İstanbul Sözleşmesi davasında karar günü: Danıştay’ın bu hukuksuzluğa dur demesini bekliyoruz

İstanbul Sözleşmesi davasında karar günü: Danıştay’ın bu hukuksuzluğa dur demesini bekliyoruz

Türkiye'nin çekilmesi İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptaline ilişkin bugün Danıştay'da görülecek davada karar bekleniyor. Duruşma öncesi, dava için orada olan onlarca kadından biri olan TMMOB Kadın Çalışma Grubu Başkanı Buket Çelik, "Kadına yönelik şiddeti ve şiddeti tolere eden politikaları tolere etmiyoruz" derken CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka da "Danıştay’ın bu hukuksuzluğa dur demesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İstanbul Sözleşmesi'nin feshinin iptaline ilişkin Danıştay'da görülen davada bugün karar çıkması bekleniyor. Dava öncesi, İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak için Danıştay’a gelen başvurucular, kadın örgütleri, siyasi parti temsilcileri açıklama yaptı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, "Yalnızca varlığı değil, sözleşmenin tüm basamaklarının hayata geçirilmesi için mücadelenin tam da içinde kız kardeşlerimizle birlikte mücadele edeceğiz" derken; TMMOB Kadın Çalışma Grubu Başkanı Buket Çelik, "Kadına yönelik şiddeti ve şiddeti tolere eden politikaları tolere etmiyoruz" diye konuştu. Davacılardan Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması da "Bugün buraya sözleşmeden çekilme kararının hukuksuz olduğunu Danıştay hakimlerinden duymaya geldik, iptal kararının verilmesini ve kararın hemen bugün açıklanmasını talep ediyoruz" açıklamasını yaptı.

'DANIŞTAY'IN BU HUKUKSUZLUĞA DUR DEMESİNİ BEKLİYORUZ'

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka da "Kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi tek adam tarafından feshedildiğinde, Resmi Gazete’de yayınlandığında tarihler 21 Mart 2021’i gösteriyordu. O günden sonra birçok kişi, kurum Danıştay’a başvuruda bulundu. Danıştay’ın 3 ay 10 gün bu hukuksuzluğa dur emek için zamanı vardı ama demedi; o günden bugüne 500 kız kardeşimiz katledildi. Bizler o günden beri buradaydık; CHP’nin Türkiye’nin dört bir yanında gelen Kadın Kolları ile buradayız. Artık bugün Danıştay’ın bu hukuksuzluğa dur demesini bekliyoruz. Ve şu da bilinsin; kadınlara sürtük diyenlerin burnunu ilk seçimlerde sürteceğiz" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Sözleşmesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Türkiye Cumhuriyeti bakımından 20 Mart 2021'de feshedildi. Gece yarısı Resmi Gazete'de yayınlanan kararla Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesi kadınların tepkisini topladı. Danıştay'a çok sayıda çekilme kararının iptaline ilişkin dava açıldı.

Danıştay 10. Dairesi, 29 Haziran 2021'de yürütmenin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetti, bu karara yapılan itirazın da 18 Kasım 2021'de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından reddine karar verildi.

Sözleşmeden çekilme kararının iptali talepli açılan 10 davayı birleştirerek 28 Nisan'da duruşma yapan Danıştay 10. Dairesi, aynı konudaki 60'a yakın davayı da 20'şerli gruplar halinde üç ayrı duruşmada ele almayı kararlaştırmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN