Fatih Altaylı teknoloji deviyle ilgili yazdı: Tesla, BTK'ya takılır

Fatih Altaylı teknoloji deviyle ilgili yazdı: Tesla, BTK'ya takılır

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, ABD'de Elon Musk'a ait Tesla markasının otomobillerinde mevcut teknolojik özelliklerinin Türkiye'de kullanılamayacağını dile getiren yazısında BTK'nın izin vermeyeceğini vurguladı. Mercedes EQS modeli araçların da birçok özelliğinin Türkiye'de kullanılamadığına dikkat çekerken öte yandan Musk'a, 'Belki bir sonraki görüşmesinde Erdoğan'a bunu da hatırlatır.' diyerek seslendi.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Tesla’nın tüm modellerini Türkiye’ye getirme kararına ilişkin kaleme aldığı yazısında dikkat çeken ifadeler kullandı. Bilgi ve Teknoloji Kurumu'nun (BTK) Tesla markasına ait araçlarındaki teknolojik bazı özellikleri kullanmasına izin vermeyeceğini belirterek ''Tesla Türkiye’ye girdiği anda pişman olur ya da Tesla’yı Tesla yapan en önemli özelliklerini Türkiye’de kullanamaz.'' sözlerini kaydetti.

Yeni nesil otomobillerin barındırdıkları teknoloji ile birer mobil iletişim aracı olduğuna değinen Altaylı; otonom özelliğinden, yol verilerinin ilgili merkezlerde tutulmasının gerekliliğine kadar bazı zorunluluklara da değinen Altaylı, Tesla'nın Türkiye'de tutunamayacağına dikkat çekti.

'NİYE Mİ? ÇÜNKÜ BTK İZİN VERMEZ'

Otonom sürüş teknolojisine vurgu yapan Altaylı ek maliyet gerektiğini şu sözlerle kaydetti:

''BTK dediğim Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu. Diyeceksiniz ki, 'Bilgi teknolojileri ile otomobil ne alaka?' Ben size söyleyeyim çok alaka. BTK bugün otomotiv endüstrisindeki gelişmelerden Türkiye’deki tüketicilerin de yararlanabilmesinin önünde dev gibi bir engel olarak duruyor. Biliyorsunuz, yeni nesil otomobiller barındırdıkları teknoloji ile birer mobil iletişim aracı.

BÜYÜK BİR YATIRIM GEREKİYOR

Geleceğin otonom sürüş teknolojilerine hazır olmak, mevcut otonom sürüşü imkanlarını kullanabilmek, otomobillerdeki yazılımları sürekli güncel halde tutabilmek, yol verilerini navigasyon sistemlerinde kullanabilmek, kaza ve güvenlik verilerini paylaşabilmek için bu otomobiller üreticilere ait merkezlerle sürekli bir iletişim halindeler ya da olmak zorundalar. Ancak Türkiye’de bu mümkün değil. Çünkü BTK tüm üreticilerden bu verilerin tamamını yerli bir operatör üzerinden iletmesini, kendileri ile paylaşmasını ve bu verileri Türkiye’de bir merkezde toplamasını istiyor. Tabii bu müthiş bir ek maliyet ve büyük bir yatırım gerektiriyor. Üreticiler, iç güvenlik ve trafik güvenliği ile ilgili verileri paylaşmayı kabul ediyorlar ama üreticinin diğer özel verilerini paylaşmayı hem şirket politikası hem de ticari sır olması nedeniyle paylaşmak istemiyorlar. Hal böyle olunca da modern otomobillerin bu modern sistemleri Türkiye’de çalışmıyor.

TÜRKİYE'DE BİR HALTA YARAMAZ

Mesela geçen hafta yazdığım Mercedes’in en üst otomotiv teknolojisine sahip EQS modelinin bazı özellikleri Türkiye’de kullanılamıyor. Bu yüzden Tesla Türkiye’ye gelmesine gelir de, Tesla’yı rakiplerinden ayrıştıran en önemli özellikleri ne yazık ki, Türkiye’de bir halta yaramaz. Elon Musk’un haberi olsun, belki Erdoğan’la bir dahaki konuşmasında bunu da hatırlatır. Belki o isteyince BTK biraz geri adım atar.''

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN