İzmir Bornova'da heyelan: 10 evde hasar oluştu, bir ev tamamen yıkıldı

İzmir Bornova'da heyelan: 10 evde hasar oluştu, bir ev tamamen yıkıldı

İzmir'de meydana gelen heyelanda 10 ev hasar görürken 1 ev tamamen yıkıldı. 1 gündür bölgede meydana gelen toprak kayması nedeniyle İzmir Bornova ilçesinde heyelan meydana geldi. Yaklaşık 10 evde hasar oluşurken, bir ev tamamen yıkıldı. Zarar gören evlerde yaşayan insanlar tahliye edildi. Peki toprak kayması ve ya heyelan nedir? Neden meydana gelir? İşte konu hakkındaki ayrıntılar...

Yaklaşık 10 gündür İzmir Bornova'da yaşanan toprak kayması sonrasında heyelan meydana geldi. Yaşanan heyelanda 10 ev kullanılmaz hale gelirken 1 ev tamamen yıkıldı.  Bornova ilçesi Eğridere Mahallesi Ardıç sokakta heyelan meydana geldi. 10 gündür bölgede toprak kayması meydana geldiği belirtidi. Yaşanan heyelan nedeniyle 10 evde hasar oluştu, bir ev tamamen yıkıldı. Zarar gören evlerde yaşayan insanlar tahliye edildi. Paniğe neden olan olay nedeniyle sağlam evlerde yaşayan ev sakinleri evlerine giremedikleri öğrenildi. Peki toprak kayması neden olur? Heyelan nedir? İşte Heyelan ve İzmir Bornova'da yaşananlar hakkındaki ayrntılar...

Heyelan nedeniyle bazı yollar kapanırken bazıları ise kullanılamaz hale geldi. Elektrik ve su hatlarında oluşan hasar nedeniyle mahalleye elektrik ve su verilemediği bildirildi. Yaşanan olayda can kaybı veya yaralı olmazken, mahallede maddi hasar meydana geldi.

19-02/16/izmir-bornova-heyelan.jpg

"DEVLETİMİZDEN YARDIMLARINI BEKLİYORUZ"

Meydana gelen heyelan nedeniyle evinde çıkmak zorunda kaldığını ve mağdur olduğu belirten Murat Boğaziçi, "Köyümüzün son hali, son durumu ortada. Biz burada çok mağduruz. Devletimiz büyüktür. Her yere kolu uzanır. Bunu biliyoruz, görüyoruz ve duyuyoruz. Devletimizden yardımlarını bekliyoruz. Yaklaşık iki haftadan beri ufak ufak çatlamalar vardı ama şuanda son durum üç gün içerisinde çok büyüdü. Evlerimiz ve ahırlarımız yıkıldı. Yollarımız kapandı. Elektrik ve sularımız kesildi. Şuanda bazı kişiler evlerinde kalıyor. Kalmak mecburiyetinde kalacak başka yerleri yok. Ama inşallah devletimiz en kısa zamanda elini uzatacaktır. Herkes tedirgin. Belediyemiz bizimle ilgilenmiyor. Bu durumdan da şikâyetçiyiz. Belediye geliyor bize herhangi bir şey söylemiyor. Bir şey yapmadan gidiyor. Şuan da bizim hayvanlarımız damlarda kaldı. Eşyalarımız evlerde kaldı.Biz akrabalarımızın yanına sığındık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Sağ olsun kaymakam bey geldi. Kiraya gidin kiranızı karşılayacağız dedi ama bundan sonraki süreç nasıl olacak merakla bekliyoruz" şeklinde konuştu. 

Devletten yardım beklediklerini dile getiren bir başka bölge sakini Nazip Boğaziçi ise "Bölge kayması var şuan burada. Müteahhit yer aldı burada oraları kazdılar daha sonra yer kaymaya başladı. Daha önce burada böyle bir şey olmuyordu. Kazdılar yerleri yerler oynamaya başladı. 10 tane ev hasar aldı. Yaklaşık 10 gündür durum böyle burada.Millet nereye gideceğini şaşırdı. Sürekli kayıyor yerler. Bizde elektriksiz kaldık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Devletten destek bekliyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, bölgeye gelen Bornova Kaymakamı Fatih Gezer ve AFAD ekipleri incelemelerde bulundu.

19-02/16/heyelan-nedir.jpg

HEYELAN NEDEN OLUR? 

Heyelan bir diğer adıyla toprak kayması, hem canlıların hayatında hem de topoğrafyada derin izler bırakıyor. Toprak kayması, Türkiye'de özellikle Karadeniz Bölgesi’nde görülüyor. 

Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yer çekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir. Kayalardan, döküntü örtüsünden veya topraktan oluşmuş kütlelerin, çekimin etkisi altında yerlerinden koparak yer değiştirmesine heyelan denir. Bazı heyelanlar büyük bir hızla gerçekleştikleri halde bazı heyelanlar daha yavaş gerçekleşirler. Heyelanlar yer yüzünde çok sık meydana gelen ve çok yaygın bir kütle hareketi çeşididir. Aşınmada önemli rol oynarlar. Büyük heyelanlar aynı zamanda topoğrafyada derin izler bırakırlar. Türkiye'de en fazla görülen yerler Karadeniz Bölgesinde özellikle Doğu Karadeniz şerididir.

Eğimlerin fazla olduğu sahalarda heyelan riski artmaktadır. Bazı sahalarda fay yamaçları dik eğimlerin oluşmasına neden olarak heyelanları kolaylaştırırlar. Yine insanlar kanallar ve yollar açarak ya da yol ve maden kazılarından çıkan toprakları denge açısına erişmiş bulunan yamaçlar üzerine atarak heyelan oluşumuna neden olan koşulları hazırlarlar. Gevşek unsurların denge açısını herhangi bir nedenle aştığı durumlarda heyelan oluşur. Toprağın çökmesidir.

HEYELAN TİPLERİ

Genel olarak heyelan terimi ile açıklanan bu hızlı kütle hareketleri asıl heyelanlar, göçmeler ve toprak kaymaları olmak üzere üç gruba ayrılabilirler.

19-02/16/heyelan.jpg

ASIL HEYELANLAR

Bunların oluşumunda su, hazırlayıcı bir rol oynar. Fakat asıl heyelan kütlesi, su ile hamurlaşmış halde değildir. Kuru bir kütle halinde, fakat kaymaya uygun bir zemin üzerinde yer değiştirmiştir. Bu tip heyelanlar Türkiye'de sık sık oluşurlar. Bu heyelanların en büyük olanları, genellikle bol yağışlı ve dik eğimli sahalarda, özellikle kuvvetle yarılmış, nemli ve litoloji bakımından da elverişli olan Kuzey Anadolu dağlık alanında oluşmuştur. Geyve, Ayancık, Sinop çevresi, Maçka, Of-Sürmene ve Trabzon-Sera heyelanları bunların başlıcalarındandır.

Sera Heyelanı, Trabzon şehrinin 10 km kadar batısında Sera Köyü yakınlarında 1950 yılında oluşmuştur. Heyelanın oluşmasından bir hafta kadar önce, Sera vadisinin dik yamaçlarında derin yarıklar oluşmuş, topoğrafya küçük ölçüde bazı değişikliklere uğramıştır. Fakat asıl heyelan, birkaç dakika gibi kısa bir zaman içinde ve şiddetli bir gürültü ile birlikte oluşmuştur.

Bir kısmı akış şekilleri gösteren, fakat asıl olarak kayma yüzeyleri boyunca yer değiştiren kütlenin ortalama uzunluğu 650 m. genişliği 350 m., kalınlığı ise 65 m. kadardır. Böylece Sera heyelanı sonucunda 15 milyon m³ hacminde kaya ve döküntü yer değiştirmiştir. Bu heyelan kütlesi Sera deresinin vadisini tıkamış ve burada 4 km. uzunluğunda, ortalama 150 m. genişlikte ve 55 m. derinliğinde oldukça büyük bir set gölü oluşmuştur.

Araştırmalar, bu heyelanın oluşumunda normalden daha fazla yağışlı geçen kış mevsimi ile karların hızla erimesine neden olan Föhn karakterinde güney rüzgarlarının etkisi olduğunu göstermektedir. Bu yolla zemine çok fazla oranda su sızmıştır. Zaten bu sahada çözülme çok derinlerde olduğu gibi, andezitik kayalar ve yastık lavlar derin diyaklazlarla yarılmış, aralarındaki bağlar gevşektir. Bu durum, su ile doygunlaşan arazinin kaymasını ayrıca kolaylaştırmıştır. Bundan başka, yamaç eğimlerinin çok fazla olması ve özellikle Sera deresinin yamacın alt kısmını oyması heyelanın oluşumunda rol oynamış olmalıdır.

19-02/16/heyelan-nasil-olusur.jpg

GÖÇMELER

Heyelanın hareket bakımından farklı bir başka tipini oluştururlar. Bu tip heyelan bir kaşığa benzeyen konkav kopma yüzeyleri boyunca dönerek yer değiştiren kısımlardan oluşur. Kayan kısımlardan her biri, geriye doğru çarpılır. Bunu sonucunda, kayan kütlelerin ilksel eğimleri değişir ve bunların yüzeyleri kopma yarasının bulunduğu tarafa doğru yeni bir eğim kazanır. Yamaçların alt kısımlarının akarsular, dalgalar gibi etkenler tarafından fazla oyulması göçme şeklindeki heyelanların başlıca sebebidir. Fazla oyulmasının asıl sebebi göçlerin ağır hasar vermesidir.

Falezlerin ve yamaçların gerilemesi, menderes halkalarının büyümesi sırasında alttan oyma sürecine bağlı olarak sık sık göçmeler oluşur. Göçmüş kütleler veya bloklar büyük oldukları durumda, bunlar arasında küçük göller veya yamaçlarda taraçalara benzer sahanlıklar oluşur. Küçük ve Büyük Çekmece göllerinin kenarlarında ve bu iki göl arasındaki deniz kıyısı boyunca bu tür göçmelerin tipik örnekleri yaygındır.

HEYELANDAN KORUNMA YOLLARI 

Yamaçlara set yapılması, kütlenin kaymasına neden olan kısmının kazılması, Zemin sertleştirilmesi, İstinat Duvarı yapılması, ağaç dikilmesi vb.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN