İranlı uzmanın öldürülmesinde rol oynayan konsolosa tahliye sonrası dava açılmış

İranlı uzmanın öldürülmesinde rol oynayan konsolosa tahliye sonrası dava açılmış

Türkiye'ye kaçan İranlı siber güvenlik uzmanının öldürülmesinde rol oynayan İran'lı diplomat tahliye edilip Türkiye'den ayrıldı. Ardından ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle hakkında dava açıldı

İran'dan kaçarak Türkiye'ye gelen siber güvenlik ve İHA uzmanı Mesud Molavi Vardanjani'nin 14 Kasım 2019'da İstanbul Levent'teki Kanyon AVM civarında öldürülmesinde rol oynayan İran'ın eski İstanbul 2. Konsolosu Reza Nasırzade'nin tahliye edildikten sonra hakkında dava açıldığı öğrenildi.

Söz konusu cinayet akşamı Vardanjani'nin yanında bulunan arkadaşı Ali Esfanjani esasta İran yönetimine çalışıyordu ve İranlı uyuşturucu baronu Zindaşti'in bahçıvanı Abdulvahap Koçak'a cinayette yardımcı oldu.

Cinayet üzerinde çalışan İstanbul polisi ile MİT Ali Esfanjani'yi İran'a kaçıran Siyavash Shalamzar'ın kaçış planını itiraf etmesi üzerine polis 8 Şubat 2021'de İran'ın eski İstanbul 2. Konsolosu Reza Nasırzade'yi İstanbul Havalimanı'ndan kaçmaya çalışırken yakaladı. Gözaltına alınan Nasırzade tutuklanarak Maltepe Cezaevi'ne konuldu.

Sözcü'den Yusuf Demir'in haberine göre 1 Nisan 2021'de konsolosun tahliyesini istedi. Savcı yazısında, İran'dan birden fazla nota geldiğini ve şüphelinin diplomatik pasaportu bulunduğunu, adresinin de İstanbul Başkonsolosluğu olduğunu vurguladı. Mahkeme, savcının talebini reddetti. Ancak aynı gün verdiği kararla, sürecin soruşturma aşamasında olduğunu, isterse savcının re'sen serbest bırakma kararı verebileceğini belirterek topu tekrar savcıya attı. Savcı, aynı gün Nasırzade'nin tahliye kararını imzaladı.

Aynı savcı, 14 Nisan 2021'de mahkemeye sunduğu iddianamesinde, Nasırzade hakkında, tasarlayarak kasten adam öldürmek ve azmettirmek suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi. İddianame kabul edildi ve Nasırzade sanık sıfatıyla yargılanmaya başladı. Ancak davanın iki numaralı sanığı çoktan Türkiye'den ayrılmıştı.

Muhammed Reza Nasırzade ile İranlı suç örgütü lideri Naji Şerif Zindaşti'nin de aralarında bulunduğu 5'i Türk 11'i İranlı 16 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı. Bu davanın bir numaralı sanığı Zindaşti de başka bir davadan 5 Nisan 2018'de yakalanmış, 11 Ekim 2018'de eski AK Parti milletvekilli Burhan Kuzu'nun da adının karıştığı skandal kararla tahliye edilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN