Gözler Brunson davası için İzmir'de... ABD'den üst üste mesaj...

Gözler Brunson davası için İzmir'de... ABD'den üst üste mesaj...

Türkiye ve ABD arasında krize neden olan rahip Andrew Craig Brunson'un yarın 4'üncü kez hakim karşısına çıkacak. Duruşmada aralarında gizli tanıkların da bulunduğu kişilerin dinleneceği öğrenildi. Kritik davaya saatler kala Washington'dan mesajlar üst üste geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo rahibin özgür bırakılmasının ABD-Türkiye ilişkilerinde önemli bir adım olacağını ifade etti. Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, ise "Brunson'un serbest bırakılması iki ülke ilişkileri için önemli bir adım. Brunson'ın serbest bırakılmasını bekliyoruz" dedi.

İzmir'de terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanırken, tutukluluğu 'sağlık sorunları' gerekçe gösterilerek geçen 25 Temmuz'da ev hapsine çevrilen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson, yarın bir kez daha hakim karşısına çıkacak. Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda yapılacak olan duruşmada, aralarında gizli tanıkların da bulunduğu kişilerin dinleneceği öğrenildi. Avukat İsmail Cem Halavurt, müvekkilinin ev hapsi kararının kaldırılmasını beklediklerini ifade etti.

BRUNSON'A ELÇİLİK GÖREVLİSİNDEN ZİYARET

Brunson'ı bugün Konak ilçesine bağlı Alsancak'taki evinde ABD Büyükelçiliği'nden görevli ziyaret etti. Büyükelçilik görevlisi, saat 12.30'da girdiği Brunson'ın evinden 13.30'da ayrıldı. Basın mensuplarına açıklama yapmayan görevlinin, yarınki duruşmayı da takip edeceği öğrenildi.


Brunson'ı, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier da evinde ziyaret etti. 

ABD MASLAHATGÜZARI DA GELDİ

Brunson'ı, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier da evinde ziyaret etti. Hovenier, Alsancak semtindeki Işılay Saygın Sokak'ta ev hapsinde bulunan ve yarın duruşmaya çıkacak olan ABD'li Rahip Andrew Craig Brunson'ın evine saat 18.00 sıralarında girdi. Ziyaret öncesinde, sokaktaki güvenlik önlemleri artırıldı. Sokakta sürekli olarak bekleyen polis ekiplerinin sayısı artırılırken, Terörle Mücadele, Çevik Kuvvet ve Özel Harekat polisleri de sokaktaki önlemleri sürdü. Maslahatgüzar Hovenier'in ziyareti devam ediyor.


Öte yandan İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Özel Harekat Şubesi ekiplerinin Brunson'ın evinin bulunduğu sokaktaki geniş güvenlik önlemleri sürüyor.

BIRAKILMASI TÜRKİYENİN YARARINA

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Brunson'un serbest bırakılmasının Türkiye için doğru karar ve önemli bir adım olacağını söyledi. Bakan "Brunson ve eşinin ABD'ye geri dönebilmesini umuyorum" dedi ve rahibin özgür bırakılmasının ABD-Türkiye ilişkilerinde önemli bir adım olacağını ifade etti. Duruşma öncesi kritik bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan geldi. Pompeo, Rahip Brunson'un serbest bırakılmasının Türkiye için doğru karar ve önemli bir adım olacağını söyledi. Bakan "Brunson ve eşinin ABD'ye geri dönebilmesini umuyorum" dedi ve rahibin özgür bırakılmasının ABD-Türkiye ilişkilerinde önemli bir adım olacağını ifade etti. Pompeo'nun önceki akşam katıldığı bir programda da Brunson konusu sorulunca "Duruşmaya 30 saat var" ifadesini kullandığı öne sürüldü.

İLİŞKİLER İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert Rahip Brunson'a ilişkin açıklama yaptı.

ABD Dışişleri Sözcüsü, "Rahip Brunson'un serbest bırakılmasını bekliyoruz. Brunson'un serbest bırakılması iki ülke ilişkileri için önemli bir adım." ifadesini kullandı.

Sözcü, Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili olarak da "Türkiye ile Suudi Arabistan'ın ortak çalışma grubu kurması memnuniyet verici" açıklamasını yaptı.

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla 9 Aralık 2016'da tutuklanan ve geçen 25 Temmuz'da ev hapsi kararıyla tahliye edilen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'ı, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier bugün evinde ziyaret etmişti.

Türkiye ve ABD arasında gerilime neden olan ABD’li Rahip Andrew Craig Brunson, yarın 4. kez hakim karşısına çıkacak.

ERDOĞAN: YARGI KARARI BEKLENMELİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise son açıklamasında yargı kararına herkesin saygı duyması gerektiğini belirterek "Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olması sebebiyle, ben yargıya müdahale edecek konumda değilim. Ben, demokratik bir cumhuriyet olan, bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanıyım. Dolayısıyla yargı ne karar verirse, o karara uymak zorundayım. O işin muhatabı olanlar da yargı kararına uymak zorundadırlar. Olay budur" demişti. 

DAVANIN GEÇMİŞİ

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla 9 Aralık 2016'da tutuklanan ABD'li rahip Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, Brunson'un din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı ifade edildi. Brunson'ın FETÖ'nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege Bölgesi imamı firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlamasından yargılanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edildi.

BAŞARISIZ DARBE TEŞEBBÜSÜNDEN ÜZÜNTÜ DUYMUŞ

Brunson'ın ABD'li bir askere gönderdiği 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyduğuna ilişkin mesaj içeriklerine yer verilen iddianamede, cep telefonundaki, "Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa'ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız" mesajı da dosyaya eklendi. Teknik incelemede de sanık Brunson'ın, görüşmediğini öne sürdüğü FETÖ'nün sözde Ege bölge imamı firari sanık Bekir Baz ile birbirlerine çok yakın yerde 293 kez GSM sinyali de tespit edildi.

TUTUKLULUĞU EV HAPSİNE ÇEVİRİLDİ

Mahkeme, 25 Temmuz 2018 tarihinde dosya üzerinde yaptığı incelemede, Brunson'ın tutukluluğunu ev hapsine çevirerek, sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirdi. Ev hapsinin kaldırılması için İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvuru reddedildi, üst mahkeme olarak 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dosya için ikinci kez ret kararı çıktı. Yerel mahkemenin itirazları reddetmesinden sonra Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavurt, bu kez de kısa süre önce bireysel başvuru hakkını kullanıp Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.







İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN