Son dakika! Erdoğan: Güvenli bölge formülünü en kısa zamanda uygulayacağız

Son dakika! Erdoğan: Güvenli bölge formülünü en kısa zamanda uygulayacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Budapeşte Süreci 6. Bakanlar Konferansı açılış yemeğinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Putin'le vardığımız İdlib mutabakatı büyük bir göçün önüne geçmiştir. Güvenli Bölge formülü, Suriyeli mültecilerin geri dönüşü için en pratik çözüm yoludur. Güvenli bölge formülünü en kısa zamanda sahada uygulamaya başlayacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Yıllardır evlerinde uzak yaşamak zorunda kalan insanları siyaset malzemesi yapmak çok yanlıştır. Her yıl milyonlarca insanın evini, yurdunu terketme sebepleriyle yüzleşmeliyiz. Göç, güvenlik boyutu da olan insani ve siyasi bir meseledir. Bu meselenin özünde adalet açığı ve empati eksikliği vardır. Dünyanın en zengin toplumlarıyla, en fakirlerini kimi zaman bir deniz, kimi zaman bir nehir, kimi zaman belli belirsiz bir sınır ayırıyor. Bir tarafta insanlar lüks ve şatafat içinde yaşarken, sınırın hemen öbür yanında açlık ve sefalet kol geziyor. Gelir adaletsizliğin kol gezdiği bu yapıda göçü önlemek mümkün değildir. Mevcut düzen ne çatışmalara ne istikrarsızlığa ne de insanlığa göç ettiren sebeplere çözüm üretemiyor. 

''BU İNSANLAR ÜZERİNE VARİL BOMBALARI YAĞDIĞI İÇİN GELİYOR''

Açık ve net söylüyorum. Afrika'nın elması, altını, bakırları, kromları kimler tarafından sömürüldü. Kimler tarafından alınıp ülkelerine taşındı. Yeri geldiği zaman katliamlar kimler tarafından yapıldı. Bunlar hep gizleniyor, konuşulmuyor. Cezair, Ruanda katliamını bizler unutamayız. Buralarda yüzler,binler değil yüzbinler yeri geldi milyonlar öldürüldü. Burada göçü konuşanlar nereden hareketle konuşacak? Buradan hareketle konuşacak. Şu anda benim ülkeme gelenler acaba zevkle mi geliyor? Varil bombaları üzerine yağdığı için, işte bu katil Esed'in o bombaları yağdırdığı için evlerini, barklarını terketmek zorunda kaldılar. Onun için 3 milyon 600 bin mülteci benim ülkemde.

"MİLLİ GELİRE ORANLA DÜNYANIN BİR NUMARASI TÜRKİYE'DİR"

Hiçbir ülkenin günümüz dünyasından bu sorunlara coğrafi uzaklık, yakınlık merceğinden bakma lüksü yoktur. Az gelişmiş ülkelere yönelik donörler toplantısı yapıyoruz. Dünyanın en zengini diyenler 'dünyada 1 numarayız' diyorlar. Hayır değilsin. Milli gelire oranla az gelişmiş, en az gelişmiş ülkelere destek verme noktasında OECD rakamlarına göre söylüyorum dünyanın bir numarası Türkiye'dir. Milli gelire oranla söylüyorum.

"TERÖR ÖRGÜTLERİ İNSANLARI GÖÇE ZORLANMASINDAN ÇIKAR SAĞLIYOR"

Masafelerin anlamını yitirdiği böylesi bir dönemde Avrupa'nın kaderi Afrika'nın kaderinden Kuzey Amerika'nın kaderi Güney Amerika'nın kaderinden başka değildir. Yoksulluk, kıtlık, iç savaşlar, siyasi ve ekonomik sıkıntılar gibi sorunlar insan tacirlerine sömürebilecekleri uygun bir zemin oluşturuyor. İnsan kaçakçılığının örgütlü suçlarla uyumlu bir hal aldığını görüyoruz. Terör örgütleri insanları göçe zorlayan sebeplerden ve sonuçlardan çıkar sağlıyor. Güvenliğimizi tehdit eden bu suç örgütüyle koordineli bir mücadele ortaya koymamız şarttır.

"BU MİLLET HİÇBİR ZAMAN SOYKIRIMDA BULUNMAMIŞTIR"

Göç meselesinin sağlıklı bir zemine oturtulması en çok Batı ülkelerine yarayacaktır. Türkiye göç meselesiyle ilk kez yüzleşen bir ülke değildir. Suriye'den ülkemize sığınan hiç kimseyi zorla geri döndermedik. Aramileri, hristiyanları Ermenileri göndermedik. Batı'da sözde Ermeni soykırımı adıyla bazı propagandalar yapılıyor. Bu millet hiçbir zaman soykırımda bulunmamıştır.

"AB'NİN TAAHHÜT EDDİĞİ 6 MİLYAR DOLAR SURİYELİLERE ULAŞMADI"

Dünya hala bu işe sesiz. Batı sessiz, birçok sözler de verdiler, ama tutmadılar. Ayrıca Küresel İnsani Yardım Raporu'na göre 2017 yılında 8.1 milyar üzerindeki yardımla ülkemiz dünyada ilk sıraya yükseldi. AB'nin taahhüt ettiği 6 milyar Avro Suriyelilere ulaşabilmiş değil. BM Göç ve Mülteciler'in gayreti de bir yere kadar geldi ve orada kaldı. Bu süreçte Türkiye'nin tek başına bırakıldığımızı söylemek durumundayım. 8 yıldır 4 milyon insana sahip çıkarken ekonomik durumu bizden iyi olan ülkeler 100-150 göçmeni kabul etmemek için adeta birbirini yiyor. Irkçı partiler mülteci düşmanlığı üzerinden koltuk kapmanın hesabını yapıyor. Sığınmacılar için kendi milli imkanlarımızla harcadığımız rakam, BM kriterlerine göre şu an itibarıyla 37 milyar doları aştı.

"YENİ BİR DALGAYI GÖĞÜSLEYEMEYİZ"

Putin'le vardığımız İdlib mutabakatı büyük bir göçün önüne geçmiştir. Suriye kaynaklı göç probleminin tek çözüm yolu, mültecilerin bizim sınırlarımız içinde tutulması olarak görülemez. Yeni bir göç dalgası yaşanması halinde artık biz bunu tek başına göğüsleyemeyeceğiz. Krizin ilk yıllarında gündeme getirdiğim güvenli bölge formülü, Suriyeli mültecilerin geri dönüşleri için en pratik çözüm yoludur. Güvenli bölge formülünü en kısa zamanda sahada uygulamaya başlayacağız.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN