Kadıköy seçim sonuçları 23 Haziran: İmamoğlu Kadıköy oy oranı... Kararsız 61 bin seçmen ne dedi?

Kadıköy seçim sonuçları 23 Haziran: İmamoğlu Kadıköy oy oranı... Kararsız 61 bin seçmen ne dedi?

23 Haziran Kadıköy seçim sonuçları İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın kim olacağına dair belirleyici ilçelerden biri. Oy sayımı sürerken Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım arasında geçen 23 Haziran Kadıköy İBB seçim sonuçlarına göre kimin önde olduğu sorgulanıyor. Peki Kadıköy’de Ekrem İmamoğlu oy oranı kaç? CHP'nin güçlü olduğu Kadıköy’de son durumu son dakika haberleriyle KARAR.COM seçim 2019 sayfasında canlı olarak aktarıyoruz. Son seçimde 61 bin seçmenin kararsız kaldığı ilçede CHP'ye kaç oy gideceği merakla bekleniyor. İşte son dakika 23 Haziran Kadıköy seçim sonuçları ve diğer detaylar...

Sandıklarda oy verme işlemi tamamlandı, oy sayımı sürerken, Kadıköy seçim sonuçları ne olacağı merak ediliyor. 23 Haziran İstanbul seçimlerinde Kadıköy’de tablo nasıl şekillendi? KARAR.COM tüm ilçelerin sonuçları gibi Kadıköy oy oranlarını, son dakika haberleriyle beraber canlı grafiklerle aktarıyor. CHP ile İYİ Parti tarafından kurulan Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu ve AK Parti ile MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım arasındaki yarışının en kritik noktalarından biri bu Kadıköy. Kadıköy İstanbul İBB seçim sonuçlarında hangi partiye kaç oy aldı? 372 bin 371 seçmenin bulunduğu Kadıköy, hangi adaydan yana tercih yaptı? Tüm bu soruların cevabı ve daha fazlasına KARAR.COM seçim 2019 sayfasına aşağıdaki linkten tıklayarak erişebilirsiniz.

KADIKÖY 23 HAZİRAN İBB SEÇİM SONUÇLARI: İMAMOĞLU KAÇ OY ALDI?

31 Mart'taki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Ekrem İmamoğlu 237 bin 707, AK Binali Yıldırım ise 63 bin 135 oy aldı. Şimdi soru; 23 Haziran Kadıköy Ekrem İmamoğlu oy oranı ve 23 Haziran Binali Yıldırım oy oranı yüzde kaç? Seçmenler diğer ilçelerde olduğu gibi Kadıköy için de bu sorgulamayı yapıyor. Saadet Partisi adayının bin 315, BTP adayının 699, TKP adayının 762, Vatan Partisi adayının bin 28, DP adayının 368, DSP adayının 723 oyunun ve kararsızların ne yönde oy kullanacağı bu sorunun yanıtını şekillendirecek. Kadıköy’de yaklaşık 61 bin seçmen sandığa gitmemişti.

"61 bin kararsız seçmenden yüzde kaçının sandığa gitti?" sorusuna çıkacak cevap İmamoğlu'nun İBB yarışındaki durumunu da belirleyecek. 

19-06/21/kadikoy-23-haziran-secim-sonuclari-ekrem-imamoglu-ve-binali-yildirim-oy-orani-kacjpgg.jpg

KADIKÖY SEÇİM SONUÇLARI (31 MART)

31 Mart 2019’da yapılan belediye seçimlerinde de 201 bin 646 oy alan CHP adayı Şerdil Dara Odabaşı, yüzde 65,99 ile belediye başkanlığını kazanmıştı. 59 bin 709 oy alan AK Parti adayı Özgül Özkan Yavuz ise yüzde 19,54 oy oranına sahipti. İYİ Parti yüzde 12,66, Saadet Partisi yüzde 0,59, DSP yüzde 0,44, Vatan Partisi yüzde 0,35, BBP yüzde 0,22 ve diğer adaylar da yüzde 0,20 oy almıştı. Kadıköy 23 Haziran seçim sonuçları için aşağıdaki görsele tıklayabilirsiniz.

19-06/21/secim-sonuclari-icin-tiklayin-1561109036.jpg

23 HAZİRAN İSTANBUL SEÇİMLERİNE İLİŞKİN SON ANKET

İstanbul Ekonomi Araştırma, 23 Haziran öncesi yaptığı seçim anketinin sonuçlarını açıkladı. İstanbul 23 Haziran'da düzenlenecek seçime hazırlanırken, seçime 2 gün kala İstanbul Ekonomi Araştırma ekibi son anketini yayımladı. Açıklanan sonuçlara göre Ekrem İmamoğlu yüzde 52,11, Binali Yıldırım ise yüzde 46,99 oy oranına sahip.

19-06/21/g-1561109086.jpg

SONAR'IN SAHİBİ HAKAN BAYRAKÇI'DAN İSTANBUL ANKETİ AÇIKLAMASI

SONAR Genel Müdürü Hakan Bayrakçı, AK Parti'nin anket yaptırdığı 4-5 şirketin hiçbirinin sonuçları arasında Binali Yıldırım'ı önde gösteren bulunmadığını öne sürerek "Anketlerde sıkıntının sonuçları gözükünce, Cumhurbaşkanı seçimin kaybedileceğini anladıktan sonra kendini ateşe atmadı" ifadelerini kullandı. İktidarın strateji değişikliğinin seçmen iradesine ciddi etkisinin olmadığını söyleyen SONAR Genel Müdürü Bayrakçı dikkat çeken bir iddia öne sürdü.

Tekrarlanan İstanbul seçimine günler kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden sahaya inmesini değerlendiren Bayrakçı, şunları söyledi;

“Birlikte çalıştıkları 4-5 anket şirketi var. Onlardan aldığım havadise göre kendilerine Binali Yıldırım’ı önde gösteren hiçbir anket ulaşmamış”

Bayrakçı, seçime günler kala Erdoğan kozunun da sahaya sürüldüğünü, ancak bu strateji değişikliğinin seçmen nezdinde önemli bir etkisinin olmadığını ifade etti.

31 Mart sonrası Erdoğan’ın prestij kaybetmemek adına miting yapmaktan geri durduğunu belirten Hakan Bayrakçı, “Birlikte çalıştıkları 4-5 anket şirketi var. Onlardan aldığım havadise göre kendilerine Binali Yıldırım’ı önde gösteren hiçbir anket ulaşmamış. Bir buçuk puan da olsa daha fazla da olsa Ekrem İmamoğlu önde görünüyor. Bugün baktığımızda anketlerde sıkıntının sonuçları gözükünce, Cumhurbaşkanı seçimin kaybedileceğini anladıktan sonra kendini ateşe atmadı. Bu konuda ‘Ben kefilim, oy verin’ şeklinde kendini dört dörtlük ortaya koyarak çalışırdı fakat anket şirketleri ona sıkıntılı sonuçlar getirince bu sefer kendisinin de prestij kaybedeceğini hesaplayarak geri durdu. Geri durmasının nedeni bence buydu” diye konuştu. Tayyip Erdoğan, kendi prestijini korumak adına geri planda dursa da AK Parti’nin seçime günler kala Erdoğan kozunu devreye soktuğunu ifade eden Bayrakçı, “Son bir haftadır niye atak diye düşünürsek, Binali Yıldırım ve İstanbul’da aylardır canını dişine takmış bir il örgütü var sonuçta. Bu insanlar tüm kozlarını oynamak istiyorlar, dolayısıyla ne olursa olsun Tayyip Erdoğan’a İstanbul’a bir hafta yüklenin şeklinde ricakâr olduklarını düşünüyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan şu an açılışlarda konuşuyor, yani özetle kaybetme ihtimallerinin yüksek olduğunu görerek prestij kaybetmemek için pek dahil olmak istememişti. Ama son haftaya gelindiğinde, elimizde böyle bir imkan da var kullanmadık olmasın diye, elimden gelenin tamamını yaptım dedirtecek bir tarzla tekrar sokaklara çıkıyor diye düşünüyorum” dedi.

ANKETLER NE DİYOR? İMAMOĞLU MU? BİNALİ YILDIRIM MI? 

Çekişmeli geçen 23 Haziran İstanbul seçim yarışı için anket yapan şirketler için de Pazar akşamı sandıktan çıkan sonuçlar sınav olacak. Birçok anket firmasında Ekrem İmamoğlu'nın yarışı önde götürdüğü sonucu çıkmıştı. Ancak bazı anketlerde ise Binali Yıldırım önde olduğu görülmüştü.

ORC araştırma şirketinin yaptığı son ankette “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde, oy vermeyi düşündüğünüz aday hangisidir?” sorusuna katılımcıların yüzde 48,3’ü Binali Yıldırım, yüzde 47,7'si ise Ekrem İmamoğlu cevabını vermişti.

23 Haziran seçim sonuçları için anket yapan başka bir araştırma şirketi ise Optimar. Optimar Araştırma'nın, son anketinde CHP adayı Ekrem İmamoğlu yüzde 52, Binali Yıldırım ise yüzde 48 oy alacağı öngörülmüştü.

ADA Araştırma şirketinin 23 Haziran anketinde ise Binali Yıldırım yüzde 48,30, Ekrem İmamoğlu yüzde 50,64. Ankette Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar için destek yüzde 0,84 olarak belirlenirken, diğer adaylar için bu oran yüzde 0,22 seviyesinde kaldı.

İTİRAZIN DAYANAĞI VAR MI?

AK Parti ve MHP, süreçlerin ‘normal’ ve ‘hak olan’ hukuki itirazlardan ibaret olduğunu savunuyor. Ancak muhalefet partilerine göre ise durum hiç de öyle değil. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökcen’in Twitter hesabından paylaştığı geniş bilgilendirmeye göre 2014’te CHP’nin yaptığı bir başvuruda geçersiz oyların gerekçesinin tutanakta belirtilmemiş olmasını yeterli bir delil olarak görmeyen ve talebi reddeden YSK, bu kez ise AK Parti’nin talebini kabul etti. Tutanaklarda şerh altına alınmayan geçersiz oylar, YSK’nin daha önce verdiği kararların aksine sayıma sokulurken İl seçim kurulu da, AK Parti’nin talebini reddeden ilçe seçim kurulu kararlarını kaldırarak AK Parti’nin tüm İstanbul’daki sayım taleplerini kabul etmiş oldu. Gökcen’e göre “Gerekçe veya delil ise ortada yok.”

Sonunda ise bazı sandıklarda geçersiz oyların sayımı yapılırken, Çatalca ve Maltepe'de oyların tümü sayıldı. Maltepe İlçe Seçim Kurulu önünde partililerin bekleyişi günlerce sürdü. Ortalama 29 bin olan oy farkı, geçersiz oyların yeniden sayılmasının ardından 13-14 binlere kadar düşürüldü.

31 MART'TAN BERİ NE OLDU?

31 Mart yerel seçimleri ardından itiraz süreci işleme girdi. Dolaşımda birçok başvuru, ret ve kabul edildi. 31 Mart günü üç büyük şehrin en dikkat çeken yarışı İstanbul’da yaşandı.

Ancak İstanbul’da ise CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu ile AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım arasındaki yarış Anadolu Ajansı’na göre yüzde 70’lerde Binali Yıldırım lehine başlarken hızla kapandı. 31 Mart gecesi 23:20 civarında, İmamoğlu ile Yıldırım arasında yaklaşık 3 bin 500 oyluk bir fark kalmışken AA veri akışını durdurdu. Tam bu sırada ise Yıldırım ‘zafer’ini ilan etti ancak ertesi gün, AA veri akışını durdurduktan 12 saat sonra YSK, İmamoğlu’nun önde olduğunu açıkladı. Sonraki birkaç saat içinde sandıkların tümünün sayıldığı bildirildi. İmamoğlu’nun önde bitirdiği yarışta Yıldırım'la arasındaki fark, 28 bin düzeyinde gerçekleşti. Sonuçların büyük oranda ortaya çıkmasının ardından ise AK Parti itiraz sürecini devreye soktu. İlk itiraz mercii olan ilçe seçim kurullarından bazıları AK Parti’nin geçersiz oyların yeniden sayılmasına ilişkin talebini ‘soyut ve delile dayanmadığı’ gerekçesiyle reddederken bazıları ise başvuruları kabul ederek sayım işlemi başladı.

Bunun üzerine İstanbul İl Seçim Kurulu, CHP’nin başvurusu üzerine sayımların tedbiren durdurulması kararı aldı. Fakat bu karar daha sonra Yüksek Seçim Kurulu’na taşındı. İstanbul İl Seçim Kurulu’nun sayımları durduran kararını “Başlayan sayımlar bitirilsin” diyerek kaldıran YSK, henüz sonuçlandırılmamış başvurular için ise topu İstanbul İl Seçim Kurulu’na attı. Son olarak 24 ilçede seçim kurulları geçersiz oyların veya tüm oyların yeniden sayımı için karar almışken AK Parti’nin itirazlarını reddeden 15 ilçe seçim kurulunun kararları da İstanbul İl Seçim Kurulu tarafından kaldırıldı. Nihayetinde bazı sandık ve ilçelerde geçersiz oylar, bazı ilçelerde de oyların tümü sayıldı. Maltepe'de il seçim kurulu önünde ise partililerin bekleyişi günler boyu sürdü. Son olarak da YSK, AK Parti'nin itirazının ardından ''sandık kurulu başkanlarının devlet memuru olmadığı ve usulsüz atandıkları'' gerekçesiyle 7'ye karşı 4 ret oyuyla, seçimlerin 23 Haziran'da yenilenmesine karar verdi. 

Kadıköy’de Ekrem İmamoğlu oy oranı kaç? CHP'nin güçlü olduğu Kadıköy’de son durumu son dakika haberleriyle KARAR.COM seçim 2019 sayfasında canlı olarak aktarıyoruz. Son seçimde 61 bin seçmenin kararsız kaldığı Kadıköy'de son durum:

KADIKÖY SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN