İlber Ortaylı kimdir? 30 Ağustos açıklamasıyla gündemde

İlber Ortaylı kimdir? 30 Ağustos açıklamasıyla gündemde

"İlber Ortaylı kimdir? nereli ve kaç yaşındadır?" soruları 30 Ağustos tartışmaları ile yeniden gündeme geldi. Sevilen Tarihçi İlber Ortaylı araştırılmaya devam ediliyor. İşte 72 yaşındaki İlber Ortaylı hakkında merak edilenler ve Ortaylı biyografisi...

Tarihçi İlber Ortaylı 30 Ağustos'la ilgili, "30 Ağustos, Başkumandanlık Muharebesi'nin kazanıldığı, Yunan Orduları'nın dağınık olarak ricata başladığı gündür. 30 Ağustos, Anadolu'dan asla çıkmayacağımızın belgesidir. Birçok ülkede böyle bir tarihî gün yoktur; böylesine değerli bir zafere sahip olanlar da her zaman kutlar." dedi.

Bu açıklama ile gündeme gelen İlber Ortaylı hakkında "İlber Ortaylı kimdir? nereli ve kaç yaşındadır?" sorularının yanıtları araştırılmaya başlandı.

İşte İlber Ortaylı biyografisi...

İLBER ORTAYLI KİMDİR?

72 yaşındaki İlber Ortaylı, 21 Mayıs 1947'de Avusturya'nın Bregenz kentinde doğdu. Göçmen kampında Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak doğan Ortaylı'nın annesinin adı Şefika Hanım, babasının adı ise Kemal Ortaylı'dır.

İlber Ortaylı 2 yaşındayken yani 1949 yılında ailesi ile birlikte İstanbul'a taşındılar. Daha sonra Ankara'ya taşınarak İlber Ortaylı'yı Etlik İlkokulu'nda ilköğretime başlattılar.

Almanca öğrenmesi için kaydettirildiği İstanbul Avusturya Lisesi'nde hazırlık ve ortaokul birinci sınıfı okuduktan sonra Ankara Atatürk Lisesi'ne geçen İlber Ortaylı, Atatürk Lisesi'nden 1965 yılında mezun oldu.

Annesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde görev alan İlber Ortaylı, Rusça'yı, Rusya tarihini ve edebiyatını annesinden öğrendi.

İLBER ORTAYLI'NIN ÜNİVERSİTE YILLARI

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1969) ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirdi. Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde öğrenim gördü. Chicago Üniversitesi'nde master çalışmasını Prof. Halil İnalcık ile yaptı.

"Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler" adlı tezi ile 1974 yılında doktor, "Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu" adlı çalışmasıyla 1979 yılında doçent oldu. 1982 yılında devletin akademik politikalarına tepki olarak görevinden istifa etti.

1981'DE EVLENDİ 1999'DA BOŞANDI

1981 yılında Mersin eski Senatörü Dr. Talip Özdolay'ın kızı Ayşe Özdolay ile evlendi ve bu evlilikten Tuna adında bir kızı oldu. Daha sonra 1999 yılında eşinden boşandı.

PROFESÖRLÜĞÜ VE MAKALELERİ

Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova'da misafir profesör olarak ders verdi, Roma, Sofya, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde seminerler ve konferanslar verdi. Yerli ve yabancı bilimsel dergilerde Osmanlı tarihinin 16. ve 19. yüzyılı ve Rusya tarihiye ilgili makaleler yayınladı. 1989'da Türkiye'ye dönerek profesör oldu. 

1989-2002 yılları arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde İdare Tarihi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapan İlber Ortaylı, 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Tarihi anabilim dalı başkanı oldu.

2004'te Bilkent Üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi olarak görev yapan Ortaylı, Galatasaray Üniversitesi Senato üyesidir. Ayrıca İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı Kapadokya Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti üyesidir.

2004 - TRT 2 ve TRT Türk'te "İlber Ortaylı ile" adlı belgeseli sundu.

2009 - NTV'de "İlber Ortaylı ile Tarih Dersleri" adlı bir program yaptı.

2011 - Bloomberg HT'de "İlber Ortaylı ile Zaman Kaybolmaz" adlı bir program yaptı.

2012 - 2013 - Gazeteci-yazar Mehmet Barlas ile beraber "Her Zaman" isimli bir tarih programı yaptı.

2005-2012 - Topkapı Sarayı Müzesi'nin başkanlığını yaptı.

2012 - Yaş haddinden emekli oldu.

İlber Ortaylı halen Milli Saraylar Bilim Kurulu Başkanı'dır.

Uluslararası Osmanlı Etüdleri Komitesi Başkan yardımcısı ve Avrupa İran Tetkikleri Cemiyeti üyesidir.

ÖĞRENDİĞİ DİLLER

İlber Ortaylı'nın bildiği diller:

Türkçe; ileri seviyede Almanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Rusça; orta seviyede Kırım Tatarca, Slovakça, Romence, Sırpça, Hırvatça, Boşnakça, Arapça, Farsça, Latince, İbranice, Antik Yunanca ve Yunanca.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN