EYT'liler bu kez Yenikapı'da

EYT'liler bu kez Yenikapı'da

17 Mart'ta Maltepe Meydanı'nda toplanan EYT'liler, bugün bir kez de Yenikapı'da buluştu. Miting meydanında bir araya gelen EYT'liler, sıkıntılarını kamuoyu ile paylaşacaklar. Ankara'da 10 Şubat'ta büyük buluşmaya imza atan EYT'liler, toplantı salonlarına sığmadıklarını belirterek İstanbul'da miting yapma kararı almıştı.

Maltepe'nin ardından EYT'liler, bu kez Yenikapı'da bir araya geldi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin çağrısıyla bugün Yenikapı'da EYT'liler miting düzenlendi. 

Türkiye'nin farklı illerinden gelen emeklilikte yaşa takılanlar, EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin etkinliği kapsamında Yenikapı miting alanında buluştu.

EYT'LİLERDEN SANDIK MESAJI

Ellerinde Türk bayrağı bulunan vatandaşlar, çeşitli pankartlar da taşıdı.  Dernek Başkanı Gönül Boran Özüpak, kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, kazanılmış olan hakkı korumak ve sahibine teslim etmenin hukuk devletinin gereği olduğunu belirtti. Kazanılmış hakkın tartışılmaması gerektiğini ifade eden Özüpak, ''Biz yıllarca çalışarak, prim ödeyerek emekliliği hak ettik. Hak ettiğimizi yaş gerekçesiyle vermiyorlar.'' diye konuştu.

Hiçbir bütçe hesabının, sosyal güvenlik haklarının geriye götürülmesinin gerekçesi olamayacağını ifade eden Özüpak, şöyle konuştu. ''Biz adaletli bir şekilde hakkımızın teslim edilmesini istiyoruz. Karşılığını ödediğimiz emeklilik hakkımızı istiyoruz. Yaklaşan yerel seçimle birlikte en güzel tepkimiz demokratik hakkımızı kullanırken sandıkta tercihimizi bizi anlayan, bizi dinleyen ve yanımızda olanlardan yana kullanmamız olacaktır.''

Saadet Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Gökçınar da programda bir konuşma yaptı.

Etkinliğe, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, eski DİSK Başkanı Kani Beko ile bazı sivil toplum kuruluşları üyeleri de katıldı.

NE OLMUŞTU?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İstanbul Maltepe'de 17 Mar'ta miting düzenlemişti.

Maltepe sahilindeki Orhangazi Şehir Parkı etkinlik alanında gerçekleştirilen mitinge, Dernek Başkanı Gönül Boran Özüpak, dernek temsilcileri, bazı siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile binlerce dernek üyesi katılmıştı.

'EYT BURADA, DEVLET NEREDE' SLOGANI

Alanı dolduran vatandaşlardan bazıları, üzerinde "Bizimkisi bir hak hikayesi", "Emeklilik haktır engellenemez" yazılı pankartlar ile "1999 öncesi haklarımızı istiyoruz", "Erken emeklilik istemiyoruz", "Cumhurbaşkanımız sesimizi duy" yazılı dövizler açarak, "Edirne'den Kars'a Jüpiter'den Mars'a çıkacak bu yasa" şeklinde sloganlar atmıştı. 

Ankara'da 10 Şubat'ta büyük buluşmaya imza atan EYT'liler, toplantı salonlarına sığmadıklarını belirterek İstanbul'da miting yapma kararı almıştı. 

SİYASİLERİN EYT MESAJLARI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba "EYT meselesi hükümet ve sarayın manipüle ettiği, aslında insanların kandırıldığı bir olaydır. EYT meselesi, insanlar maça girmiş, maçın 65. dakikasında kurallar değişiyor. 'Maç 90 dakika sürecek.' deniyor, sonra 'Maç 120 dakika sürecek.' deniyor. Maçın 65. dakikasında. Olay tamamen budur. EYT’lilerin sorunlarının çözümü için partimizin çalışmaları devam edecek" dedi.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk "Gündemimizde yok" dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "EYT konusu ile ilgili bu hükümetin cevabı ortada. Çok basit yaklaşmak doğru değil. Gündemimizde yok" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "EYT’liler beni dinlesinler. Aile yardımları sigortası şu: Emeklilik yaşı 65, patron geldi 55 yaşında dedi ki işine son veriyorum. Kıdem tazminatı aldı. 1 yıl da işsizlik sigortası aldı. Geriye kaldı emeklilik için 9 yıl, gidiyor iş verene diyorlar ki sen yaşlısın… Gidiyor devlete beni emekli et diyor, devlet diyor ki sen daha gençsin 9 yılın daha var. Nasıl geçinecek bu insan ailesine nasıl bakacak? O zaman aile yardımları sigortası devreye giriyor. Emekliliğine kadar bir ailenin aç kalmaması lazım yoksul kalmaması lazım. Hem demokrasinizi geliştireceksiniz, hem katma değeri yüksek ürünler üreteceksiniz, güçlü bir sosyal devlet olacaksınız. Bunlar olmadığı takdirde Türkiye güçlü bir devlet olamaz. Bu söylediklerimde eksiklik olabilir ama yanlış tek bir harf bile yok. Birlikte yaşayacaksak bu dönüşümleri tamamlamak zorundayız" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN