İstanbul'da Sürdürülebilir Kentler için Sürdürülebilir Sivil Toplum Kuruluşları paneli

İstanbul'da Sürdürülebilir Kentler için Sürdürülebilir Sivil Toplum Kuruluşları paneli

İstanbul'da düzenlenen Sürdürülebilir Kentler için Sürdürülebilir Sivil Toplum Kuruluşları paneline birçok siyasetçi ve STK temsilcisi katılım gösterdi.

Kars-Ardahan-Iğdır Sanayici ve İş adamları Derneği (KAISİAD) tarafından düzenlenen panelde “Sürdürülebilir Kentler için Sürdürülebilir Sivil Toplum Kuruluşları: Kars, Ardahan ve Iğdır Örneği” başlıklı Rektörler ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Toprak proje sunumu yaparak paneli başlattı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Bingür Sönmez'in yaptığı panele çok sayıda siyasetçi katıldı.

Türkiye'de iç göçün yol açtığı önemli sosyolojik dönüşümlerin yaşandığını ve Türkiye'nin meydan okumalara maruz kaldığını ifade eden İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Toprak, "Özellikle İstanbul gibi mega cazibe merkezleri, göç edenler bakımından örf, gelenek, dayanışma ve ortak hareket gibi düşünsel ve organizasyonel oluşumları zorunlu kılıyor. Nitekim büyük şehirlerde köy ve ilçe bazında kurulan çok sayıda dernek ve vakıf, göçün yol açtığı yan etkileri bir nebze gidermede önemli bir rol oynuyor" dedi.

Toprak sözlerine şu şekilde devam etti:

"Yoğun göçle büyük şehirlere akın eden birinci neslin tutunma çabaları belirli bir aşamaya geldiği ancak göreli olarak yeterli görülmediği için; ikinci ve üçüncü neslin talepleri siyaset, ekonomi ve kültür alanlarına da yayılarak somutlaşmaktadır. Buna göre, ikinci ve üçüncü nesil artık kamusal süreçlerdeki karar alma, uygulama ve gözden geçirme aşamalarında söz sahibi olmayı talep etmektedir. Söz sahibi olma talebinin temelinde, önemli ölçüde bugünün ve geleceğin inşasında idealize edilen ve sahip olunan değerleri yaşatma ve yayma hedefi önemli bir argümandır. Ayrıca, diğer illerden veya bölgelerden göç edenlerin örgütlü yapılanmaları, kamusal alanlarda oldukça etkili olmaları ve kamusal alanları tamamen etki alanlarına almaları diğer önemli bir gerekçedir."

İLETİŞİM PLATFORMU GELİŞTİRİLECEK

KAI bağlamında geliştirilecek iletişim platformuna ilişkin konuşan Toprak, "Toplumsal hayatta etkili olan kişilerin “toplumsal sorumluluk” ve “katılımcı yurttaşlık” yaklaşımı ile belirlenen faaliyetlere aktif katılımlarını sağlamayı amaçlamakta ve çalışma ofisleri şeklinde işlev-tabanlı bir organizasyon mimarisine göre faaliyet göstermeyi planlamaktadır. Ayrıca geçici ve daimî çalışma grupları teşkil edilerek bazı faaliyetlerin sürdürülmesi de mümkün olacaktır. Gündemli periyodik (aylık) toplantılar, güncel gelişmelere göre yapılacak toplantılar, konulu çalıştaylar, proje bazlı toplantılar, tanıtım ve dayanışma toplantıları ile projelendirilmiş eğitim amaçlı toplantılar başlıca faaliyetleri oluşturacaktır" ifadelerini kullandı.

KAI İLETİŞİM PLATFORMU

Toprak, KAI iletişim platformunun bu alandaki dernek ve vakıflar ile üç üniversiteyi ve KAI kökenli diğer üniversitelerdeki akademisyenleri, işadamlarını, aydınları ve medya profesyonellerini kapsamayı amaçladığını söyledi.

DOSTLAR MECLİSİ KURULUYOR

Dostlar Meclisi'nin hangi faaliyetleri yapacağı, hangi stratejik konulara öncelik vereceği, kısa ve uzun dönemde izleyeceği yol haritası ile hedef kitlelerin belirlenmesinde İstişare ve Yönlendirme Kurulu belirleyici olacağını belirten Toprak, "Bu kurul, Danışma Meclisi'nin karar mercii olarak görev yapacaktır" dedi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Toprak, sözlerine şu şekilde son verdi:

İletişim platformu çalışmalarını, Siyaset ve Merkezi Yönetim Ofisi, Yerel Yönetimler Ofisi, İş Dünyası Ofisi, Akademi ve Eğitim Ofisi ve Medya Ofisinden oluşan bir organizasyonla yürütecektir.

"ÜNİVERSİTELER, YÖREMİZ İÇİN BEYİN GÖÇÜNÜN SEMBOLÜDÜR"

Panelde konuşan bir diğer isim Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Üniversiteler, yöremiz için tersine beyin göçünün sembolüdür. Bütün sivil toplum kuruluşlarının üniversiteleri destekleyici projeler yapmaları yöre yararına olacaktır" dedi.

"DAHA YAŞANABİLİR BİR ARDAHAN İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Ardahan Üniversitesi olarak daha yaşanabilir bir Ardahan için çalıştıklarını ifade eden Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, "Şehrin kalkınma dinamikleri olan hayvancılık, turizm, kaz, arıcılık, büyükbaş hayvancılık ve dış ticaret konularında projeler yapıyoruz. Göçün önlenmesi ve yerinde istihdam konusunda özellikle gençlerimize yöneliyoruz. Tarım ve hayvancılık bilimleri araştırma enstitüsünün kurulması için başvuruyu yapmış bulunmaktayız. Ayrıca Ardahan Üniversitesi Kalkındırma Vakfının kuruluş aşamasını tamamladık" dedi.

"ÜÇ TEMEL BOYUTUYLA ELE ALINMAK ZORUNDADIR"

Sürdürülebilir kentleşme, ekonomik, sosyal, kültürel ve kurumsal yapılarda kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesinin amaçlanması gerektiğini söyleyen Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, "Bu, üç temel boyutuyla ele alınmak zorundadır: Ekoloji, ekonomi ve eşitlik. Özellikle toplumsal karar alma süreçlerinde bütün kesimlere fırsat ve fayda sağlama mekanizmaları geliştirilmelidir" ifadelerini kullandı.

"IĞDIR MARKASINI GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Iğdır'da olan STK'larla yakın işbirliği içinde olduklarını söyleyen Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, "Üniversitede 30 civarında öğrenci kulübü aktif olarak çalışıyor. Iğdır markasını geliştirmeye çalışıyoruz. Iğdır kayısısına coğrafi işaret aldık. Kayısı ve elmayı güneş enerjisi ile kurutarak Almanya'ya ihraç ediyoruz. İlde üretim faaliyetlerini artırıcı projelere yönelerek beyin göçünü önlemeyi amaçlıyoruz. Akademisyenler ile sanayici kesimi OSB'de ayda bir kez buluşmakta ve ortak çalışmalar yürütülmektedir"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN