Hastanede kızamık alarmı! 'Filyasyon uygulamaya karar verdik'

Hastanede kızamık alarmı! 'Filyasyon uygulamaya karar verdik'

Iğdır İl Sağlık Müdürü Abaset Bağcı, Dr. Nevruz Erez Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde görevli bir doktorun testlerinde kızamık görüldü. Filyasyon uygulamasına karar veren hastaneden "Hastane bahçesine kurulan çadırlarda muayenesi yapılanlarda şüpheli görülenler aşılanacak" açıklaması geldi.

Iğdır İl Sağlık Müdürü Abaset Bağcı, Dr. Nevruz Erez Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde görevli bir doktorun testlerinde kızamık görülmesi üzerine, Suriye ya da Afgan uyruklu kişilerden bulaştığı düşünülen kızamık vakaları için filyasyon uygulaması başlatıldı. Hastane bahçesine kurulan çadırlarda muayenesi yapılanlarda şüpheli görülenlere aşı yapılıyor.

111.jpg

Iğdır'da 150'si doktor 480 sağlık çalışanın bulunduğu Dr. Nevruz Erez Devlet Hastanesi'nde, acil serviste görevli bir doktorun testlerinde kızamık görülmesi üzerine İl Sağlık Müdürlüğü, olası bir salgın durumuna karşı harekete geçti.

İl Sağlık Müdürü Abaset Bağcı, Suriye ya da Afgan uyruklu kişilerden bulaştığı düşünülen kızamık vakaları için hastanede tedbir amaçlı filyasyon uygulamaya karar verdiklerini belirtti.

Hastane bahçesine, aşı ve triaj üniteleri kuruldu. Hastanenin içindeki iki bölümde de izolasyon alanları yapıldı. Hastaneye gelenler triaj ünitesinde kontrol edildikten sonra kızamık belirtisi yoksa kırmızı, yeşil ve sarı alanlara, kızamık belirtisi varsa izolasyon odalarına yönlendiriliyor.

FİLYASYON NEDİR?

Filyasyon, salgın hastalılığın kaynağını bulmak ve yayılma zincirini takip etmek anlamına geliyor.

KIZAMIK BELİRTİLERİ NELER?

Kızamık hastalığı kendini boyun, gövde, kollara, bacaklara ve ayaklara doğru yayılan kırmızı döküntülerle belli eder. Burun akıntısı, hapşırma, öksürük, yüksek ateş, iştah kaybı, ağız içinde çıkan beyaz lekeler, gözlerde iltihaplanmada görülür.

Kızamık, özellikle 1 yaşın altındaki çocuklarda ciddi hatta ölümcül olabiliyor. Uzmanlara göre, aşılama ile kızamık kaynaklı ölüm oranları dünya çapında azalmış olsa da hastalık halen 5 yaşın altında yılda 100 bin çocuğun ölümüne neden oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN