İstanbul'daki lodos faciasında acı bilanço: 4 kişi öldü

İstanbul'daki lodos faciasında acı bilanço: 4 kişi öldü

Meteorolojinin 'turuncu' alarm verdiği İstanbul'da etkili olan şiddetli fırtına nedeniyle hayat felç oldu. Birçok binanın çatısı ve dış kaplamaları uçtu, ağaçlar devrildi. Teleferik ve deniz otobüsü seferleri iptal edildi. Kentteki lodos bilançosuna ilişkin İBB ve Valilikten açıklama geldi. İBB, 2 kişinin hayatını kaybettiğini duyururken Valilik bu sayıyı 4 olarak açıkladı, 3'ü ağır olmak üzere 19 kişi de yaralandı.

Meteoroloji yetkililerinin 'turuncu' alarm verdiği megakentte tam fırtına, sabah saatlerinden itibaren etkili olmaya başladı. Şiddetli lodos akşam saatlerine doğru etkisini artırdı. İstanbul'un birçok ilçesinde evlerin çatıları uçtu, dış kaplamalar söküldü, ağaçlar devrildi.

Megakenti etkisi altına alan lodosun bilançosu ise acı oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamalarda can kayıpları ve zarar ortaya çıktı.

İBB: 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İBB, etkili olan lodos nedeniyle 2 kişinin öldüğünü, 33 çatının uçtuğunu, 192 ağacın devrildiğini, 232 tehlike arz eden parçanın düştüğünü, 52 trafik ışığı ile yön tabelasının devrildiğini ve 12 aracın hasar gördüğünü açıkladı.

moso.jpg

İBB'nin açıklaması şöyle:

"İstanbul'da Cumartesi gününden itibaren etkili olmaya başlayan lodos fırtınası, kent genelinde sıkıntılara neden oluyor. Rüzgâr güneyli yönlerden zaman zaman kuvvetli şekilde etkili olurken, beraberinde aralıklı sağanak yağmur geçişleri yaşandı. Bugün sabah saatlerinden itibaren kuvvetli lodos yönlü rüzgâr, şiddetini arttırarak zaman zaman saatte 100 kilometrenin üzerine çıktı. Esenyurt çatı uçması nedeniyle yaralan ve hastaneye sevk edilen 2 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Devam eden fırtına ile beraber aralıklarla yer yer kuvvetli sağanak yağmur geçişleri yaşanıyor. Fırtına nedeniyle 33 çatı uçtu, 192 ağaç devrildi, 232 tehlike arz eden parça düştü, 52 trafik ışığı ve yön tabelası devrildi, 12 araç hasar gördü.

lala-001.jpg

İBB EKİPLERİ TEYAKKUZDA

Teyakkuzda olan İBB Ekipleri, olaylara hızla müdahale ediyor. Şehir Hatlarının deniz ulaşım seferlerinde olumsuz hava koşulları nedeniyle aksamalar yaşanıyor. Kuvvetli fırtına öncesi hali hazırda bekleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri (İtfaiye, Park Bahçeler, Zabıta, Yol Bakım, İBB Trafik, Çevre Koruma, İETT, Metro İstanbul ve 153 Yerinde Çözüm) alınan ihbarlara hızla müdahale ediyor.

1111.jpg

BİRÇOK ULAŞIM ARACINDA SEFERLER İPTAL

Topkapı-Mescid-i Selam Tramvayı'nda katener (enerji) teline dış alandan gelen cisim düşmesi nedeniyle enerji kesintisi yaşandı. Seferler Topkapı-50. Yıl Baştabya istasyonları arasında yapılıyor. Hatta İETT otobüsleri ile ring seferleri yapılıyor. Maçka-Taşkışla ve Eyüp-Piyer Loti teleferik hatları da kuvvetli fırtına nedeniyle işletmeye kapatıldı.

Tehlike arz eden olaylarda mahsur kalan 9 kişi İBB İtfaiyesi tarafından kurtarıldı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde olumsuz hava koşulları nedeniyle zaman zaman trafik iki yönlü olarak tek şeritten sağlanıyor. İstanbul Boğazı ise gemi geçişi trafiğine kapatıldı.

İBB Komutalarına ve 153 Çözüm Merkezine fırtına nedeniyle il genelinden 521 ihbar geldi. İBB ekipleri tarafından tüm ihbarlara müdahale edildi. Bölgelerden gelen ihbarlara ekiplerin müdahale çalışmaları devam ediyor."

222.jpg

VALİLİK: 4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İstanbul Valiliği ise İBB'nin 2 olarak duyurduğu can kaybını 4 olarak açıkladı. Valilik açıklamasına göre, 3'ü ağır olmak üzere toplam 19 kişi de yaralandı.

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul'da bugün sabah saatlerinden itibaren etkili olan kuvvetli lodostan kaynaklanan olumsuz hava koşulları nedeniyle AFAD verilerine göre 1'i yabancı uyruklu, 3'ü vatandaşımız olmak üzere maalesef 4 can kaybı yaşanmış; 3'ü ağır, 19 vatandaşımız da yaralanmıştır. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar dileriz. 112 Acil Çağrı Merkezine yapılan tüm çağrılara ilgili kurumlarımızın ekipleri tarafından ivedilikle müdahale edilmekte ve çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülmektedir."

333.jpg

ESENYURT'TA FECİ OLAY

İstanbul'un Esenyurt İlçesi Bağlarçeşme Mahallesinde 8 katlı apartmanın çatısı şiddetli rüzgar nedeniyle koparak uçtu. Bu esnada yolda yürüyen anne Elif Şanver ile çocuğu, 4 kişi kopan çatının altında kaldı.

asa.jpg

Şanver, olay yerinde yaşamını yitirirken, çocuğu hastaneye kaldırıldı. Bu arada görgü tanıkları annenin çatının üzerlerine düşeceğini farkederek son anda korumak için çocuğunun üzerine kapandığını anlattı.

moso-001.jpg

Olayın meydana geldiği noktaya çıkan cadde ve sokaklar güvenlik nedeniyle yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Fırtına etkisini sürdürmeye devam ediyor.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA'DAN LODOS'TA SON DURUM AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, lodosun vurduğu İstanbul başta olmak üzere Bursa ve Bolu'da yaşanan son durumla ilgili açıklama yaptı.

İşte Koca'nın açıklamaları:

MARMARA BÖLGESİNDE YAŞANAN LODOS FIRTINASINDA; İstanbul, Bursa ve Bolu’da maddi hasar ve yaralanma meydana gelmiş, İstanbul Esenyurt, Arnavutköy, Avcılar ve Başakşehir ilçeleri yoğunlukta olmakla bazı ilçelerimizde afet olayları yaşanmıştır.

Saat 17.30 itibarı ile afette son durum: Olayda 38 kişi yaralanmış, 4 kişi ise hayatını kaybetmiştir. Yaralılar, olay yerine görevlendirilen 112 ambulanslarımız ile hastaneye nakledilmiştir.

Olay olan illerde 24 adet 112 Ambulansı, 3 adet UMKE Timi ile 87 sağlık personeli görev başındadır. Bölge halkına ve bütün ülkemize başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor.

AFAD: ZORUNLU OLMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAYIN

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İstanbul'da etkisi süren ve meydana gelen kazalarda 4 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan lodos hakkında, "Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamasını önemle rica ederiz" uyarısında bulundu.

AFAD, İstanbul'da etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle yaşanan kazalarda 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 19 kişinin de yaralandığını duyurdu.

AFAD'ın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İstanbul'da etkili olan ve hızı zaman zaman 100 kilometreyi geçen şiddetli rüzgar nedeniyle yaşanan kazalarda 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 19 vatandaşımız yaralanmıştır. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamasını önemle rica ederiz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN