İBB Melen Barajı'nı yargıya taşıyor

İlan tarihinden altı yıl geçen ve hâlâ tamamlanamayan Melen Barajı ile ilgili yaşanan sürece ilişkin konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Melen Barajı şu anda bir muamma. Bununla ilgili arkadaşlarım hukuki bir süreci hazırlıyorlar şu anda” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ tarafından yapımı tamamlanan Ömerli-Dudullu Ek İçme Suyu İsale Hattı ve Su Dağıtım Sistemi’ni bugün törenle hizmete açtı.

Sancaktepe, Ümraniye, Ataşehir, Kadıköy, Üsküdar, Fatih, Zeytinburnu ve Bahçelievler ilçelerindeki arıza ve bakımlarda yaşanan sorunları ortadan kaldıracak isale hattının açılışında konuşan ve Melen Barajı'na ilişkin süreç hakkında İmamoğlu, şunları söyledi:

'MELEN BARAJI'NIN AÇILACAĞI İLAN EDİLEN TARİHİN ÜZERİNDEN 6 YIL GEÇTİ'

"Ben, buradan bir hususu hatırlatmak istiyorum. Bu, TBMM'nin de önemli bir hususu olmalıdır. 2016 yılında tamamlanacağı, gün ve saat verilerek ilan edilen Melen süreci, bırakın gününü saatini, üstünden şu an 6 yıl geçmiş durumda. Biz orayı gidip ziyaret etmeseydik bu süreçte anladık ki Sayın Cumhurbaşkanı'nın bundan haberi dahi yoktu. Çünkü daha sonrasında, acele bir süreç tarifiyle Şubat 2020’de tekrar ihalesi yapıldı. Ek bir bütçeyle tamiratı, çatlakların giderilmesiyle ilgili bir süreç belirlendi. Ama biz, o zaman dahi projenin yetersiz ve sorunu çözümleyemeyeceği konusunda ciddi uyarılar yaptık.

Hatta biz, bu uyarıları Devlet Su İşleri, hatta o dönemin Tarım Orman Bakanı'na ve ilgili kişilere, kurumlara ilettik. Sadece ben değil. O dönem görev yapan Genel Müdür arkadaşımız defalarca yine Genel Müdür Yardımcısı arkadaşlarla beraber gidip gelmelerine rağmen bu uyarılar dikkate alınmadı.

'ORTADA SADECE İŞE YARAMAYAN BETON GÖVDE VAR'

İhale yapıldı. İhale yapıldıktan bugüne -yaklaşık 1-1,5 ay önce ne yazık ki Genel Müdürümüz beni ihalenin feshedildiği ile ilgili uyardı, genelge gereği yüzde 15’i aşamayan müteahhitlere fesih yetkisi verildi biliyorsunuz tek taraflı- görülüyor ki 2 senede yüzde 15 bile aşılamamış. Çünkü daha önce aldığımız duyumlarda, ne yazık ki ne yapılacağını tam bilemeyen, projenin yetersiz olduğu, hatta bu konuda müteahhidin de birkaç kez kurumu uyardığı, yani o dönemdeki işi alan, duyumları tarafımıza iletildi. Baktığınızda, nasıl hesaplanır bilmiyorum ama şu anda belki de 10 milyara yakın para harcanmış, ortada sadece işe yaramayan beton gövde var.

'TAM BİR MUAMMA'

Tarif şuydu; 2016’da şu gün şu saatte biteceği söylenen proje için, 2019 seçimlerinden önce Sayın Cumhurbaşkanı İstanbul'da, ‘Bu şehrin 2071’e kadar su sorununu çözdük’ demişti. ‘2071’e kadar su sorununu çözdük’ denilen Melen Barajı, şu anda bir muamma. Bunu, hangi usulle bilemiyorum ama en üst seviyede biz zaten sorguluyoruz. Hatta bununla ilgili arkadaşlarım hukuki bir süreci hazırlıyorlar şu anda. Çünkü sonrasında mukavele gereği buradaki tesis İBB’ye devredilecek. Biz, İstanbul halkı olarak devletimize parasını ödeyeceğiz.

Bunun sorgulanmasının, Meclis seviyesinde tartışılmasının ve sonuca bağlanmasının önemli bir husus olduğunun altını çizmek isterim. Baktığınızda, geçmişini de dinlediğimde, neredeyse belki 10 yılı aşkın süre önce başlanırken uzmanlar dinlenmemiş. Ortada yazılar, belgeler var. O dönem bu işi yapan müteahhidin 'Bu yanlış bir metot tercihidir' diye yazısı olmasına rağmen 'Devam et kardeşim' denmiş. Dolayısıyla müteahhit, bitirdiği işten dolayı suçlanamıyor bile. Çünkü uyarmış. O çatlaklar vesaire bir imalat hatası da değil. Yani uyarmış müteahhit. Bu kadar acı. Bu gözü körlüğün, 'her şeyi ben bilirim' anlayışının bir sonucudur. Burada geçmiş deneyimleri olan arkadaşlarım var. Kuruma çok derin hizmetleri olmuş arkadaşlarım var.

Bizden önceki dönem Genel Müdürlüğü Yardımcılığı yapmış arkadaşım var. Daha önceki dönem çalışmış ama başka bir pozisyonda tutulmuş ya da çok öncesi dönemde hizmet etmiş ama uzun süre ayrılmış, geçmiş dönemde bizim Genel Müdürlüğümüzü yaptı, hizmet etti, süreci bitti, emekli oldu şimdi. Bir arkadaşımıza geçti. Bu, aslında yönetimken ruh halimizin, insana bakışımızın, deneyime verdiğimiz önemin; akla, bilime marifete, liyakate verdiğimiz değerin karşılığıdır. ‘Hangi makam olursa olsun, göreve gelsin, benim dediğimi yapsın; ben ne diyorsam onun altına imza atsın’ anlayışı değil. Oraya yıllarını aktarmış insanların deneyimlerini dinleriz.

''BİZ BU ŞEHRE İHANET ETTİK' DEMEK ZORUNDA KALIRSINIZ'

En doğru karar, kurum tecrübesinden faydalanarak ortak akılla alınır. Siyasi bir sürece dair kent yaşamına dönük bir adım var ise evet, orada irademizi ortaya koyarız. Örneğin, İstanbul'un içme suyu kaynaklarını da tehlikeye ve tehdit altına alacak olan 136 milyon metrekarelik alanı heba edip 2 milyon nüfusa yol açacak olan Kanal İstanbul'a karşı çıkmak gibi. Bu, başka bir boyuttur. Ama diğer teknik hususlarda var olan arkadaşlarımızın deneyimine hürmet ederiz.

Oradan çıkan ortak aklı da elimizdeki bütçeyle, finansmanla yol alarak yürütürüz. Bu kavram, ülke iradesinde ve idaresinde çok önemli. Altını çizmek istiyorum. İşte buna uymadığınız zaman önünüze çıkacak manzaranın adı fiyaskodur. Aynen Melen Barajı'nda yaşanan fiyasko gibi. Dolayısıyla ranta odaklandığınızda, başka kavramlarla süreci yönetme anlayışına sahip olduğunuzda şehrinize öyle kalıcı zararlar verirsiniz ki yıllar sonra 'Biz bu şehre ihanet ettik' demek zorunda kalırsınız.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN