Grizu faciasının 9'uncu yılında Zonguldak'taki maden ocağında göçük

Grizu faciasının 9'uncu yılında Zonguldak'taki maden ocağında göçük

Zonguldak'ta 2010'da yaşanan ve 30 madencinin can verdiği grizu faciasının 9. yıl dönümünde yine aynı ilçeden acı haber geldi. Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde, ruhsatsız işletildiği iddia edilen maden ocağında meydana gelen göçükte işçi Taner Nasuhoğlu hayatını kaybetti.

Zonguldak'ta, 2010'da yaşanan ve 30 madencinin hayatını kaybettiği grizu faciasının 9. yıl dönümü ve aynı ilçedeki bir maden ocağında göçük meydana geldi.

Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde ruhsatsız işletildiği ileri sürülen maden ocağında henüz belirlenemeyen bir nedenle göçük meydana geldi. Göçükte mahsur kalan Taner Nasuhoğlu, mesai arkadaşları tarafından çıkarıldı.

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesine kaldırılan Nasuhoğlu, burada yapılan tüm müdahaleye rağmen hayatını kaybetti. Polis ve jandarma ekiplerince olayla ilgili inceleme başlatıldı.

30 MADENCİ İÇİN ANMA TÖRENİ

Öte yandan Kilimli ilçesindeki maden ocağının eksi 540 kodunda, taşeron olarak galeri açma işi yürüten firmanın 30 çalışanının öldüğü grizu patlamasının 9. yılında madenciler için anma töreni düzenlendi. 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Hüseyin Kolçak, Yeni Karadon servis kuyusu önünde yapılan törende yaptığı konuşmada, 30 madencinin acılarının ilk günkü gibi olduğunu söyledi.

19-05/17/ana-manset-1558088688.jpg 

Kolçak, 30 madencinin sistemin yanlış uygulanmasından dolayı hayatını kaybettiğini ileri sürerek "GMİS olarak taşeron sistemin yer altında uygulanamayacağını defalarca hatırlattığımız, gerekli mercileri uyardığımız halde maalesef yer altında taşeron sistemi uygulamasına geçilmişti. Bu uygulamanın ne kadar yanlış olduğu ödediğimiz acı bedeller sonucunda ispatlandı." değerlendirmesinde bulundu. 

Bu sistemin yanlışlığından vazgeçildiğini belirten Kolçak, Türkiye'de çıkartılan kanunlarla yer altında taşeron sisteminin uygulanamayacağının bir kez daha ispatlanmış olduğunu sözlerine ekledi. 

19-05/17/ana-manset-1558088708.jpg

Olayda hayatını kaybeden madenciler için Allah'tan rahmet dileyen 11 yıllık maden işçisi Serkan Çevik "Bizler yine çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kazanılmış birçok haklarımız var. Bunları hiçbir zaman unutmuyoruz. Kömürün önemi her platformda dile getiriliyor. Bizim için yerli üretimin ne kadar önemli olduğunu ulus olarak biliyoruz. Bunun göz ardı edilmemesini ve üzerinde durulması gerektiğini düşünüyorum. İş güvenliği şartlarımız şu anda son derece iyileştirildi. Şu şartlarda çok daha iyi verim alabileceğimiz durumlar var ve bunların değerlendirilmesini istiyoruz." dedi. 

Daha sonra hayatını kaybeden işçiler için Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi. 

ANKARA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN