Kaz Dağları'ndaki maden sahası bakanlığa geçti

Kaz Dağları'ndaki maden sahası bakanlığa geçti

Çevrecileri ayağa kaldıran Kaz Dağları'ndaki maden projesinin iptal edilmesiyle ilgili CHP Milletvekili Öztunç'un Bakan Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede projenin neden iptal edildiği ve sahada yapılan rehabilitasyon çalışmalarıyla ilgili durumu sordu. Pakdemirli, projenin şirket tarafından yenileme istemi yapılmaması nedeniyle iptal edildiğini açıkladı ve sahanın geri alınarak bakanlığa geçtiğini söyledi.

Uzun süredir Kaz Dağları'nda çevreciler Kanadalı Alamos Gold şirketinin Türkiye’deki iştiraki Doğu Biga Madencilik’in Kirazlı’daki altın madeni projesine karşı protestolarını sürdürüyordu. Şirketin projesi nedeniyle on binlerce ağacın kesilmesi tepkileri kitleselleştirdi. 

Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Ahmet Şentürk, maden sahasındaki son durum hakkında DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada şirketin o bölgede 60 yıllık izni bulunduğunu söyleyerek 30 yıldır beklediklerini ve birkaç ay daha bekleyebileceklerini söylemişti. Şentürk, iznin yenilenmemesinin ise söz konusu olmadığını da sözlerine eklemişti.

Cumhuriyet Halk Patisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

Öztunç, Orman Genel Müdürlüğü 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Raporu'nda; maden işletme sahalarının büyük çoğunluğunda rehabilite çalışmalarının yapılamadığını, verilen izinler doğrultusunda belli plan ve proje çerçevesinde işletilmesi ve çalıştırması gerekirken, sahalarda düzensiz çalışmaların yapıldığına ilişkin tespitlerin yer aldığını belirtti.

'REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARI BAŞLATILMADI'

Sayıştay raporlarına yansıyan sorunun Çanakkale Bayramiçi ilçesi sınırlarında 'Kirazlı Altın Ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme' projesi için de geçerli olduğuna dikkat çeken CHP'li Öztunç, proje sahibi Kanadalı Alamos Gold firmasına bağlı Doğu Biga Madencilik şirketine verilen izinlerin 27 Ekim 2020'de geri teslim alınarak iptal edildiğini; ancak binlerce ağacın kesildiği alanda rehabilitasyon çalışmalarının hala başlatılmadığını vurguladı.

CHP'li Öztunç genelgede Kaz Dağları'ndaki maden sahası ile ilgili orman izninin hangi gerekçeyle hangi tarihte iptal edildiğini, sahada rehabilitasyon çalışmaları kapsamındaki yapılan çalışmalar hakkında sorulara yer verdi.

Bakan Pakdemirli, CHP'li Öztunç'un soru önergesine yanıt verdi.

Pakdemirli yanıtında şu ifadeleri kullandı:

"İlgili orman izni, yenilenmiş ruhsat ile birlikte süre uzatımı için müracaatta bulunulmaması nedeniyle 10 Kasım 2020 tarihinde iptal edilmiştir. Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında etüt proje çalışmaları devam etmektedir. Bakanlığımızın, ağaç dikme seferberliği programı kapsamında maden sahalarının rehabilitasyonu ve yeniden ormana kavuşturulması çalışmaları yer almaktadır. Söz konusu saha geri teslim alınarak bakanlığımız tasarrufuna geçmiştir" dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN