Giresun Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranı | Giresun Cumhur İttifakı Millet ittifakı oy yüzdeleri ne?

Giresun Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranı | Giresun Cumhur İttifakı Millet ittifakı oy yüzdeleri ne?

Giresun Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranı ve seçim sonuçları açıklanıyor. Giresun'da sandık başına giden yaklaşık 270 bin seçmen Cumhurbaşkanı adayını seçti ve oyunu kullandı. Peki Giresun seçim sonuçları ne oldu? Partiler kaç oy aldı, kaç milletvekili çıkardı? Recep Tayyip Erdoğan mı yoksa Muharrem İnce mi önde? AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti oy oranları nedir? İşte vatandaşlar tarafından merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını ve 24 Haziran seçimlerinden son dakika gelişmeleri karar.com'dan sizlere aktarıyoruz. Giresun cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranı, sonuçları ve son dakika haberleri SEÇİM 2018 sayfamızda.

Giresun Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranları ve sonuçları belli oluyor. İlk oyların sayılmaya başlamasının ardından Giresun seçim sonuçları da vatandaşlar tarafından merakla takip ediliyor. Peki Giresun'da cumhurbaşkanlığı seçiminde kim önde? Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Mereal Akşener, Selehattin Demirtaş, Temel Karamollaoğlu ve Doğu Perinçek arasından hangi adayın daha önde olduğunu ve daha çok oy aldığını sitemizden takip edebilirsiniz. Giresun ilinde, AK Parti-MHP arasındaki Cumhur İttifakı ile CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi arasındaki Millet İttifakından kimin daha çok tercih edildiğini ve 24 Haziran seçimlerinden son dakika haberleri karar.com'dan sizlere aktarıyoruz. Giresun cumhurbaşkanı oy oranı, milletvekili dağılımları ve detaylı sonuçları sayfamızdan takip edebilirsiniz.

SEÇİM SONUÇLARI

Toplam Sandık:1.304
Toplam Seçmen:334.305
Açılan Sandık:215
Açılan Sandık Oranı:% 16,49
Kullanılan Oy:28.640
Geçerli Oy:28.117
Katılım Oranı:% 86,22

  Oy OranıOy SayısıMilletvekili Sayısı
CUMHUR İTTİFAKI:% 72,0420.255 
  AK PARTİ:% 60,4616.999 
  MHP:% 11,583.256 
MİLLET İTTİFAKI:% 25,417.144 
  CHP:% 13,43.769 
  İYİ PARTİ:% 10,983.088 
  SAADET PARTİSİ:% 1,02287 
DİĞER:% 1,61454 
HDP:% 0,59166 
VATAN PARTİSİ:% 0,1851 
HÜDA PAR:% 0,1747
Toplam Sandık:1.304
Toplam Seçmen:334.305
Açılan Sandık:455
Açılan Sandık Oranı:% 34,89
Kullanılan Oy:84.918
Geçerli Oy:83.196
Katılım Oranı:% 85,45
  Oy OranıOy Sayısı
Recep Tayyip Erdoğan:% 67,2755.967
Muharrem İnce:% 22,6918.879
Meral Akşener:% 8,647.190
Temel Karamollaoğlu:% 0,9745
Selahattin Demirtaş:% 0,26220
Doğu Perinçek:% 0,23195

AK PARTİLİ VEKİLLER OY KULLANDI

Oy kullanımından sonra değerlendirmede bulunan Milletvekili Cemal Öztürk, “Oyumuzu baba ocağımız Çanakçı ilçesi Akköy’de kullandık. Rabbim hepimiz için hayırlısını versin. Vatanımıza, milletimize, memleketimize ve hemşerilerimize hayırlı olsun” dedi.
“Türkiye’de çok önemli bir seçim yapılıyor” diyen Cemal Öztürk şöyle devam etti;

“Tarihi bir dönüm noktasındayız. Milletimizin, Güçlü Devlet, Güçlü Milli İrade için Cumhurbaşkanımıza ve AK Partimize güçlü destek vereceğine inanıyorum. Hemşerilerimiz, AK Partinin yaptıklarını biliyor ve daha güçlü bir destekle bizi destekleyeceklerdir. Giresunlulara şimdiden Türkiye’nin şahlanışının devamı için verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum.”
Milletvekili Sabri Öztürk ise oyunu kullandıktan sonra yaptığı kısa açıklamada, “Oyumuzu Merkez Çıtlakkale Mahallemizde kullandık. Ülkemize, Milletimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

GİRESUN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ OY ORANI

24 Haziran genel seçimlerinde Giresun'da oy kullanan yaklaşık 270 bin seçmen, seçim sonuçlarına odaklanmış durumda. Sandıkların açılmaya başlanması ve ilk oyların gelmesinin ardından vatandaşlar da Giresun'da hangi cumhurbaşkanı adayının önde olduğunu öğrenmek isyiyor. Giresun'da AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve diğer partilerden kaç milletvekili çıktığını, ilçelerin oy oranlarını ve sonuçları karar.com'dan görebilirsiniz.

18-06/23/giresun.jpg

GİRESUN GENEL SEÇİM SONUÇLARI 2018

Türkiye'nin sonuçlarına odaklandığı 24 Haziran genel seçimlerinde Giresun'da partilerin kaç oy aldığı ve hangi adayın önde olduğu merak ediliyor. Cumhur ittifakı ile Millet İttifakı arasında kıyasıya bir çekişmenin olduğu 2018 genel seçimlerinde, Giresun'lu seçmenlerin tercihini daha çok kimden yana kullandığını haberimizden öğrenebilirsiniz.

18-06/23/giresun-1529766633.jpg

İLÇE İLÇE GİRESUN SEÇİM SONUÇLARI VE OY ORANLARI 2018

Giresun il geneli ve 16 ilçesinin seçim sonuçlarını aşağıdaki linkler üzerinden anında öğrenebilirsiniz.

Alucra seçim sonuçları ve oy oranları

Bulancak seçim sonuçları ve oy oranları

Çamoluk seçim sonuçları ve oy oranları

Çanakçı seçim sonuçları ve oy oranları

Dereli seçim sonuçları ve oy oranları

Doğankent seçim sonuçları ve oy oranları

Espiye seçim sonuçları ve oy oranları

Eynesil seçim sonuçları ve oy oranları

Giresun seçim sonuçları ve oy oranları

Görele seçim sonuçları ve oy oranları

Güce seçim sonuçları ve oy oranları

Keşap seçim sonuçları ve oy oranları

Piraziz seçim sonuçları ve oy oranları

Şebinkarahisar seçim sonuçları ve oy oranları

Tirebolu seçim sonuçları ve oy oranları

Yağlıdere seçim sonuçları ve oy oranları

1 Kasım 2015 genel seçimleri öncesinde yapılan 7 Haziran 2015 seçimlerinde bölgede Ak Parti %53,55 , Cumhuriyet Halk Partisi %22,02 , Milliyetçi Hareket Partisi %18,54 ve Halkların Demokratik Partisi %1 oy oranları ile Giresun ilinde en çok oy oranına sahip partiler olmuştu. 

GİRESUN MİLLETVEKİLİ ADAYLARI 2018

GİRESUN AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Cemal Öztürk

Kadir Aydın

Sabri Öztürk

Serdar Demirkan

GİRESUN CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Necati Tığlı

Reşat Nuri Özdemir

İbrahim Akgün

Suat Öndaş

GİRESUN MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Müjdet Öz

Yusuf Şükür

Soner Altun

Ebru Turan

GİRESUN İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Orhan Erzurum

Ünzile Yüksel

Ahsen Türk

Osman Çalışkan

GİRESUN SAADET PARTİSİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Bekir Demirkaya

Göksel Güneş

Hayati Fikri Topkar

Bekir Tosun

GİRESUN HDP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Halil Karavelioğlu

AK PARTİ GİRESUN İL BAŞKANI ŞENLİKOĞLU'NDAN CHP'YE CEVAP

AK Parti Giresun İl Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, CHP İl Başkanı Fikri Bilge’nin, basında yer alan eleştirilerine cevap verdi. AK Parti İl Başkanı Şenlikoğlu; gazetelerde çıkan ve gündemi meşgul eden hadiseyle alakalı beyanatlarını hayretle karşıladığını ifade etti.

"Her şeyden önce CHP İl Başkanının partimizin 16 yıllık iktidarı döneminde Giresun’a yapılan hizmetlerden, yatırımlardan veya projelerden bilgisinin olmadığını, takip noktasında yetersiz kaldığını görüyoruz" diyen Şennlikoğlu “İktidarımızla 16 yıldır halkımızın huzuruna alnımız ak, başımız dik ve hizmet aşkıyla devam etmenin mutluluğu içerisindeyiz. Vatandaşlarımızın her platformda bizlere gösterdiği teveccüh ve teşekkür, bizleri öylesine motive ediyor ki gücümüze güç katıyor. Gece gündüz onların hizmetine biran bile durmadan koşturuyoruz. Çok şükür ki bu teveccüh bizlere nasip oluyor. Bu dualar hamdolsun bizlere ediliyor. Tabi CHP yöneticileri maalesef yıllarca sahada ve vatandaşımızın karşısında şahit oldukları manzaralar hoş olmadığı için bu gibi durumlara alışık değiller. Ülkemiz ve ilimizde hayal bile edilemeyen bir çok hizmet ve yatırımlar şükürler olsun ki bizlere nasip oluyor. Yeter mi ? tabi ki yetmez. Çünkü Giresunlu hemşehrilerimiz hizmetin en iyisini hak ediyor. Bir sorun varsa, yine bizler bu sorunun çözüm noktasında güven duyuluyor ve gayretle yine bizler çalışıyoruz. Çalışmaya da devam edeceğiz. Sayın İl Başkanı bu konuda rahat olsun" dedi.

CHP’li yöneticilerinin maalesef sürekli kamuoyunu yanıltma, yalan ve yanlış iddialarda bulunmaya ve mesnetsizce şov yapma alışkanlıklarına devam ettiğine dikkat çeken Şenlikoğlu "CHP’de hiçbir zaman değişen hiç bir şey yok. Genel Başkanından Cumhurbaşkanı adayına kadar tutum, demeç, hal ve tavırlar zaten kamuoyunun takdirinde açıkça her yerde izleniyor. Bırakın Proje üretmeyi, hizmet etmeyi, Hakikati bile görmeye ısrarla direndiklerini milletimizde bizlerde şahit oluyoruz. Milletimizin karşısına çıkacak yüzü olmayanlar maalesef küçük ayak oyunlarıyla algı ve şov derdine düşmektedirler. Yerel Yönetimlerinden tutunda, idare ettikleri birimlerdeki becerileri ve tutumları ortada. Biz hizmet yapar, Maalesef CHP şov yapar. Çözüme ve hizmete dönük bir çalışmaları olmadığı gibi, şova, gösteriye ve algıya yönelik hareketler CHP’ye zaten yakışandır. 24 Haziran’dan sonra daha güçlü ve daha yeni bir Türkiye ile ilimize yine vatandaşlarımızın gönüllerini mest edecek hizmetleri tüm gayretimizle sunacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Halkımız; kimin hizmet ürettiğini, kimin laf ürettiğini ve kimin şov yaptığını gayet iyi biliyor. Kimin kendine oy istediğini, kimin başkalarına oy istediğini de biliyor” ifadelerini kullandı.

GİRESUN TARİHÇESİ

Giresun, Anadolu'nun kuzeydoğusunda, yeşille mavinin kucaklaştığı Karadenizin inci kentlerinden birisidir. Şehir, denize doğru uzanan yarımadanın üzerinde yer almaktadır. Yarımadanın karşısında Karadenizin tek adası olan Giresun Adası (Aretias), kentin bir kolyesi gibi durmaktadır.

Şehrin nerede kurulduğu ve kimler tarafından iskan edildiği konusu tartışmalıdır. Bu tereddüt M.Ö. 350 yıllarına ait kaynaklarda da yer almaktadır. Coğrafyacı Strabon, Farnakia dediği şehrin; bugünkü Giresun kentinin olduğu yerde kurulduğu üzerinde durmuştur. Romalı idareci Arrien Farnakia'nın eski adının Kerasus olduğunu belirtmiş ve buranın Sinoplular tarafından kurulduğunu yazmıştır.

Şehir hakkında Roma, Bizans ve Rum Pontus İmparatorluğu dönemine ait tatminkar bilgiler yoktur.

Eski Anadolu tarihi araştırmalarında, şehir ve kasaba tarihlerinde dil incelemeleri sonucunda, bu bölgede M.Ö. 2000'li yıllardan beri Türk varlığının mevcut olduğu anlaşılmıştır.

M.Ö. 7.y.y.da İskitlerin Karadenize göç etmesi ile Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmişlerdir. Bu bölgede Oğuz boylarından Yazır, Döğer, Avşar, Karkın, Halaç'ların; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun, Kıpçak Türklerinin yerleşimi mevcuttur.

Karadeniz bölgesinde, ilk ve orta çağlarda, İskit, Kimmerler, Hun, Hazar, Bulgar, Uz, Peçenek göçlerinin sonucu Türk iskanının olduğu, Karadeniz ağızlarının fonetik ve morfolojik yapısıyla birlikte yer adlarından da anlaşılır. Giresun'un batı yakasındaki Çıtlakkale mahallesinin adının Deliorman ve Selanik civarından gelerek buraya yerleşmiş olan Türk topluluğu Çıtaklardan geldiği, bölgede konuşulan lehçenin ve kültür unsurlarının Çıtak ve Gagavuz Türklerinin ki ile benzerlik gösterdiği görülür.

Hitit İmparatorluk dönemi tabletlerine dayanan tarihi kaynaklarda, Giresun'un Azzi Bölgesi sınırları içinde kaldığı anlaşılmaktadır. Karadeniz bölgesinde 90'a yakın koloni şehri kuran Miletoslular, Giresun ve Tirebolu şehirlerinin de kurucularıdır. Amaçları bu bölgeyi kendilerine yurt edinmek olmayıp, buraların her türlü yer altı ve yer üstü kaynaklarını sömürmekti. Bu yüzden yerleşim birimlerinin korunabilecek kısımlarını alıp buralara yerleşmişlerdir.

Çevresinde önemli gümüş ve demir üretim yerleri olan Giresun'a Romalılar tam bir hakimiyet kurmamışlardır. Onların döneminde bu bölgede para basıldığı rivayet edilmektedir. Roma idaresinin ilk dönemlerinde Romalı yazarlardan Ammianus Marcel'e göre Romalı komutan Lucullus buraya geldiğinde yabani kiraz ağaçlarını görmüş ve bu ağacın fidanlarını Roma'ya götürmüştür. Bu bilgi kirazın dünyaya Giresun'dan yayıldığı inancının kaynağı olmakla birlikte Roma'da daha önce de kirazın varolduğu belirtilmektedir. Giresun Romalıların ardından Bizanslıların denetimine geçmiştir.

Bizans egemenliği döneminde Yunan medeniyetinin büyük bir hızla gelişip yayılmasına karşılık, Yunan soyu gittikçe zayıflamıştır. Bu sebeple, Bizans İmparatorları, ülkelerinin içerisinde yaşayan ve başka soydan gelen insanları asimle etmeye çalışmışlar ve bu yolda en çok dil ve dinden yararlanmışlardır. Doğu Karadeniz'in ormanlık alanlardaki kabileleri itaat altına almak için ormanlar kesilerek yollar açılmış, yol boylarına muhafız kulübeleri yapılmış, hatta bir miktar Hıristiyan Bulgar Türk'ü de getirilip bölgeye yerleştirilmiştir. Bizanslılar bu yolda çaba harcarken 705 yılında ilk kez Müslüman Arap orduları bölgeye gelip İslamlığı tanıtmaya başlamıştır.

Anadolu Selçuklu Devletine vergi vermeyi kabul eden ve 1244'te Moğolların egemenliği altına giren Trabzon Türklerin bir eyaleti haline gelmiştir.

Trabzon'a bağlı bulunan Giresun ve çevresi Moğol nüfuzu altına girmiştir. İşte bu sırada, Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan biri olan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illeri sınırlarına yerleşmeye başlamışlardır.

Bayram Bey, Ordu ve çevresini kontrol altına alan Çepni Türkmenlerinin beyidir. Oğlu Hacı Emir Bey döneminde bu bölgeye "Bayramlu Beyliği" denilmeye başlanmıştır. O da aynı şekilde Trabzon Rum İmparatorluğunu sıkıştırmaya devam etmiş olup, Hacı Emir Beyin Oğlu Emir Süleyman Bey de, 1397'de Giresun'u fethetmiştir.

Böylece onun zamanında Giresun ve çevresinin fethi ve Türkleşmesi tam manasıyla sağlanmıştır. Bu beylik iç ve dış çatışmalar sonucu zayıflayıp Sivas Hükümdarı Kadı Burhaneddin'in hakimiyetine girmiş ve dolayısıyla Giresun da bu devletin sınırları içinde kalmıştır.

Bugüne kadar yanlış bir kanaat olarak Giresun'un Türkleşmesi Fatih Sultan Mehmet'in 1461'de Trabzonu fethiyle beraber gösterilmiştir. Giresun'un Osmanlı Devletine bu tarihte katıldığı doğrudur. Oysa Giresun'un Türkleşmesi 1397'de Bayramlu Çepni Türkmen Beyi Emir Süleyman Beyin Giresun'u fethetmesiyle gerçekleşmiştir. Bu yanlış kanaat yüzünden Giresun'da onun adını taşıyan hiçbir eser bulunmamaktadır. Dolayısıyla Giresun'un ilk fatihi tanınmamaktadır.

İL İL 24 HAZİRAN CUMHURBAŞKANLIĞI VE 27. DÖNEM MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİM SONUÇLARI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN