İstanbul'da kapı kapı seçim

İstanbul'da kapı kapı seçim

YSK’nın, tartışması bitmeyen bir kararla tekrar yenilenmesine hükmettiği İstanbul seçimleri için partiler de yeni stratejiler belirliyor. Neredeyse bütün partiler miting ve kalabalık çalışmalardan ziyade sandığa gitmeyen seçmenlere bire bir ulaşmayı ve kapı kapı dolaşarak ikna yöntemini yeni seçimin çalışmalarında ilk maddeye yazmış durumda.

YSK’nın hala tartışılan bir kararla  İstanbul seçimlerini yenilemesi ile ilgili tartışmalar sürerken partiler bir yandan da seçim çalışmaları için yol haritası oluşturmaya başladı. Türkiye’nin ‘en büyük yerel yönetimi’ için büyük bir yarışın yaşanacağı kesin. Çalışmalarını genel seçim gibi planlayan tüm partiler yapılacak çalışmalarının ilk adımına seçmenle bire bir ileşitimi yazmış durumda. Miting, kalabalık organizasyonlar yerine kapı kapı dolaşmayı hedefleyen partiler 31 Mart’ta sandığa gitmeyen 1 milyon 700 bin seçmene ulaşarak ikna etmeyi hedefliyor. 

19-05/13/ekran-resmi-2019-05-13-020452.png

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında geçtiğimiz hafta içinde İstanbul İl Teşkilatı’nda yapılan toplantıda 23 Haziran seçimlerinin yol haritası masaya yatırıldı. AK Parti kurmayları yenilecek seçimler için İstanbul’a çıkarma yapacak ve seçim çalışmalarında ilk hedef AK Partili küskünler olacak. İlçede AK Parti’ye oy veren, büyükşehirde ise sandığa gitmeyen, boş oy atan ya da CHP’ye verdiği tahmin edilen küskün seçmenlerin yoğun olduğu bölgeler tek tek tespit edildi. Çalışmalar, İstanbul teşkilatı tarafından öncelikli olarak buralara yoğunlaşacak. Erdoğan da kampanya sürecinde yoğun bir İstanbul programı yapacak. Bu süreçte İstanbul’a büyük göç veren illerin AK Partili il başkanları da İstanbul kampanyasına destek verecek. AK Parti’nin İstanbul adayı Binali Yıldırım ile İl başkanlığı arasındaki uyumsuzluğun teşkilatı da etkilediği yorumları yapılırken yeni seçim döneminde birlikte çalışmaların artırılması bekleniyor. İstanbul seçimleri ile ilgili koordinasyonun ise Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’de olması bekleniyor.  

Seçimler için strateji belirleme çalışmalarını sürdüren CHP’de, mitingler yerine mahalle toplantıları ağırlıkta olacak ve birleştirici bir dil kullanılmasına özen gösterilecek. İstanbul seçiminde kampanya sloganının “Her şey çok güzel olacak” olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Parti, “Ekrem İmamoğlu CHP’nin değil 16 milyon İstanbullunun adayı” söylemini de kampanyada kullanacak. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerel seçim döneminde olduğu gibi yine miting şeklinde program yapmayacağı, mahalle toplantıları ile sivil toplum kuruluşlarıyla yapılacak toplantılarda konuşması öngörülüyor. Sosyal medya ağlarını etkin kullanması beklenen CHP’de seçim çalışmasının ağırlığı Ekrem İmamoğlu’na bırakılacak. CHP İstanbul örgütünün seçmen bilgileri listesi üzerinden oy vermeyen seçmene ulaşması planlanıyor. Parti kulislerinden yansıyan bir diğer bilgiye CHP propaganda çalışmalarının ağırlığını da sandığa gitmeyen AK Partili kararsız seçmene ulaşma noktasında kullanacak. AK Partili seçmenin ikna edilerek İmamoğlu’na oy vermesi istenecek. Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun kampanya çalışmalarına başlamadan önce İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile de bir araya gelmesi bekleniyor.       

MHP de İstanbul için genel değil küçük gruplar üzerinden strateji geliştirecek. Genel Başkan Devlet Bahçeli, İstanbul’da çok sayıda hemşehrisi olan 15 ilin il başkanlarıyla görüşerek “Yatağınızı, yorganınızı alın. İstanbul’da çalışmalara başlayın. Gerekirse uyku nöbeti tutun” talimatını verdi. Geçtiğmiiz hafta içinde Sivas, Kastamonu, Ordu, Giresun, Tokat, Samsun, Erzurum, Malatya, Trabzon, Sinop, Erzincan, Rize, Kars, Ardahan ve Mardin’in il başkanlarıyla bir araya gelen Bahçeli “YSK seçimleri yenileme kararı alırsa, mitili İstanbul’a atacağımı söylemiştim. Siz de şimdi yatağınızı, yorganınızı alın, İstanbul’da çalışmalara başlayın. Gerekirse uyku nöbeti tutun” dedi. Bahçeli, il başkanlarından “Seçmenleri küstürmeme ve tüm eleştirileri dinleyerek, eleştirileri dikkate almaları” yönünde de talimat verdi. 

DSP YARIŞTAN ÇEKİLDİ

DSP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Muammer Aydın, 23 Haziran’da yapılacak seçimlerde belediye başkanlığı adaylığından istifa ettiğini açıkladı. Aydın sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı istifa açıklamasında “Bugün itibariyle DSP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığından istifa etmiş bulunmaktayım” dedi. Aydın’ın duyurusunun ardından açıklama yapan DSP lideri Önder Aksakal da “YSK hukuksuz şekilde sandık kurullarını gerekçe göstererek yenilenmesine karar verdi. Böylesi bir kanunsuzluğa DSP olarak sessiz kalamayız bu yüzden İstanbul adayımız çekildi. Yeni bir aday gösterilmiyor” dedi. Aksakal YSK’nın bugün yapacağı toplantıda ilçe seçimleri ve belediye meclisi seçimlerinin de yenilenmesi kararını vermesi gerektiğini söyledi.
 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN