Kartalların telefon hatlarını kontörlüye çevirin

Kartalların telefon hatlarını kontörlüye çevirin

Bozkır kartallarının göç rotasını izlemek isteyen Sibiryalı uzmanlar, kartallara mesaj gönderebilen bir GPS cihazı taktı. Ancak kartalların gönderdiği uluslararası cep telefonu mesajları Rus bilim insanlarının bütçesini tüketti. Projeye devam etmek isteyen uzmanlar ‘kartallara kontör yükle’ adlı bağış kampanyasını başlattı.

Sibiryalı bilim insanları, göç rotalarını izlemek için 13 bozkır kartalına mesaj gönderilebilen bir GPS izleme cihazı taktı. Kuşların Rusya’dan komşu ülke Kazakistan’a yaptıkları uçuş izlenebildi. Ancak diğer kartalların aksine Hakasya Cumhuriyeti’nde doğan Min isimli bir kartal, bilim insanlarının beklediği gibi bir rotadan uçmayıp yazın büyük kısmını Kazakistan’da cep telefonu sinyali dışında kalan bir bölgede geçirdi. O sırada kartalın üzerindeki cihaz, bulunduğu noktalar hakkında çok sayıda mesaj göndermeye çalıştı, ancak mesajlar, uluslararası dolaşım ücretinin makul düzeyde olduğu Kazakistan’daki söz konusu bölgede gönderilemedi.Ay sonunda İran’a giden Min’in yolladığı mesajlar bir anda Rusya’ya iletilince yüzlerce dolarlık fatura oluştu.

Konuyla ilgili konuşan Novosibiriskli ornitolog Yelena Schneider, “Yazın gittiği yerlerden bize yüzlerce pahalı mesaj atıp kartal araştırması için sahip olduğumuz tüm bütçeyi harcadı” dedi. Bilim insanları bütçelerinin bitmesinin ardından Min’in maceraları sırasında harcanan parayı telafi etmek için bir bağış kampanyası başlattı. Yardım çağrısı sonuçsuz da kalmadı. Bir başka uzman olan İgor Karyakin’e göre, gönderilen 1500 dolarlık bağış, fatura borcunu kapatmaya yetti. Karyakin, kartallar için “Kartallar tüm yaz boyunca Kazakistan’da erişim dışındaydı. Şimdi ise bize çok pahalıya mal olacak şekilde, İran ve Pakistan’dan konum bildiren yüzlerce mesaj gönderiyorlar. Bizi gerçekten beş kuruşsuz bıraktılar” diyerek ‘’İnsanlar hala bağış yapıyor. Umuyoruz ki böylece, kartallar yaz başında Rusya’ya dönene kadar sim kartı masraflarını karşılayabiliriz’’ dedi. Güney Rusya ve Kazakistan’da üreyen bozkır kartalları, kış boyunca Afrika ve Hindistan’a göç ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN