İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ile yeni genelge

İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ile yeni genelge

İçişleri Bakanlığı 81 İl valiliğine yeni genelge yolladı. "Baro Genel Kurulları" konulu ek genelgede; 15 Haziran’dan itibaren Avukatlık Kanunu’nun EK Madde 3 hükümlerince üye sayısı 400’ün altındaki barolar, pazar günleri hariç diğer günlerde salgın tedbirlerine uygun şekilde genel kurullarını yapabileceği belirtiliyor.

Yüksek Seçim Kurulu, Ankara Baro Başkanlığı Genel Kurulu'nun pandemi nedeniyle yapılamayacağına karar vermişti. Bu karardan sonra İçişleri Bakanlığı'nca 81 il valiliğine barolar ile ilgili genelge gönderildi.

Valiliklere gönderilen genelgede şu ifadeler kullanıldı:

Genelgede 1 Haziran 2021 tarihinden itibaren pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri 22.00-05.00 saatleri arasında; pazar günleri ise cumartesi saat 22.00'den başlayıp pazar gününün tamamını kapsayacak ve pazartesi günü saat 05.00'te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulandığı hatırlatıldı. Ayrıca daha önce illere gönderilen genelge ile dönemsel açıdan zorunluluk taşıyan spor kulüplerinin genel kurulları hariç olmak üzere sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinliklerin 15 Haziran 2021 tarihine kadar ertelendiği anımsatıldı.

Haziran ayı içerisinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan pazar günlerinde genel kurul yapılmasına yönelik bazı barolar tarafından başvurular yapıldığı belirtilen genelgede, 1136 sayılı Avukatlık Kanununun Ek Madde 3’de atıfta bulunularak,

"Seçim yapılacak genel kurul toplantısından en az onbeş gün önce, baro seçimleri için levhaya kayıtlı (…) avukatlar, Türkiye Barolar Birliği seçimleri için de genel kurula barolarca seçilen asıl ve yedek delegeler ile doğal delegeleri belirleyen liste, toplantının gündemi, yeri, günü, saati ile çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirten bir yazı ile birlikte üç nüsha olarak o yer ilçe seçim kurulu başkanı olan hakime verilir. (…) Toplantı tarihleri, gündemde yer alan diğer konular göz önünde bulundurularak görüşmelerin bitimine göre seçimlerin ilçe seçim kurulu başkanının gözetiminde yapılması sağlanır. Üye sayısı dörtyüzü aşan barolarda görüşmeler cumartesi günü sonuçlandırılır ve seçimlere pazar günü dokuzda başlanır ve oy verme işi saat onyedide sona erer." hükmü hatırlatıldı.

ysk.jpg

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Ankara il Hıfzıssıhha Kurulu kararı uyarınca, Ankara Barosu Başkanlığı'nın genel kurulu ve organ seçimlerinin yapılamayacağına karar verdi. YSK Başkanı Muharrem Akkaya imzalı kararda, hıfzıssıhha kurulunun tüm etkinlikleri 15 Haziran'a kadar ertelemesi gerekçe gösterildi.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

"Ankara İl Hıfzısıhha Kurulu'nun 1 Haziran 2021 tarihli 2021/3 sayılı kararı ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının genel kurulları dahil yapacakları her türlü etkinliklerin 15 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenmesine karar verildiğinden 12-13 Haziran 2021 tarihinde Ankara Baro Başkanlığı Genel Kurulu'nun yapılamayacağı gibi 20 Haziran 2021 tarihinde de sokağa çıkma kısıtlaması olduğundan bu tarihte organ seçimlerinin yapılamayacağına karar verilmiştir"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN