dair son resmi açıklama Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'tan gelmişti. İşte EYT son dakika gelişmeleri...

19-03/15/eyt-sozcu-71_7183492_16_9_1547571370.jpgE

Yerel seçim öncesi Emeklilikte Yaşa Takılanlar umudunu yitirmeden son gelişmelerden haberdar olmak istiyor. Konu hakkındaki yeni gelişmelerden bir tanesi de Bakan Şelçuk’tan gelmişti. Bakan Selçuk, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenlemenin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, "Cumhurbaşkanımız da açıkladı, gündemimizde yok şu anda. Çocuklarımızın geleceği için gündemimizde yok esasında." yanıtını verdi. Peki EYT’de son durum ve son dakika gelişmeleri neler? EYT yasası çıkacak mı?

EYT SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Binali Yıldırım Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili açıklamalarda bulundu!

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Pendik İlçe Başkanlığı binasına ziyarete gitti. Yıldırım partililer ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu. Bu sırada bir vatandaş yanına gelerek emeklilikte yaşa takıldığını ve bu sorunun ne zaman çözüleceğine ilişkin soru sordu.

Yıldırım bu soruya "sabır biraz daha sabır" diyerek yanıt verdi. EYT kabul edilirse hak sahipleri gelen yasa ile birlikte emekli olacak. Binali Yıldırım, daha sonra vatandaşa ve gazetecilere kestane aldı ve ikram etti. Yıldırım ardından bir kebapçıda döner kestirerek gazetecilere ve korumalarına ikram etti. Oradan ayrılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım MHP Pendik İlçe Başkanlığına geçti.

19-03/15/100320191306512546625.jpg


BAKAN SELÇUK'TAN EYT AÇIKLAMASI

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için merakla beklenen son dakika açıklaması geldi. Erken emeklilik için 2019 yerel seçim öncesi EYT yasasının çıkarılmasını bekleyen vatandaşlar için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "EYT gündemimizde yok" dedi. Kamuoyunun gündemini meşgul eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) hakkında yapılan son dakika açıklamalar ve yeni gelişmeleri sizlere bu haberimizde aktarmaya devam edeceğiz.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan EYT(Emeklilikte yaşa takılanlar) ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Bakan Selçuk, "EYT gündemimizde yok" dedi.

1999 yılında bu yana zaman zaman aralıklarla gündeme gelen 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar' konusu, son aylarda kamuoyunda yoğun şekilde tartışılıyor. Kanunda belirtilen prim gün sayısını doldurmalarına karşın yaş şartı nedeniyle emekli aylığı alamayan pek çok vatandaş, konuya dair gelişmeleri anbean yakından takip etmeye devam ediyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) Kavaklıdere Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen toplantıda, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bakan burada EYT konusuna da değindi.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk geçtiğimiz haftalarda bir süredir kamuoyunun gündemini meşgul eden EYT hakkında açıklama yaptı. Bakan Selçuk, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) gündemlerinde olmadığını ifade etti.

19-03/15/130320191427538152978.jpg

 13 ŞUBAT 2019: ÇALIŞMA YOK

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Meclis'te basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin soruya ise Muş, "EYT ile alakalı herhangi bir çalışmamız bulunmamaktadır." yanıtını verdi.

BAŞKAN ERDOĞAN EYT İÇİN NE SÖYLEMİŞTİ?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, konuya dair geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada; "Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur." demişti.

Sosyal güvenlik mevzuatına göre emekli olabilmek için sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş olarak 3 ayrı hususa bakılması gerektiğine dikkati çeken Başkan Erdoğan, "Emeklilik için 1999 yılına kadar yalnızca hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısı yeterliydi. Bu tarihte yapılan bir düzenlemeyle kademeli olarak yaş şartı da getirildi. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında yürütülen kampanyanın özünde işte bu uygulama vardır." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama olmadığının altını çizen Erdoğan, "20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olacak bir kişi 40 yıl çalışmadan devletten maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacaktır demektir. Böyle şey olur mu? Buna dünyanın hiçbir ülkesinin sosyal güvenlik sistemi dayanamaz. Zaten oralarda da böyle bir uygulama yok. Ortalama insan ömrünün 60 yaşı dahi bulmadığı dönemlerde 40'lı yaşlarda emekli olmanın belki bir izahı vardı ama bugün ülkemizde ortalama insan ömrü 78'i geride bıraktı." açıklamasını yapmıştı.

Yaşa takılanların emekli olması halinde bu kişilerin bir taraftan devletten maaşa alacağını diğer taraftan da kendine göre iş yapmaya devam edeceğini anlatan Erdoğan, "Yani çift dikiş. Böyle bir şey olamaz. Buna hak, adalet denmez. Bugün batı dünyası yaşta emekliliği tırmandırıyor. 65 yaşın altına eyvallah etmiyor. Niye? Ülkeye maliyetleri çok çok fazla da onun için. Eskiden İskandinav ülkelerinde erken emeklilik olurdu. Şimdi İskandinav ülkeleri bile bunun bedelini ödeyemez duruma düşünce emeklilik yaşını onlar da yukarı doğru tırmandırmaya başladılar." ifadelerini kullanmıştı. 

EYT NEDİR?

"Emeklilikte yaşa takılanlar" için kısaltma olarak kullanılan EYT, emeklilik hakkını işe girdikleri yıl itibarıyla kazanmış ancak emekli maaşını alamayan kişiler için yapılan bir tanımdır. Mevcut yasa ile birlikte bu kişiler SGK'nın ilettiği yaşta emeklilik maaşı alabiliyorlar. Bu durum Türkiye'de yaklaşık 6.3 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR NE İSTİYOR?

Son zamanlarda aktif bir şekilde kampanyalar yürüten ve bunu sosyal medyaya da yansıtan emeklilikte yaşa takılanlar 1999 yılında çıkan 4477 sayılı yasanın geriye doğru işletilmesi nedeniyle mahrum kaldıklarını belirttikleri haklarını geri istediklerini ifade ediyorlar.

 ERKEN EMEKLİLİK

Bu sigorta kurumlarının amaçları aynı olsa da gerek işleyişlerinden gerek ücretlerinden oldukça aralarında ayrılmaktadır. En çok bilinen sigorta kurumları SSK ve Bağ-Kur' dur bu iki sigorta kurumları kişinin emekli olabilmesi için oldukça çok imkan sağlar ve kişi adına geleceğe yatırım yapar. Ancak SSK ' lı olmak isteyen bir kişinin bir kurum ya da kuruluşta işe başlaması ve iş verenini kendi adına bu primlerinin ödemesi gerekmektedir. Kişi bu şekilde hizmet yılını doldurarak emekli olabilir. Bağ-Kur ise kişi öncelikle bir kurum ya da kuruluş açmalıdır. Ve burada hizmet vermeye başladıktan sonra kendi adına yatırdığı primlerle emekli olabilme imkanı kazanır. Bu kurulardan erken emekli olabilmek için ise ortak bir kriterleri vardır. Bu kriter ise kişinin bir an önce sigortasının başlatılmış olması gerekmektedir. İş hayatına ne kadar erken atılırsa kişi o kadar erken emekli olabilme imkanına sahip olabilir

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

İşe başlayan kişilerin daha ilk günden aklına bu soru belirmektedir. Ne zaman emekli olurum konusu gün geçtikçe değişmekte ve cevaplar da buna bağlı olarak sürekli olarak değişmektedir. Ülkemizde en çok tartışılan konulardan biri olan ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı 1950 yılından beri oldukça radikal değişimlere uğrayarak sekiz kere değişmiştir. Emekli olmak için kişinin ilk iş gününden itibaren başladığı kurumda aylık düzenli olarak primleri ödenmeli ya da kendisi bu primi ödemelidir. Bunun sonuncunda belli bir hizmet yılı kota olarak koyulmakta ve kotayı aştığınız zaman işe başladığınız gün baz alınarak ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN