Güzel avrat otu nedir? Ispanak zehirlenmesinin sebebi güzel avrat otu mu? Yararları ve zararları

Güzel avrat otu nedir? Ispanak zehirlenmesinin sebebi güzel avrat otu mu? Yararları ve zararları

Zehirlenmeler ıspanak içine karışan güzel avrat otu nedeniyle bu otta bulunan atropin ve scopalamin maddeleri nedeniyle oluştu. Peki atropin ve scopalamin nedir? Güzel avrat otu zararları ve faydaları nelerdir? Güzel avrat otunun yan etkileri var mıdır? İşte ıspanak zehirlenmesi ile ilgili son dakika gelişmeler ve güzel avrat otu hakkında detaylar...

Son günlerde giderek artan ıspanak zehirlenmesi olaylarının ardından yetkililerden art arda gelen açıklamalardan biri de ıspanağa güzel avrat otunun karışmış olmasıydı. Bu otun içerisinde bulunan skopolamin ve atropin maddeleri zehirlenmelere yol açmıştı. Peki güzel avrat otu zehirli midir? Ispanak zehirlenmelerinin ardındaki sebep bu ot muydu? Atropin nedir? Skopolamin nedir?

GÜZEL AVRAT OTU "ATROPİN" İLE ANLAŞILDI

Hastaların vücudunda "Güzel Avrat Otu"ndan kaynaklanan yüksek miktarda atropin tespit edildi. İncelemeler kapsamında ortak dağıtım noktasının da Ankara Beypazarı olarak belirlendiği ileri sürüldü.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Ispanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve skopolamin maddesi tespit edildi. Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve skopolamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür."

19-11/04/guzel-avrat-otu.jpg

ATROPİN NEDİR?

Atropin, Atropa belladonna (güzel avrat otu) adlı bitkiden elde edilen bir alkaloiddir. Antikolinerjik yapıdadır. Tıpta farklı kullanım alanları vardır.

Örneğin, göz dibinin muayenesinde, göz bebeğinin genişletilmesi için, ayrıca anesteziden önce üst solunum yollarında salgıların azaltılması için kullanılır.

19-11/04/atropin-3.jpg

SKOPOLAMİN NEDİR?

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, bu madde ile ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuşmuştu:

“Skopolamin, güçlü hipnotik özelliklere sahip bir alkoloid olup, yüksek dozlarda hipnotik (derin uyku verici) etkiye sahiptir. Datura bitkisinden elde edilmektedir. Datura, Latin Amerika  kökenlidir. 3 Datura türü vardır.

Datura stramonium denilen, bizim Boru Otu diye bildiğimiz bir bitkidir. Patlıcangillerdendir. Süs bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir. Tatula olarak da adlandırılır. 

Datura için “Şeytan Elması, Şeytan Otu, Cehennem Çanı, Trampet Yapılı Çiçeğinden dolayı da Şeytan Trampeti ve Melek Trampeti, Melek Borazanı” isimleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Datura’nın, diken elma, stinkweed ve Jamestown gibi çeşitli isimleri de bilinir.

Skopolamin’in suç örgütleri tarafından kurbanlarını etkisiz hale getirmek amacıyla ya da gizli örgütlerin beyin yıkama çalışmalarında kullanıldığı iddia edilmektedir. İnsanların bu maddeyle yönlendirilip suç işletilebildiği de iddialar arasındadır."

19-11/04/datura-bitkisi.jpgDatura bitkisi

GÜZEL AVRAT OTU NEDİR?

GÜZEL AVRAT OTU YAN ETKİLERİ - ZARARLARI

 

Bu ot insanlarda zehirli etkiler göstermeye başladığında ilk olarak kişilerde baş ağrısı uyku hali meydana gelir. İlerleyen zamanlarda ise yavaş yavaş susuzluk hissi ile birlikte sayıklama gibi durumlar ortaya çıkar.

Eğer sizlerde de bu gibi belirtiler meydana gelir ise acilen uzman bir doktora görünerek meydana gelebilecek olan sorunları engelleyebilirsiniz.

19-11/04/guzel-avrat.JPG

GÜZEL AVRAT OTU FAYDALARI

Ağrı kesici

Güzel avrat otunun ağrı kesici özelliği vardır ve bu amaçla kullanılır. Fakat bu otun kullanıma hazır hale getirilebilmesi için öncelikle tıbbi işlemlerden geçmesi gerekir. Bu bitkinin zehirleyici etkisi hastanelik edebilir.

Orta kulak iltihabı

Bazı eski bilgileri olan insanlar güzel avrat otu ile basit ilaçlar yaparak kullanırlar. Bu sayede insanlarda bu ot orta kulak iltihabı ve bademciklerde meydana gelen iltihaplanma problemlerine neden olur.

 

Nefes darlığına iyi gelir

Bu otun bir diğer faydası insanlarda astım, bronşit, zatürre gibi hastalıklarda meydana gelen nefes darlıklarını ortadan kaldırıcı etkisidir.

 Mide sorunlarına iyi gelir

Mide sorunları arasında özellikle gastrit, ülser gibi problemlerde bu mükemmel bitki çok büyük faydalar göstererek bu hastalıkları ortaya çıkardığı etkilerden yararlanabilirsiniz. Eğer sizlerde de bu gibi olumsuzluklar meydana geliyorsa kesinlikle güzel avrat otundan yararlanmalısınız.

 

GÜZEL AVRAT OTU KESİNLİKLE EVDE KULLANILMAMALI 

Güzel avrat otunun daha çok yaprakları ve kök kısımları kullanılmaktadır. Bu otun zehirli olması nedeni ile ancak bu ot hakkında çok bilgisi olan insanlar tarafından hazırlanarak kullanılmalıdır. Aksi durumlarda çok büyük sorunlar karşınıza çıkabilir. Bu nedenle güzel avrat otu, kesinlikle evde kullanılmamalıdır. Çünkü günümüzde bile bu gibi bitkilerden zehirlenerek çok büyük sorunlar yaşadığı görülür. Özellikle çocuklarda bu bitkinin çok büyük zararları meydana gelir.

 19-11/04/guzel-avrat-otu-nedir.jpg

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN