İmkân var merak yok

İmkân var merak yok

Ordu’da Cumaittin Turap, 12 yıl önce Sayacabaşı köyüne tam teçhizatlı bir uzay gözlemevi kurdu. Fakat ilk kez bir köye kurulan gözlemevi de olan ‘Astro Cumali’ ilgisizlikten atıl kaldı. Bilime katkıyı amaçladığını söyleyen Turap “Neden bir bilim adamı buradan çıkmasın” diyor.

Ordu’da yaşayan 72 yaşındaki Cumaittin Turap, çocuklukta başlayan uzay merakını zamanla hobiye dönüştürdü. Hatta bu hobiyi ilerletip Sayacabaşı köyüne bir uzay gözlemevi bile kurdu. Fakat 12 yıl önce kurulan gözlemevi ilgi görmeyince atıl durumda kaldı. Ordu’nun Ulubey ilçesinde yaşayan Cumaittin Turap, 6 yaşında izlediği bir ay tutulması sonucu uzay merakı edindi. 1969 yılında Türkiye’den İsviçre’ye çalışmaya giden ve orada  teleskoplarla yakından ilgilenen Turap, 1994’te Türkiye’ye döndüğünde yanında çok sayıda teleskop vardı. Getirdiği teleskoplarla ilçeye bağlı Sayacabaşı köyüne ‘Astro Cumali Uzay Gözlem Êvi’ni kuran Turap, 12 yıl önce açılan evin ilgisizlik nedeniyle 5 yıldır atıl vaziyette olduğunu söyledi. Turap “İsviçre’den özel getirdiğim teleskoplarla kendi memleketimde kurduğum gözlemevim maalesef ilgisizlik nedeniyle 5 yıldır atıl vaziyette. Burası bugünün parasıyla yaklaşık 600 bin TL’ye mal oldu. Her şeyimi buraya harcadım. İlgisizliğe üzülüyorum. Teleskopları satın almak isteyenler var ancak satmıyorum. Öğrenciler ve öğretmenler gelip uzay merakıyla ilgili tüm bilgileri buradan bakabilir. Valilik, milli eğitim ve üniversiteden böyle bir talep gelirse gözlemevini açacağım. Aksine sahip çıkan olmazsa açmayı düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Gözlemevini kurmak için büyük çaba harcadığını ifade eden Turap “İsviçre’de edindiğim teleskopları Türkiye’ye getirdim ve bunları profesyonelce halka hizmet için sundum. Teleskopun yalnız merceği 56 kilo geliyor. Nemden uzak olması lazım. Ordu Merkez’de olsa bu teleskopla bir şey izlemek mümkün olmaz. Çünkü ortalama rakımın bin metre olması gerekiyor. Gözlemevinin olduğu yerdede rakım bin metre. Ayrıca ormanlık bölge, ışıktan arındırılmış. Onun için Sayacabaşı köyünü seçtim”diye konuştu.

YETER Kİ MANEVİ OLARAK SAHİP ÇIKSINLAR

Gözlemevinde 12 tam otomatik teleskop bulunduğunu kaydeden Cumaittin Turap “Devlet tarafından herhangi bir destek bulamadım. Halbuki bugün burada her türlü imkân var. Aynı zamanda NASA’ya da üyeyim. Örneğin Avusturalya’da güneş tutulması olsa buraya gelip rahatlıkla izleyebiliriz. Bu imkânları buraya getirdiğim halde ne yazık ki destek bulamadım. Benim Milli Eğitim’den, Valilik’ten isteğim; okulların buraya yönlendirilmesi. 5 senedir burayı kapalı tutuyorum. Manevi olarak sahip çıkan olmazsa açmayı düşünmüyorum” dedi.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN