İsyan ettiren erteleme: Alperen yasası başka bahara

İsyan ettiren erteleme: Alperen yasası başka bahara

3 yaşındaki Alperen’in okul servisinde ölümü sonrası üç bakanlık güvenlik yönetmeliği hazırladı. Ancak 2017’de yayımlanan çalışma yine kağıt üstünde kaldı. Servisçilere tanınan 1 yıllık süre ‘artan maliyet’ gerekçesiyle önce 3 Eylül 2019’a sonra da 2020’ye uzatıldı. Acılı baba isyan etti: Oğlumun ölümü yetmedi mi?

İzmir Çiğli’de 17 Ağustos 2017 tarihinde evinden alındıktan sonra anaokulu servisinde unutulan Alperen Sakin’in hayatını kaybetmesinin ardından, okul servis araçları yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Düzenlemeyle okul servis araçlarına üç nokta emniyet kemeri zorunluluğu, her koltuğa oturmaya duyarlı sensörlü sistemler konulması, beyaz cam dışında cam kullanılmaması gibi yenilikler getirildi. Ancak değişikliğin hayata geçmesi 2020 yılının eylül ayına kadar uzatıldı.

19-08/04/ekran-resmi-2019-08-04-011530.png 

Minik Alperen’in babası Serkan Sakin ise bu duruma tepki gösterdi. Kızının, şoförlerin okul servislerinde kontrolü sağlayan sistem geliştirdiğini belirten Sakin “Oğlumuz öldükten sonra kızımın servis araçları için geliştirdiği proje 120 TL’ye mal olurken ve bu da can kurtarırken, daha yüksek meblağlara mal olan bir proje geliştirmeye çalıştılar. Bu da bütün servis sahiplerinin bütçelerini aştı. Ama en azından 120 TL tutan projeyi hayata geçirselerdi, herkes yapabilirdi bunu. Bütün servis şoförleri bunu kullanabilirdi. Sonuçta can kurtarıyor mu, kurtarıyor. Oğlumun ölümü yetmedi mi?” Oğlunun ölümünün ardından kendilerini toparlayamadıklarını ve mahkeme kapılarında sürüklenmekten bıktıklarını anlatan Sakin, “Bayramlarda evladımızın mezarına gidip, mezar taşını öpmekten yorulduk. Bu durum bizim acımızı dindirmiyor. Bu ülkenin evlatlarına verilen değer bu olmamalı. Bir can parayla ölçülemez. Bir an önce servis yönetmeliğinin hayata geçmesi lazım. Artık gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz” diye konuştu. İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı da, bu yönetmeliğin uygulanmasının pek de mümkün olmadığını savundu.

19-08/04/ekran-resmi-2019-08-04-011518.png

KARAR geçen yıl yapılan ilk ertelemeyi de gündeme getirmişti.

Bostancı, dünyada örneği olmadığını belirttiği düzenleme için şunları söyledi: “Servislerde 22 yaşını doldurmuş, en az lise mezunu ve bu işin eğitimini alan kişiler çalışıyor. Bu kişiler işini layıkı ile yerine getirirse, sorun yaşanmaz. Bugüne kadar oda bünyesine kayıtlı servis araçlarında bu tür olaylar hiç yaşanmadı ama o okulun ne çalışma ruhsatı var, ne çocuk servise kayıtlı, ne araç okul servis aracı. Servis taşımacılığı ile alakası yok ama olay bize mal edildi.” Bostancı, tüm taraflardan görüş alınarak yönetmeliğin tekrar değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN