Giresun'daki çevre katliamı: Bize kanser olarak dönecek

Giresun'daki çevre katliamı: Bize kanser olarak dönecek

Giresun'daki maden atık havuzu patlamasının ardından bölgeye ağır metalli sular dağıldı. Bakanlık, şirketin faaliyetlerini durdurup para cezası verirken telafisi mümkün olmayan çevre felaketi için Ziraat Mühendisleri Odası'ndan 'saatli bomba' benzetmesi yaptı.

Giresun'da faaliyet gösteren Yıldızlar Holding'e bağlı Nesko Madenciliğin maden atık havuzu patlamış ve bölgeye siyanür atıkları yayılmıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, firmanın faaliyetlerine son verip ceza versede Ziraat Mühendisleri Odası'ndan Kutsi Yaşar firmanın daha önce de kapatıldığını fakat farklı bir isimle faaliyetlerine devam ettiğini ve söz konusu bölge için dört kez Çevre Etki Değerlendirme (ÇED)raporu gerekli değildir belgesi aldığını belirtti.

Yaşar, bölgede telafisi imkansız zararlar olduğunu belirterek, "Bize kanser olarak dönecek" dedi.

RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası programına konuşan Yaşar, şu ifadeleri kullandı:

“Bu olay, 18 Kasım tarihinde oldu ama biz Giresun’da yaşayan vatandaşların bile, olaydan 3 gün sonra Tema Vakfı’nın çekmiş olduğu görüntüler sayesinde haberimiz oldu. Olay başta duyulmamıştı ve Valilik hemen bu konuda açıklama yapmıştı. Şebinkarahisar’da ağır metaller dediğimiz kurşun, çinko ve bakır işletmeciliği yapılıyor ve buradaki ayrıştırma havuzlarında bu işlemler siyanürle gerçekleştiriliyor. 3 Adet havuzun metreküp hacmi 100 bin metreküp. 100 bin metreküp burada 4 bin 500 ton zehirli atığın Kelkit Vadisi'ne, Kılıçkaya Barajı'na ve tüm tarım toprakları zehirli atıklarla dolmuş durumda. Muhtemelen ihaleyi alan şirket Nesko Madencilik fakat işleri çeviren Yıldızlar Holding. 2007 Faaliyetlerine başlayan madencilik şirketi ÇED raporu almıyor ama 3 kat kapasite artırımı istemiş

'SAATLİ BOMBA ÜZERİNDE OTURUYORUZ'

Her kapasite artırımı istediğinde ayrı ayrı ÇED raporu alması gerekirken ve birinci kapasite artırımı yapılırken ‘ÇED gerekli değildir’ kararıyla alıyor. 2011 ve 2015 tarihlerinde tekrar kapasite artırımı yapılmasını istemiş ve yine ‘ÇED gerekli değildir’ raporu alabilmiş. 'ÇED gerekli değildir' uygulaması, Türkiye’de benzer anlayışlarla maden sahalarında devam ediyor ve biz aslında saatli bomba üzerinde oturuyoruz."

'BAŞKA İSİMLERLE FAALİYETLERİNE DEVAM EDECEKLER'

İşletmenin defaatle kapatıldığını fakat farklı isimlerle faaliyetine devam ettiğine dikkat çeken Yaşar, "2018 yılında burada kısmi patlama gerçekleşmiş. Şimdi 10 milyon lira ceza aldılar ve süresiz kapatıldı ama Nesko Madencilik şirketi daha önceki dönemlerde Ber – Oner isimli madencilik işletmesiydi, kapatıldı. Nesko da kapatılacak başka bir isimle faaliyetlerine devam edecekler muhtemelen. Olay olduktan sonra şirket yetkilileri, 'Çökme olduktan iki saat sonra müdahil olduk ve sızmayı önledik kontrol altına aldık ve atık su akışını kuşattık. Kirli suyu dinlendirerek temizlemeye başladık" diyorlar. Tema Vakfı olaya müdahil olduktan sonra 2 dozer 3 kamyonla bu sahanın temizlenmesinin mümkün olmadığını söyledi. 10-20 gün içerisinde sonuçlarının neye mal olduğunu göremeyeceğiz ama ileriki dönemlerde ağır metaller hayatımıza kanser olarak geri dönecektir" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN