Formaldehit maddesi nedir? Ankara'da Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Hastanesi'nde döküldü

Formaldehit maddesi nedir? Ankara'da Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Hastanesi'nde döküldü

Ankara'da Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kimyasal bir maddenin hastane koridoruna dökülmesiyle çıkan gazdan 19 personel etkilendi

Ankara'da Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kimyasal bir maddenin hastane koridoruna dökülmesiyle çıkan gazdan 19 personel etkilendi. Tedbiren hastalar tahliye edildi ve hastaneye girişler bir süreliğine kapatıldı.

Yaşanan olayın ardından "Ankara'da hastanede dökülen kimyasal madde nedir? Formaldehit maddesi nedir?" soruları sorulmaya başlandı.

FORMALDEHİT MADDESİ NEDİR?

Ankara'da Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi koridoruna dökülerek paniğe sebep olan kimyasal madde Formaldehit maddesiydi.

Formaldehit maddesinin kullanım alanı çok yaygındır. Yapıştırıcılar, temizlik, kozmetik, mobilya ve dekorasyon malzemeleri, sigara dumanı, gaz yağı sobaları ve dekorasyon malzemeleri gibi pek çok üründe Formalit kullanılır.

FORMALDEHİT KİMYASAL MADDESİ ZARARLARI NELERDİR?

Formaldehit maddesinin buharı gözlerde kaşıntıya, kızarmaya ve sulanmaya neden olur. Boğazda yanma ve gıcık hissi ve burun tıkanıklığı oluşturur. Baş dönmesi, mide bulantısı ve uyuklama etkileri vardır.

Formaldehit deri döküntüsüne, astım krizine ve kaşıntıya da neden olabilir. Bu madde kansere de sebep olur. Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda mobilyalarda bulunan formaldehit'in, nem ve ısı ne kadar fazla olursa ve eşya ne kadar yeni olursa havaya yayılma oranının o denli yüksek olduğunu açıkladı.

BEBEKLERİN SAĞLIK GELİŞİMİNİ OLUMSUZ ETKİLER

Kimyasal soluma yoluyla zarar veren bu madde yeni doğan bebekler için bu çok önemli risk taşır. Yeni alınan mobilyalar ve dekorasyon malzemelerine dikkat etmek gerekir. Aksi durumda bebeklerin akciğer gelişiminde zarara yol açabilir. Formaldehit zararları ve neden olabileceği hastalıklara insan hayatının kalitesini bozan alerji, horlama ve sinüzit örnek gösterilebilir.

2012 yılında yasaklanması planlanmıştır fakat bazı nedenlerden dolayı kullanımı günümüzde devam etmektedir. Her ne kadar ürünlerin raf ömrünü uzatsa da kişinin sağlığı her şeyden önemlidir. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN