İzmir'de tekne faciası: 9 ölü onlarca kayıp

İzmir'de tekne faciası: 9 ölü onlarca kayıp

İzmir'in Karaburnu ilçesinde göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu 9 kişi hayatını kaybederken 25 göçmenin bulunması için arama çalışmaları sürüyor. Kazanın ortaya çıkmasını sağlayan Iraklı annenin 28 saat denizde yüzerek kıyıya ulaştığı ortaya çıktı. Anne kayıp 5 çocuğu ve eşi için teşhis yaparken polislerin yardımıyla ayakta durabildi.

İzmir’in Karaburun ilçesinde, göçmenleri taşıyan teknenin alabora olması sonucu yaşanan faciada ölü sayısı 9’a çıktı. Onlarca kişi ise hala kayıp. 

Sahil Güvenlik Komutanlığından yapılan açıklamada, "İfade veren göçmen dışında 7 düzensiz göçmenin karada, 2 düzensiz göçmenin ise denizde olmak üzere toplam 9 düzensiz göçmenin cansız bedenine ulaşılmıştır. Kayıp olduğu değerlendirilen yaklaşık 25 düzensiz göçmenin bulunması maksadıyla arama kurtarma faaliyetlerine halen devam edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

18-10/10/resimid_10628935.jpg

Halen kayıp olduğu değerlendirilen 25 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor. Batan tekneden tek sağ kurtulan 30 yaşındaki Iraklı Mıhabat İsmael Ali'nin 28 saat suda kaldığı ve 5 çocuğuyla eşini kaybettiği öğrenildi.

BİR TEK O KURTULDU

Olay, dün gece meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, saat 23.54’te üzerinde can yeleği bulunan ve bütün kıyafetleri ıslak olan Irak uyruklu bir kadın, Karaburun İlçe Jandarma Komutanlığına ulaşarak yardım istedi. İfadesinde 8 Ekim tarihinde saat 20.00 sularında bir tekne ile denize açıldıklarını, denize açıldıktan kısa bir süre sonra teknelerinin su alarak battığını ve kendisinin denizde sürüklenerek Kuyucak Plajı'ndan karaya çıktığını söyledi. Diğer şahısların ise kaybolduğu bilgisini verdi.

Bu ifade üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı 1 korvet, 2 bot ve uçakla hem denizde hem de havada arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Jandarma ve emniyet birimleri de karada çalışmalara destek verdi.

18-10/10/resimid_10628867.jpg

DENİZDE VERDİĞİ YAŞAM SAVAŞINI ANLATTI: 28 SAAT SUDA KALDI 

Dramın ortaya çıkmasına neden olan Iraklı kadının 30 yaşındaki Mıhabat İsmael Ali olduğu belirlendi. Irak'tan başlayıp ölümle biten yolculuklarını anlatan Mıhabat İsmael Ali, 5 çocuğu ve eşiyle 5 Ekim tarihinde Irak'tan önce İstanbul'a geldiklerini, ardından da Yunan adasına geçebilmek için Foça'ya geldiklerini anlattı. Tekneyle 8 Ekim Pazartesi günü saat 20.00 sıralarında Foça'dan denize açıldıklarını, içinde 30-35 kişinin bulunduğunu belirtti. Teknenin aşırı yükten ve dalgaların etkisiyle saat 21.00 sıralarında battığını söyleyen Mıhabat İsmael Ali'nin, "Bende ve çocuklarımda can yeleği vardı, eşimde ise yoktu. Olay esnasında çocuklarımı göremedim. Dalgalar hep sırtımızdan vuruyordu. Eşimle beraber yüzmeye başladık. Dün öğle saatine kadar eşim hayatta kalmayı başardı, ancak dalgalara dayanamadı. Yaklaşık 28 saat suda kaldım. Sonra kıyıya çıkınca da insanlar beni gördü ve hastaneye kaldırıldım" dediği öğrenildi.

18-10/10/e942f4ede5f4a5661e978f2b89dce2ea-1539179032.jpg

ANNEDEN EN ACI TEŞHİS

8 kaçak göçmenin cesedi, ön otopsi için Karaburun Devlet Hastanesi morguna getirildi. Cumhuriyet savcısının hazır bulunduğu ön otopsi sırasında yürek burkan anlar yaşandı. Kaçaklardan, şu ana kadar sağ kurtulan tek kişi olan Iraklı Mıhabat İsmael Ali (30), ölenleri teşhis etmesi için İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden çıkarılıp morga getirildi. Morg girişinde tabutları gören ve olayda da 5 çocuğu halen kayıp olan acılı anne, gözyaşlarına boğuldu. Bu anlarda yaşadığı acıdan ve 28 saat suda kalmanın verdiği bitkinlikten ayakta durmakta güçlük çeken anneye kadın polis yardımcı oldu. Cesetleri bulunan 8 kişiden 2'sinin 9 ve 12 yaşlarında çocuk olduğu öğrenilirken, çocukların Mıhabat İsmael Ali'nin olup olmadığı henüz belirlenemedi.

18-10/10/645a05a263398eb7be159a6d5c8bd44b-1539179424.jpg

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 9 Ekim tarihinde saat 23.54’te üzerinde can yeleği bulunan ve bütün kıyafetleri ıslak olan Irak uyruklu bir kadının İzmir'in Karaburun İlçe Jandarma Komutanlığına giderek yardım talep ettiği bilgisinin alındığı belirtilerek, "Bahse konu şahıstan alınan ilk ifadede, 8 Ekim 2018 tarihinde saat 20.00 sularında bir tekne ile denize açıldıkları, tekne içerisinde yaklaşık 35 kişi oldukları, denize açıldıktan kısa bir süre sonra teknelerinin su alarak battığı ve kendisinin denizde sürüklenerek Kuyucak plajından karaya çıktığı, diğer şahısların ise kaybolduğu öğrenilmiştir. Söz konusu ifadeye istinaden kayıp olduğu değerlendirilen düzensiz göçmenlerin bulunması maksadıyla görevlendirilen 1 Sahil Güvenlik korveti, 2 Sahil Güvenlik botu, 1 Sahil Güvenlik uçağı ve 1 Sahil Güvenlik helikopteri tarafından denizde, jandarma ve emniyet birimleri tarafından ise karada arama kurtarma faaliyetine başlanmıştır" denildi.

Açıklamada, "Müştereken icra edilen arama kurtarma faaliyetleri neticesinde ifade veren göçmen dışında 2 düzensiz göçmenin karada, 2 düzensiz göçmenin ise denizde olmak üzere toplam 4 düzensiz göçmenin cansız bedenine ulaşılmıştır. Kayıp olduğu değerlendirilen yaklaşık 30 düzensiz göçmenin bulunması maksadıyla arama kurtarma faaliyetlerine halen devam edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

İZMİR/İHA 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN