Gezi'de atılan gaz kapsülü 7 yıl sonra soruşturulacak

Gezi'de atılan gaz kapsülü 7 yıl sonra soruşturulacak

AYM, Gezi Parkı eylemleri sırasında bir üniversite öğrencisinin, göz yaşartıcı gaz tüfeğinden atılan kapsül ile başından yaralanması ile ilgili hak ihlali kararı verdi. Kararda, derhal resmi soruşturma açılması gerektiği vurgulandı.

Ankara'da üniversite öğrencisi olan Duran Eren Şahin, 2 Haziran 2013'te Kızılay'da düzenlenen Gezi Parkı eylemlerinden gaz bombası kapsülüyle başından yaralandı.

AYM'DEN HAK İHLALİ KARARI VERDİ

Şahin'in avukatı Doğukan Tonguç Cankurt, polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılığa MOBESE görüntülerinin silindiğini ifade eden Emniyet, gaz mühimmatı kullanan personelin de tespit edilemediğini açıkladı.

Cumhuriyet'in haberine göre savcılık, 3 yıl sonra şikayete ilişkin 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararı verdi. Kararda, polislerin görevini yaptığı belirtildi. AYM İkinci Bölüm, 'polisin yaptığı müdahale nedeniyle Şahin'in toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine' karar verdi.

MAĞDURA 20 BİN TL TAZMİNAT CEZASI

Başvurucunun başına isabet eden gaz kapsülü nedeniyle de 'insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğini' belirten Yüksek Mahkeme, kararın bir örneğinin ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere Ankara Başsavcılığı'na gönderilmesine hükmetti.

Şahin'e 20 bin TL manevi tazminat ödenmesi kararlaştırıldı. Kararda "Başvurucunun toplantı hakkını kullanırken barışçıl olmadığının kamu makamlarınca açıkça ortaya konulamadığı görülmektedir. Bu durumda başvurucuya karşı kullanılan gücün gerekli olduğu söylenemez" denildi.

RESMİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Kararda, mağdur hakkında hastanede düzenlenen adli rapor sonrası kamu otoritelerinin olaydan haberdar olduğu ve bu kapsamda derhal resmi bir soruşturma açılması gerektiği vurgulandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN